Node-Red w połączeniu z Tuya Smart lub jaka alternatywa

Witam

Posiadam system zbudowany na Node-Red oraz drugi równoległy na elementach Tuya ZigBee.
Nie mogę sobie w żaden sposób poradzić z połączeniem z Node-Red do urządzeń Tuya ZigBee. Z aplikacji Tuya Smart (lub Smart Life) wszystkie urządzenia są dostępne, widoczne i możliwe do sterowania. Klucze ‘local_key’ oraz identyfikatory urządzeń mam odczytane. Niestety wprowadzone do Node-Red niestety powodują błędy związane z brakiem połączenia z urządzeniami z Tuya. Przy próbie np. zasterowania modułu przekaźnika mam błąd "Can’t find device’.

Moje pytania:

• czy teraz jest coś pozmieniane w działaniu Tuya IoT i dlatego nie można się połączyć z NR do urządzeń Tuya? Wszystkie tutoriale jakie znalazłem, a w których opisuje się całe procedury jak to konfigurować są z przed kilku lat, no i niestety wykonując to co w nich jest opisane nie działa mi to.
  • czy można się pozbyć Tuya IoT i zastąpić go jakimś innym systemem który wykorzysta mi elementy ZigBee które posiadam (bramka, czujniki, przekaźniki) i będę mógł w prosty sposób zintegrować to z NR ?
  • czy może ktoś w ostatnich tygodniach integrował NR z Tuya IoT i działa mu to połączenie? Czy byłby chętny pomóc mi w konfiguracji tego połączenia?

Bardzo proszę o jakieś informacje i/lub pomoc.

Jeśli nie używasz HA to zainstaluj MQTT i Zigbee2Mqtt.
Będziesz mógł zintegrować wszystko lokalnie.
Najpierw jednak sprawdź czy obsługiwane są twoje urządzenia

Być może będziesz musiał zmienić koordynator, bo nie wiem co tam masz jako bramkę,

Na pozostałe pytania nie znam odpowiedzi.

Bramkę mam ‘Tuya Smart’, a dokładniej to taką:

Gdyby się udało ją wykorzystać w inny sposób niż prze Tuya IoT to by było fajnie, jeżeli trzeba będzie ją wymienić to nie będzie problemu.
Myślałem o ConBee II.

Wygląda jak bramka Lidl, którą można konwertować. Skoro kupno nowego nie stanowi problemu to warto spróbować