chciałem zacząc integracje HA + zigbee2mqtt + node-red
Napisałem prostą integracją aby o 8:30 wyłączała diody i raz mi zadziałało, a kolejnego dnia dostałem taki błąd:
Zigbee2MQTT:error 2021-04-22 08:31:00: Publish ‘set’ ‘state’ to ‘guestroom/led-strip-controller/wardrobe’ failed: ‘Error: Command 0x60a423fffed58e78/1 genOnOff.off({}, {“timeout”:10000,“disableResponse”:false,“disableRecovery”:false,“disableDefaultResponse”:false,“direction”:0,“srcEndpoint”:null,“reservedBits”:0,“manufacturerCode”:null,“transactionSequenceNumber”:null,“writeUndiv”:false}) failed (no response received)’
oraz ten sam błąd przy ponownym włączeniu:
Zigbee2MQTT:error 2021-04-22 19:46:00: Publish ‘set’ ‘state’ to ‘guestroom/led-strip-controller/wardrobe’ failed: ‘Error: Command 0x60a423fffed58e78/1 genOnOff.on({}, {“timeout”:10000,“disableResponse”:false,“disableRecovery”:false,“disableDefaultResponse”:false,“direction”:0,“srcEndpoint”:null,“reservedBits”:0,“manufacturerCode”:null,“transactionSequenceNumber”:null,“writeUndiv”:false}) failed (no response received)’
Czy to jest normane zachowanie i czy powinienem wysyłać taką zmianę stanu w pętli i czekać na zmianę statusu? Czy może coś innego robię nie tak? Jak wywoła swoją automatyzację ręcznie, to mam 100% skuteczność
Może to problem Noda którego używasz, wgląda ze brak jest odpowiedzi z urządzenia którym sterujesz. Najlepiej sprawdzić to wysyłając polecenie po mqtt bez nodered.
Sprawdziłem dzisiaj i wyklikałem zmianę poprzez dashboard bezpośrednio w zigbee2mqtt i dwukrotnie otrzymałem też ten błąd (diody zmieniły stan za trzecim kliknięciem):
Zigbee2MQTT:error 2021-04-26 10:22:33: Publish ‘set’ ‘state’ to ‘guestroom/led-strip-controller/wardrobe’ failed: ‘Error: Command 0x60a423fffed58e78/1 genOnOff.on({}, {“timeout”:10000,“disableResponse”:false,“disableRecovery”:false,“disableDefaultResponse”:false,“direction”:0,“srcEndpoint”:null,“reservedBits”:0,“manufacturerCode”:null,“transactionSequenceNumber”:null,“writeUndiv”:false}) failed (no response received)’
Zigbee2MQTT:error 2021-04-26 10:22:42: Publish ‘set’ ‘state’ to ‘guestroom/led-strip-controller/wardrobe’ failed: ‘Error: Command 0x60a423fffed58e78/1 genOnOff.on({}, {“timeout”:10000,“disableResponse”:false,“disableRecovery”:false,“disableDefaultResponse”:false,“direction”:0,“srcEndpoint”:null,“reservedBits”:0,“manufacturerCode”:null,“transactionSequenceNumber”:null,“writeUndiv”:false}) failed (no response received)’
Moja obecna sieć wygląda tak (wydaje się, że zasięgi są odpowiednio wysokie). Używam HA + conbee 2.0 na synology poprzez wirtualną maszynę.
Problem został rozwiązany. Wydaje mi się, że rozwiązaniem problemu był update Zigbee2mqtt do najnowszej wersji. Workaround, który też zadziałał to dodanie pętli i zmiana stanu ledów aż do momentu w którym ledy się zaświecą/zgasną.