Nie odświeża danych z czujników Zigbee

Cześć,

do mojego HA wrzuciłem Zigbee2MQTT z koordynatorem CC2652P.
Mam podpięte dwa popularne czujniki Xiaomi WSDCGQ11LM.

Wszystko od początku działało, ale co jakiś czas widzę, że dane nie są odczytywane. Jak wchodzę w urządzenia Zigbee2MQTT to wtedy w kolumnie LQI podaje N/A. Nie jest to wina zasięgu bo jeden czujnik jest na zewnątrz za oknem pokoju w którym jest HA a drugi na strychu (jest dużo dalej). Aktualnie ten na strychu działa a z zewnątrz nie. Czasem pomaga jak na czujniku nacisnę przycisk a czasem nie. Nie uśmiecha mi się latać do nich co jakiś czas, by wróciły do życia.

Trochę kasy na to wydałem bo chciałem korzystać z innych urządzeń Zigbee a na razie jestem trochę zdegustowany. Szukałem w sieci, przeglądałem ustawienia i nic. O co chodzi?

Ile masz routerów w tej sieci Zigbee (urządzeń zasilanych sieciowo i z możliwością routingu)?

Jak niżej wspomniał @rafkan warto zmienić ogniwa zasilające, na szczęście w WSDCGQ11LM to najzwyklejsze CR2032 (do dostania “na każdym rogu”, odradzam te z Ikei, za to są stosunkowo najtańsze, więc w sumie licząc się z ich częstszą wymianą mogą się bardziej opłacać).

Jeśli jeszcze tego nie robiłeś to zmień baterie w termometrach. Co do routerów w sieci @szopen mnie uprzedzi. I jeszcze dwie sprawy - jaką masz wersję Z2M i czy CC masz połączone na przedłużce?

1 Like

Mam tylko koordynator i dwa w.w. czujniki zasilane z baterii, żadnych układów zasilanych z sieci, które mogłyby być routerami.

Miałem w swoich zasobach takie bateryjki Varty. Wymieniłem w czujniku, który jest na zewnątrz. Połączyłem się i zadziałał. Ale dziwne bo ostatnie dane mam sprzed 3h, gdy wymieniłem baterie gdy był w domu w moich rękach i pokazuje ponad 26 stopni.

Za to drugi czujnik, ten ze strychu, przestał się komunikować.

Z2M mam w aktualnej wersji 1.22.2-1.
Koordynator jest podłączony bezpośrednio do aktywnego huba USB (D-Link DUB-H7) bo RPi dawał za mało prądu i przez to na początku miałem problem z jego uruchomieniem.

Dopisz do konfiguracji w miejscu:

availability_blocklist: []
availability_passlist: []

poniższy wpis:

elapsed: true
last_seen: ISO_8601_local

będziesz miał informację kiedy ostatnio połączone urządzenia się aktualizowały.

Jak daleko masz tego huba od RPI?

Budując sieć zigbee zadbaj aby w niej były routery.

Dzięki za pomoc.

Dodałem te wpisy i dodatkowo zmieniłem availability zgodnie z tym, co tutaj znalazłem

Teraz wygląda to tak

Nawet czujnik z wymienioną baterią przestał odpowiadać.

Obok, jest podłączony przeciętnej długości kablem USB.
W logach nie ma nic, co by sugerowało, że jest problem z komunikacją z koordynatorem.

Nie wiedziałem o tym, polecisz jakiś samodzielny router np. do zasilenia z USB?
Dokupienie np. takiego gniazdka rozwiąże mój problem?

W takim razie zastosuj przedłużkę np. 100 cm.

Nie posiadam takiego gniazdka więc nie wiem.
Jeśli chcesz korzystać z gniazdek to poniższy produkt dobrze współpracuje z Z2M

Sporo sprzętu z Ikei dobrze działa jako routery w sieciach Zigbee (mają nawet w ofercie taki wynalazek dedykowany jako router a służący jak 2-wyjściowa ładowarka/zasilacz USB).

Access Point Wi-Fi stoi blisko, działa na pierwszym kanale, Zigbee zmieniłem z 15 na 20 kanał, żeby zwiększyć odstęp.

Miałem przedłużkę niecały 1m, na razie wisi testowo.
Generalnie od wczoraj działa pięknie. Będę testował, ale już wiem w czym problem :slight_smile:

Średnio chcę korzystać z takich gniazdek bo na razie nie mam potrzeby chociaż gdzieś bym to wykorzystał. Pomyślałem, że to najprostsze rozwiązanie na wprowadzenie routera.
Nie wiem dlaczego przyczepiłem się do Xiaomi Aqara jak jest tańsza i bezproblemowa Tuya :laughing:

Dzięki za przypomnienie o Ikea, pewnie chodzi o to

Lubię rzeczy Ikea i widzę, że te zabawki Zigbee mają w dobrych cenach :slight_smile:

O faktycznie - jednak pamięć mnie zawiodła - ładowarka jest jedno-portowa, ale odnośnie routerów, to doskonałym rozwiązaniem są… żarówki.