hej wszystkim,
od kilku dni w większości encji straciłem statystyki. Pokazuje się komunikat “Nie znaleziono statystyk.”. Niby w Narzędziach dew. → Statystyki przy wszystkich encjach mam “Napraw”, ale nie da się naprawić bo pojawia się komunikat:
Encja nie jest już rejestrowana
Generowaliśmy statystyki dla “HL-L2340D Drum remaining lifetime” (sensor.hl_l2340d_pozostale_zycie_bebna) w przeszłości, ale zmiany stanu tej encji nie są już rejestrowane, w związku z tym nie możemy już śledzić dla niej długoterminowych statystyk.
Czy robiłeś ostatni jakąś aktualizację?
Jaką bazę posiadasz?
Sprawdź w Narzędzia Deweloperskie → STANY, czy twoje encje nie zmieniły nazwy z sensor.hl_l2340d_pozostale_zycie_bebna na sensor.hl_l2340d_pozostale_zycie_bebna_2
Aktualizacje na bieżąco jak jak się pojawiają. Statystyki mam wrażenie zniknęły 19.11. W okolicach tej daty miałem aktualizację “core_2024.11.1” a wcześniej “core_2024.10.4” -ten drugi (2024.10.4) mógł namieszać ?
Baza SQLlite - HA postawiony na wirtualce na synology.
Aktualnie jest wersja 2024.11.3 więc zostałeś trochę w tyle.
Jeżeli robiłeś Backup to wróć do wersji która działała poprawnie i sprawdź czy wszystko działa, potem aktualizuj po kolei do nowszych wersji z CLI. ha core update --version x.y.z
miałem 2024.11.3 - w poprzednim komentarzu napisałem jakie updatety robiłem w ciągu ostatniego tygodnia.
cofnąłem do 2024.10.04 i teraz w Narzędzia deweloperskie → statystyki niema żadnych błędów i nie ma przycisków “NAPRAW”. Ale statystyki nadal nie są widoczne.
po tym cofnięciu do 2024.10.04, po odczekaniu, statystyki ruszyły. Zobaczyłem na nich, że zniknęły wcześniej, bo 15.11.
I teraz pytanie czy jest sens cofać do tego czasu, o te dwa tygodnie? Bo jak teraz tak to zostawię to po aktualizacji pewnie zrobi mi się to samo ?
Ustal co jest przyczyną (automatyczne mikrobackupy są tworzone przy każdej aktualizacji), więc jeśli to aktualizacja core jest przyczyną, to zapewne będzie warto przeskoczyć te wersje, które krzaczą Ci instalację, ale najpierw ustal co się stało.
czyli np. trzeba sprawdzić czy ta integracja, z której jest ta encja, nie ma breaking changes.
W któryś z ostatnich aktualizacji była przebudowywana baza Ha co było okraszone stosownym komunikatem aby spokojnie odczekać na zakończenie, przy wolniejszym sprzęcie mogło to wykazywać stan zawieszenia.
problemem było dodanie przeze mnie w konfiguracji sensora bez “- sensor:” na początku tylko zacząłem od “- name” ;> (było późno) XD
Cofając backup cofałem również tą zmianę w configu.
Dzięki Wam zacząłem sprawdzać co się zmieniło, a że to była drobna zmiana to nie pamiętałem o tym…
Dzięki za poświęcony czas i pomoc!
…swoją drogą ciekawe że sprawdzanie błędów w narzędziach dew. tego nie wyłapuje, bo za każdym razem pokazywało mi na zielono, że wszystko gra…