Node_RED-Alexa-Enigma2

Witam.

Może kogoś zainteresuje temat i jednocześnie będzie mógł pomóć rozwiązać problem.

Znalazłem na forum:

wątek dotyczący sterowania w HA NodeRED odbiornikiem satelitarnym z enigmą2 na pokładzie za pomocą Alexy. Wykonałem wszystkie kroki z poradnika DelBierzo i…

Zadziałało tylko ustawienie głośności: Set Volume to… {media player}

Następnie dokonałem kilku zmian:

1. W: Power on {shell command} – Action - zamieniłem na: media_player.turn_on

Działa wyśmienicie.

1. W: Power off {shell command} – Action – zamieniłem na: media_player.turn_off

Działa wyśmienicie.

1. W: Volume down {shell command} – Action – zamieniłem na: media_player.volume_down

Działa wyśmienicie.

1. W: Volume up {shell command} – Action – zamieniłem na: media_player.volume_up

Działa wyśmienicie

1. W: Channel down / previous channel {shell command} – Action – zamieniłem na:

media_player.media_previous_track

Działa wyśmienicie.

1. W: Channel up / next channel {shell command} – Action – zamieniłem na:

media_player.media_next_track

Działa wyśmienicie.

1. Natomiast mam problem z: Set Channel to… {media player}

Tu żeby coś zadziałało w – Action- wpisałem: media_player.select_source

Natomiast w: - Data – wpisałem: {“source”:“Cartoon HD”}

To powoduje, że użycie komendy: Alexa switches to channel 5 on “virtual device name” uruchamia tylko ten jeden kanał Cartoon HD.

Kanał Cartoon HD uruchomi się przy wywołaniu dowolnego numeru kanału.

Pytanie: Co zrobić by komenda Alexa switches to channel 5 on “virtual device name” poprawnie wybierała kanały.

Pozdrawiam.

Chyba już wiem co zrobić by zadziałał wybór kanałów. Jednak myślę, że jest to poza moim zasięgiem. A może się mylę? Twórca biblioteki node-red-contrib-virtual-smart-home na Githubie w pliku device-types.js zamieścił nazwy wyjść:

'AUX 1',
'AUX 2',
'AUX 3',
'BLURAY',
'CABLE',
'CD',
'COAX 1',
'COAX 2',
'COMPOSITE 1',
'DVD',
'GAME',
'HD RADIO',
'HDMI 1',
'HDMI 2',
'HDMI 3',
'HDMI ARC',
'INPUT 1',
'INPUT 2',
'INPUT 3',
'IPOD',
'LINE 1',
'LINE 2',
'LINE 3',
'MEDIA PLAYER',
'OPTICAL 1',
'OPTICAL 2',
'PHONO',
'PLAYSTATION',
'PLAYSTATION 3',
'PLAYSTATION 4',
'SATELLITE',
'SMARTCAST',
'TUNER',
'TV',
'USB DAC',
'VIDEO 1',
'VIDEO 2',
'VIDEO 3',
'XBOX',

Gdyby była możliwość zastąpienia tych wyjść nazwami kanałów z odbiornika satelitarnego, to chyba by to rozwiązało problem. Pytanie jest takie: Czy w Home Assistant w Node-Red da się edytować pliki zainstalowanej biblioteki node-red-contrib-virtual-smart-home?

Nie, te katalogi/pliki nie są widoczne w HA, musisz mieć uprawnienia root, dostęp shh i jakieś pojęcie o edytowaniu takich plików *.js *.json.

Dzięki za odpowiedź. To moje pierwsze spotkanie z Node-Red. Jednak rozwiązanie mojego problemu z wyborem kanałów okazało się niezwykle proste. Opisałem to na forum Home Assistant. Tam jest cały opis. Teraz już wszystko działa jak należy. Dzięki za pomoc.

A link gdzie jest? Skoro już gdzieś to rozwiązałeś, to linkuj śmiało.

Link jest podany na początku tego wątku. Wzorowałem się na poście DelBierzo. Pod jego postem są poprawki, które u mnie działają. mustang1972.

2 polubienia