Hej, na wstępie chcę powiedzieć że dopiero zaczynam przygodę ze smart home. Poprawcie mnie jeśli się gdziekolwiek mylę albo mój wybrany sprzęt nie ma sensu.
Nowe mieszkanie, pomyślałem że zrobię je w pełni “smart” (albo chociaż same oświetlenie jako start). HomeAssistant już jakoś ogarnąłem i żyje to sobie w VMce na NASie (ale możliwe że go przeniosę na jakąś malinę czy inne sbc). Problemem jest wybór sprzętu tak żeby to działało, zwłaszcza że wszystko ma działać w pełni offline i niezależnie od różnych chmur.
Z tego co rozumiem, to “najbezpieczniejszą” opcją jest oparcie się na Zigbee, kupienie jakiegoś dongla (myślę o HomeAssisstant Sky Connect), i spinanie wszystkiego przez Zigbee2MQTT. Z takim rozwiązaniem wszystko powinno działać offline, i być właściwie niezależne od producenta.
Plan co do sprzętu:
- Wyżej wspomniany Sky Connect jako bramka
- Przyciski Tuya Moes Star Ring i taki sam w wersi pojedynczej zamiast “tradycyjnych” włączników, kontrolujące główne oświetlenie
- Przycisk Tuya Moes przyklejony w kuchni i sterujący tylko światłem pod szafkami
- Czujniki otwarcia drzwi i okien Sonoff ZNZB-04 żebym wiedział czy okna zamknąłem
- Żarówki IKEA Tradfri, wymagają swojej bramki, ale nie widziałem nigdzie żarówek łączących się bezpośrednio po Zigbee; żarówki będą wkręcone do zwykłych lamp
- Jakiś tablet z allegro wiszący na ścianie jako “centrum sterujące” do łatwego podglądu i sterowania wszystkim
Plan na światła:
- Przycisk na ścianie jest “klikalny” a nie “przełączalny”
- Kliknięcie przycisku toggleuje stan odpowiedniego światła (on → off, off → on)
- Wszelkie dodatkowe zmiany (kolor, jasność) będą z poziomu aplikacji/tableta
- Klik przycisku będzie brał pod uwagę że np. włączyłem światło z aplikacji, i poprawnie je wyłączy
W przyszłości planuję też kupić jakieś czujniki światła i ruchu żeby samo się zapalało zależnie od tego gdzie kto jest, ale na razie chcę się skupić przede wszystkim na kontroli oświetlenia.
Będzie to działać? Jest coś co muszę zmienić? Albo mieć na uwadze pod względem okablowania w ścianach?