"Nie znaleziono statystyk."

hej wszystkim,
od kilku dni w większości encji straciłem statystyki. Pokazuje się komunikat “Nie znaleziono statystyk.”. Niby w Narzędziach dew. → Statystyki przy wszystkich encjach mam “Napraw”, ale nie da się naprawić bo pojawia się komunikat:

Encja nie jest już rejestrowana

Generowaliśmy statystyki dla “HL-L2340D Drum remaining lifetime” (sensor.hl_l2340d_pozostale_zycie_bebna) w przeszłości, ale zmiany stanu tej encji nie są już rejestrowane, w związku z tym nie możemy już śledzić dla niej długoterminowych statystyk.

Prawdopodobnie wykluczyłeś tę encję lub właśnie dołączyłeś kilka encji. Zobacz dokumentację rejestratora, aby uzyskać więcej informacji.

Jeśli nie chcesz zachować długoterminowych statystyk zarejestrowanych w przeszłości, możesz je teraz usunąć.

I do wyboru mam tylko “Usuń”.
Problem występuje w zasadzie przy wszystkich moich urządzeniach! :confused:

Przeszukałem nety ale nie znalazłem rozwiązania. jedyny trop to to że to coś z bazą danych.

Jak uratować statystyki?

Czy robiłeś ostatni jakąś aktualizację?
Jaką bazę posiadasz?
Sprawdź w Narzędzia Deweloperskie → STANY, czy twoje encje nie zmieniły nazwy z sensor.hl_l2340d_pozostale_zycie_bebna na sensor.hl_l2340d_pozostale_zycie_bebna_2

Aktualizacje na bieżąco jak jak się pojawiają. Statystyki mam wrażenie zniknęły 19.11. W okolicach tej daty miałem aktualizację “core_2024.11.1” a wcześniej “core_2024.10.4” -ten drugi (2024.10.4) mógł namieszać ?

Baza SQLlite - HA postawiony na wirtualce na synology.

Encje w STANY wyglądają na niezmienione.

Aktualnie jest wersja 2024.11.3 więc zostałeś trochę w tyle.
Jeżeli robiłeś Backup to wróć do wersji która działała poprawnie i sprawdź czy wszystko działa, potem aktualizuj po kolei do nowszych wersji z CLI.
ha core update --version x.y.z

miałem 2024.11.3 - w poprzednim komentarzu napisałem jakie updatety robiłem w ciągu ostatniego tygodnia.

cofnąłem do 2024.10.04 i teraz w Narzędzia deweloperskie → statystyki niema żadnych błędów i nie ma przycisków “NAPRAW”. Ale statystyki nadal nie są widoczne.

Cofać dalej czy szukać gdzie indziej ?

A z jakiej źródłowej integracji te encje pochodzą?

ale które encje ?

problem mam w zasadzie ze wszystkim, ostatni rok nie miałem żadnych problemów…

W takim razie masz uszkodzoną bazę danych.

tak się spodziewałem, ale co z tym zrobić ?
i z czego tak się mogło stać ?

1. utrata zasilania
  2. przerwanie cyklicznej optymalizacji bazy
  3. przerwanie przebudowy np. po update
  4. inne przyczyny

W pełnych backupach masz bazę z dnia ich utworzenia, w cząstkowych bazy nie ma (są wyjątki ale tylko przy świadomym ręcznym wyborze zawartości).

okej, ale jest jednak zwrot akcji…

po tym cofnięciu do 2024.10.04, po odczekaniu, statystyki ruszyły. Zobaczyłem na nich, że zniknęły wcześniej, bo 15.11.
I teraz pytanie czy jest sens cofać do tego czasu, o te dwa tygodnie? Bo jak teraz tak to zostawię to po aktualizacji pewnie zrobi mi się to samo ?

Ustal co jest przyczyną (automatyczne mikrobackupy są tworzone przy każdej aktualizacji), więc jeśli to aktualizacja core jest przyczyną, to zapewne będzie warto przeskoczyć te wersje, które krzaczą Ci instalację, ale najpierw ustal co się stało.

czyli np. trzeba sprawdzić czy ta integracja, z której jest ta encja, nie ma breaking changes.

W któryś z ostatnich aktualizacji była przebudowywana baza Ha co było okraszone stosownym komunikatem aby spokojnie odczekać na zakończenie, przy wolniejszym sprzęcie mogło to wykazywać stan zawieszenia.

dzięki wielkie za pomoc - Głupi ja !

problemem było dodanie przeze mnie w konfiguracji sensora bez “- sensor:” na początku tylko zacząłem od “- name” ;> (było późno) XD
Cofając backup cofałem również tą zmianę w configu.
Dzięki Wam zacząłem sprawdzać co się zmieniło, a że to była drobna zmiana to nie pamiętałem o tym…

Dzięki za poświęcony czas i pomoc!

…swoją drogą ciekawe że sprawdzanie błędów w narzędziach dew. tego nie wyłapuje, bo za każdym razem pokazywało mi na zielono, że wszystko gra… :wink:

Kontrola składni nie wszystko łapie - jeśli coś pasuje składniowo, choć konfiguracyjnie jest od czapy, przejdzie taką podstawową kontrolę.