Cześć, jestem nowym użytkownikiem Node reda i do końca go jeszce nie ogarniam chciałbym utworzyć funkcje która zczytuje czas nadany że zmiennej w sterowniku i za jej pomocą kiedy upłynie czas, wyłączy lampkę w dashboardzie(zmienna w sterowniku ma zadany czas zaliczania do 15s i po upływie tego czasu chce aby lampka się wyłączyła)
Albo drugi sposób to znaczy że mam czas wyświetlany w ms i tyle ma się tylko świecić lampka i nie mam pojęcia jak takie coś zrobic
Co to za sterownik? Jak z niego pozyskujesz dane? W jakim formacie jest czas?
Na tak ogólnie przedstawiony problem mogę odpowiedzieć równie ogólnie… ale nic Ci to nie da.
Tak chodzi o cotrib s7, zaznaczyłem na początku że nie do końca jeszce zaznajomiony jestem z node redem więc chodzi mi o wygląd tej funkcji jak ma zostać zaimplemetowana po węźle delay
Nie mam sterownika, więc sam musisz zrobić z niego odczyt czasu.
Gdy pokażesz jak wygląda msg.payload to podpowiem resztę.
Jeśli chcesz to zrobić w dashboard node-red to musisz dodać
W przypadku gdy chcesz to pokazać w HA , to trzeba najpierw utworzyć pomocnika.
Mam te rozszerzenia, program jakiś tam też jest już napisany. Problem tylko w tej jednej funkcji. Uzywam wejscia s7 in (ktore to odpowiada za czas ktory jest nadawany w sterowniku przyjmijmy 5s) do niego jak rozumiem mam podpiąć delay i w nim ustawiam czas. Tylko obawiam się ze może to nie zadziałać w przypadku kiedy moja zmienna w sterowniku zmienia czas to znaczy raz jest 5s raz jest 10 sekund i tak dalej, a funkcja delay musiała by być zmieniana cały czas w zależnośi od tej zmiennej pobieranej ze sterownika. Chyba ze jest opcja ktora pobiera czas ze zmiennej i adaptuje do niej ustawienia tzn. że nie będe musiał zmieniać co nowy cykl ustawień delay
A drugi problem polega na tym co ma być podpięte za delay
Cześć,
Kolega @RobinI30 wie co chcesz zrobić, ale nie będzie w stanie Ci pomóc (myślę, że nie tylko on nie będzie w stanie) jeżeli nie zaczniesz odpowiadać na zadane pytania.
PS
Nie używaj skrótów myślowych bo nie wiadomo o czym piszesz.