Powinno działać z:
Dabman i450
Lenco DIR150BK
Majority Kings Internet DAB+ Radio
Conrad’s renkforce IR 1
Kruger&Matz KM0816
Sharp DR-I470
lub każdym innym radiem używającym apki AirMusic na android lub iOS.
Zapraszam do testowania i proszę o cierpliwość bo to moje pierwsze próby z pythonem i ogólnie kodowaniem
Wersja 1.2!
Co działa:
Informacja o stanie urządzenia, wył, wł, bufforowanie itd.
Odczyt ulubionych stacji internetowych i ich wybór.
Informacja o nadawanym programie i audycji.
Regulacja głośności, wyciszenia
Zmiana stacji radiowych
Działa z radiami z szyfrowaną komunikacją oraz z wieloma odbiornikami
Podczas ustawiania integracji radio otrzyma komendę INIT
Loga stacji i albumy są wyświetlane w karcie
Unique ID dla każdego radia
Ustawienie integracji poprzez interfejs graficzny
z mapowany do następna ulubiona stacja
Znane ograniczenia:
Działa poprawnie tylko w trybie radia internetowego.
Informacje o audycji oraz grafiki z logo i albumem mogą się pojawiać z opóźnieniem do 10s. Limit odpytywania radia został wprowadzony aby odbiornik radiowy się nie zawiesił.
Jedna uwaga - myślę, że powinieneś mieć na repo plik hacs.json a nie hacks.json
(choć być może jest to bez wpływu na działanie)
W instrukcji ręcznej instalacji nie powinno być enigma (to na 100%, bo nie daj boże ktoś ma zainstalowaną enigmę to sobie ją rozwali), czyli drzewko powinno być takie
Dzięki wielkie, już poprawione, tak byłem zajęty kodem że te rzeczy przeoczyłem.
Edycja:
Ogólnie to mam jeden problem z tą integracją, przez który chyba osiwieję (bardziej ) mam dwa radia które korzystają z tej integracji, oba mają logo aktualnie odbieranej stacji pod adresem http://IP:8080/playlogo.jpg, ale jedno radio ma szyfrowaną transmisję, a drugie nie, no i chcę aby to logo się wyświetlało i aktualizowało przy zmianie stacji w HA, więc z takim kodem:
Thank you for sharing the link to your new integration for internet radio using the AirMusic application! It looks like a fantastic initiative; especially since you’ve tested it with Oakcastle IR100 and Majority Pembroke radios.
I am excited to see that it should also work with several other models like Dabman i450 and Sharp DR-I470.
ta integracja działa tylko jeśli radio jest trybie radia internetowego.
Wersja 0.4a dostępna:
radia mają unique_id w Home Assistant
Jest już wersja 0.9
Ogólnie dużo zmian w otrzymywanym info od radia, oprócz loga jeśli stacja nadaje będzie wyświetlane zdjęcie albumu:
Ogólnie całość powinna działać znacznie stabilniej, ograniczyłem liczbę zapytań do radia aby go nie zawiesić, przy czym podczas testów nie zauważyłem aby spowolniło reakcję na zmiany w HA. Do wersji 1.0 brakuje chyba tylko config_flow.
V1.0 wydana, dodawanie radia poprzez system i urządzenia i usługi!
v1.6 już jest, poprzez media_browser i radio browser można słuchać stacji z całego świata bez konieczności wyszukiwania ich w radiu lub apce!
v1.7 możliwość przesyłania lokalnych plików mp3 przez DLNA server do radia, powinno też działać z Music Assistant! Te funkcje są w fazie eksperymentalnej.
Jeśli masz jedno radio to zamień to {{ states(“input_select.radio_ip”) }} na IP radia.
Dodaj nowy skrypt i wklej to:
alias: Add new station
sequence:
- service: shell_command.add_radio_station
data: {}
- service: persistent_notification.create
data:
title: Radio Station Added
Added station "{{ states("input_text.station_name") }}" with URL "{{
states("input_text.station_url") }}" to radio at {{
states("input_select.radio_ip") }}
description: ""
icon: mdi:radio
Restart Home Assistanta. Potem dodaj to do dashboardu. Jeśli masz jedno radio pomiń część z input_select
Wypełnij wszystkie pola, naciśnij uruchom i dostaniesz powiadomienie że nowa stacja została dodana. Aby pojawiła się w polu wyboru w karcie media_player musisz załadować ponownie integracje Airmusic.