Node-RED nie steruje pinami gpio

Witam forum. Zaczym przygodę z raspberry. Zainteresowałem się Home Assistantem, chciałbym wykorzystać go w nowym domu do sterowania oświetleniem - przewodowo, przez przekaźniki.
Na raspberry pi4 postawiłem Raspbiana i Node-Reda, udało się sterować wyjściem pin. Niestety po przejściu na Home Assistanta Node-Red nie jest w stanie sterować pinami gpio rpi4. Pod nodem pojawia się napis “unavalible” lub “N/Ax”.
Nie spotkałem się na polskojęzycznych forach z takim problemem, a za słabo znam angielski żeby grzebać w programie.
Może ktoś spotkał się z takim problemem?

Tak to nie będzie działać ponieważ Node-RED nie widzi pinów RPi bo jest “uruchomiony” w HA a nie bezpośrednio na systemie linux (Raspbianie) jak miałeś wcześniej. Tutaj masz opisany problem i rozwiązanie https://community.home-assistant.io/t/setting-gpio-output-from-nodered-is-broken (do tłumaczenia zawsze możesz wykorzystać Google https://translate.google.pl). Musisz GPIO “dodać” do HA korzystając z tej integracji:

a później możesz tym sterować z poziomu HA lub Node-REDa.
1 Like

Dzięki za naprowadzenie na temat, pół biedy z angielskim - z programowania jestem jeszcze słabszy…
Przez weekend będę miał trochę czasu, spróbuję.
Jeszcze raz dzięki!

Nie udało się:
switch:

• platform: rpi_gpio
    invert_logic: true
    ports:
    2: relay1
    binary_sensor:
  • platform: rpi_gpio
    ports:
    6: relay1_state
    bouncetime: 50
    pull_mode: “DOWN”
    W dalszym ciągu nic się nie dzieje…
    Można prosić o łopatologiczne wytłumaczenie?

Proszę napisz co jest wpięte do jakich GPIO, użyj numeracji GPIO zgodnej z opisem na tej stronie General purpose input-output (GPIO) connector, np. GPIO nr 17 to Pin nr 11 na 40-pinowym złaczu w RPi.

Dzięki za odpowiedź.
Na chwilę obecną jestem w pracy i łączę się z HA zdalnie. Obecnie niczego nie podłączyłem do GPIO, lecz zakładam - być może błędnie - że gdyby miało to działąć to pod nodem rpi out pojawiła by się zielona kropka. Przynajmniej tak to działało na Raspbianie - fizycznie nic nie było pdłączone do gpio (początkowo)
Natomiast ciągle mam podpis “N/A1lub0” w zależności jaki stan wyślę z nodu Inject.

To napisz gdzie planujesz co podłaczyć albo co i jak było wcześniej na Raspbianie, przygotuje konfigurację dla HA i będziesz mógł porównać, bez tego trudno coś diagnozować i rozwiązywać problemy.

Dzięki wielkie.
Założenia:

• dioda led na pinie 16 - GPIO23 załączana przyciskiem dołączonym do pinu 18 - GPIO24
  • przekażnik na pinie 15 - GPIO 22 załączany przyciskiem na pinie 29- GPIO5
    Chciałym je załączać zarówno przyciskami fizycznymi, jak i przez automatyzacje (NodeRed) Przekaźnik można by zaprogramować jako mono- lub bistabilny…
    Numeracja pinów bez znaczenia, byle odnaleźć je w kodzie…
    Byłbym wdzięczny za sugestie i odniesienia do kodu, aby w przyszłości nie zawracać głowy…
    Pozdrawiam

Dla takich założeń konfiguracja wygląda jak poniżej, mam nadzieję, że się nie pomyliłem:

# Example configuration.yaml entry
binary_sensor:
  - platform: rpi_gpio
    ports:
      24: pin_18    # steruje pinem 16 (GPIO23) - dioda led
      5: pin_29     # steruje pinem 15 (GPIO22) - przekaznikiem
switch:
  - platform: rpi_gpio
    ports:
      23: dioda led  # na pinie 16 
      22: przekaznik # na pinie 15

Po restarcie HA pojawią się takie encje:

entity: binary_sensor.pin_18
   entity: binary_sensor.pin_29
   entity: switch.dioda_led
   entity: switch.przekaznik

którymi możesz sterować za pomocą Node-REDa, nie sterujesz jednak bezpośrednio GPIO tylko tymi encjami, które są powiązane z GPIO w RPi.

Wielkie dzięki! Będę testował po weekendzie!

Wielkie dzięki!
Działa tak jak chciałem. Teraz zaczynam eksperymenty.