Node-RED - HA - MQTT czy Binary Sensor do generowania encji ze stanem bitu

Dom mam postawiony na PLC i komunikuję się z HA poprzez Modbus. Chciałbym przyciskami z HA sterować wejściami/wyjściami sterownika - np. włączać światło i jednocześnie zmieniać kolor ikony (np. żarówki) gdy zmieni się stan bitu reprezentującego to światło. Aktualnie w Node-RED odczytuję po Modbusie rejestr, w którym przechowuję 16 bitów (WORD), stosuję funkcję rozbijającą WORDA na poszczególne bity i wysyłam poprzez MQTT Out, z wykorzystaniem MQTT Discovery broker tworzy encje. I tu mam pytanie - czy i jakie są Wasze doświadczenia jeżeli chodzi o takie podejście. Czy nie jest lepsze utworzenie binary sensor dla kazdego stanu i w ten sposób uzyskanie encji, która bezpośrednio będzie widoczna w HA? Czy może macie jeszcze lepszy pomysł na odczytywanie stanów i uzależnianie od nich np. kolorów ikon?

Aby powiązać sterowanie i rzeczywisty stan (feedback) w Mqtt używa się encji
switch

#mqtt:
#   switch: 
    - unique_id: sprinkler_1
      name: "Strefa 1"
      state_topic: "/Sprinkler_1/zone1/State"
      command_topic: "/Sprinkler_1/cmd/gpio/12"
      payload_on: "1"
      payload_off: "0"
      state_on: "1"
      state_off: "0"
      availability_topic: "/Sprinkler_1/status"
      payload_available: "Online"
      payload_not_available: "Offline"
      icon: mdi:sprinkler-variant
      optimistic: false
      qos: 0
      retain: false

Do poprawnego działania należy wyłączyć optimistic a rzeczywisty stan pobierać ze state_topic.
Problem zaczyna się - tak jak u Ciebie - gdy statusy odbierane są grupowo jako jedna dana.
Musisz spróbować czy state_on: state_off: da się zapisać jako template wartości statusu z odpowiednia maską - tego nie wiem.
coś takiego?.. oczywiście nie bezpośredniego kopiowania:)

state_on: { value & maska);

lub robić to jak dotychczas, w NR tworząc w mgtt osobny status dla każdego switcha.

Dzięki za odpowiedź. Aktualnie mam kod funkcji który działa prawidłowo - przesyłam stany poszczególnych bitów przez MQTT i tworzę 16 encji przypisując im nazwy itd. Zastanawiam się czy to rozwiązanie optymalne i czy nie lepiej (stabilniej, szybciej) byłoby pominąć MQTT i korzystać po prostu z binary sensor czy current state dla kazdego bitu (po wyciągnieciu kazdego bitu z WORDA itd.).

Nie wiem czy dobrze rozumiem?.. ale teraz masz dwa osobne encje, jedna jako switch a druga jako status ( dla wyjść). Po co? skoro może to być tylko switch, którego kolorowy suwak może pokazywać stan.

Dla wejść to może być binary sensor z value_template: jako maska bitow np.

- binary_sensor:
      - name: Entry Garage Door Sensor
        state: "{{ is_state_attr('sensor.garage_entry_sensor_access_control_door_state', 'value', 23) }}"
      - name: Front Door Sensor
        state: "{{ is_state_attr('sensor.front_door_entry_sensor_access_control_door_state', 'value', 23) }}"

Szczegóły musisz doczytać sam bo w te klocki jestem zbyt słaby.
Dyskusja w temacie

Co lepsze to zależy co dalej będziesz z tym robił.

Raczej nie do końca się rozumiemy. Ja wyzwalam światła poprzez sterownik PLC. Przycisk w HA ma jedynie chwilowo wyzwolić bit w rejestrze, który poprzez Modbusa wysyłam do sterownika (o tym w ogóle nie piszę, bo nie w tym problem). Kolorowy suwak, czy inny wskaźnik rzeczywiście pokazuje stan, ale ten stan muszę właśnie pobrać ze sterownika, bo to on fizycznie wyzwala wyjście. Stan pobieram właśnie po modbusie - przesyłam rejestr, dekoduję go i poprzez MQTT wysyłam stany i przypisuję encje. Chodzi mi o to, czy nie lepiej byłoby pominąć MQTT i korzystać po prostu z binary sensor czy current state dla kazdego bitu (po wyciągnieciu kazdego bitu z WORDA itd.). Czy ktoś ma jakieś doświadczenia na tym polu?

Wydaje mi się, że raczej dobrze zrozumiałem :wink:
Tak opisałeś, że wygląda to na robotę na około.
Może gdybyś dołączył więcej info jak to skonfigurowałeś byłoby łatwiej.

Lepie czy gorzej to jak zwykle zależy … :slight_smile:
Jeśli chcesz pominąć w ogóle mqtt i operować w HA tylko na modbus to dla encji można dopisać sekcję veryfy, jednak to generuje duży ruch ponieważ zwrotnie dla każdego zapisu wywoływany jest odczyt statusu.

# Example configuration.yaml entry
modbus:
  - type: tcp
    host: IP_ADDRESS
    port: 502
    lights:
      - name: "light1"
        address: 13
        write_type: coil
      - name: "light2"
        slave: 2
        address: 14
        write_type: coil
        verify:
      - name: "Register1"
        address: 11
        command_on: 1
        command_off: 0
        verify:
            input_type: holding
            address: 127
            state_on: 25
            state_off: 1

Nie wiem dlaczego na około. Mógłbyś wyjaśnić?

W jakim celu podajesz konfigurację modbus? Ja nie mam problemu z modbusem, tylko szukam sposobu do optymalnego przesyłania stanów bitów z Node-RED do HA i tworzenie encji z tych bitów i kontroli ich stanów. Poza tym ja nie operuję na cewkach (coil) tylko całych rejestrach (holding registers) w modbusie.

Po tym stwierdzeniu już mi się odechciało i za język ciągnąć nie będę.

1 polubienie

Przesyłam jak mam to zrobione. Chciałem skonsultować jedynie czy ktoś już robił coś podobnego i wie czy lepiej korzystać z MQTT czy funkcję WORD → send bits states via MQTT zamienić na taką, która wyrzuci bity, których stany można by kontolować za pomocą current state lub binary sensor i tworzyć encje bezpośrednio (bez brokera MQTT). Za nową funkcją wstawiłbym właśnie jeden (lub wiele - dla każdego bitu osobny) z tych dwóch bloczków. Mam nadzieję, że teraz jest to bardziej zrozumiałe.

Bardzej :slight_smile: … to pokaż jeszcze jak jak masz zrobione wysyłanie.
Ponieważ są mechanizmy, które pozwalają utworzyć switcha wyświetlającego swój rzeczywisty stan w sposób spójny, jako jedna encja.
Tworzenie jakiś dodatkowych binary sensor to właśnie jest to “na około”.
Na co od początku usiłuje Cię naprowadzić.

Masz na myśli co jest zaszyte w funkcji WORD → send bits states via MQTT?

Dlatego jak widzisz nie zastosowałem binary sensor, tylko MQTT OUT :wink:

Jaki typ encji w HA uruchamia proces włączenia i co dzieje się dalej?

Dokładnie to?
Skoro używasz modbusa w NR, to jakoś to informacja o naciśnięciu przycisku musi się tam dostać.

W funkcji zaszyłem, że bit jedynie ma stan wysoki 200ms.

Inny bit jest odpowiedzialny za reakcję na naciśnięcie, a inny reprezentuje stan wyjścia. Dzięki temu wyjście może być wywoływane z wielu miejsc.

Mqtt jest bezpieczniejsze, bo dba aby adresat otrzymał wiadomość nawet gdy w danym momencie nie ma z nim połączenia.
Gdy ustawisz retain, to gdy tylko się połączy otrzyma zaległy zasubskrybowany temat (jeśli tak sobie życzysz).
Osobiście tego swicha w HA zrobiłbym jako mqtt ( w sposób jak w pierwszym poście).
Do wysyłania w NR zasubskrybował bym temat command_topic: (zamiast ON1).
Obrobiony, odczytany w NR status przepisał do tematu state_topic:
W ten sposób nie używam w NR w ogóle nodów homeassistant.
Jest wtedy spójnie - w HA encja jest typu mqtt działająca i kompletna), a NR jest “most” modbus<>mqtt.

Drugi sposób to w HA utworzyć schitch modbusowy bez używania NR.
Ma to pewną wadę, ponieważ w HA modbus może być tylko jeden.

W Twoim odczycie statusu niepotrzebnie robisz okresowe odczyty - wystarczy połączyć zapis z odczytem i odczyt wywołać po nodzie ModusWrite

Planowałem docelowo tak to zrobić. Przycisk ON1 jest zrobiony na szybko, bo chciałem w ogóle sprawdzić czy będzie wyzwalał mi bit w sterowniku po modbusie.

Okresowo? Co masz na myśli? Bloczek inject (true) przed funkcją WORD 1?

Tak, będziesz miał oczekiwaną odpowiedź na do HA.
Klikasz przycisk i odwzorowanie stanu masz natychmiast.
Jeśli stan wyjścia może się samoistnie zmienić, to inject trzeba zostawić ale odpytywać rzadziej.

Tak by było, gdybym wyzwalał wyjście sterownika wyłącznie przyciskiem HA, a ja wyzwalam łącznikiem światła, wizualizacją sterownika i z innych miejsc.

W takim przypadku zostaw ten inject -reszta, jak napisałem wcześniej.
Jak dla mnie temat się wyczerpał.
Jak widzisz nikt w temacie się nie wypowiada, bo pytasz raczej o osobiste preferencje. Z technicznego puntu widzenia nie ma to większego znaczenia.