To taki licznik, według informacji na stronie apator nakładka obsługuje ten licznik.
Nie dawno miałem zmieniany licznik na nowy i rozmawiałem z zakładem komunalnym, nie zamierzają wprowadzać żadnych nakładek bo podobno im się to nie opłaci.
Nie dawno miałem zmieniany licznik na nowy i rozmawiałem z zakładem komunalnym, nie zamierzają wprowadzać żadnych nakładek bo podobno im się to nie opłaci.
O ile wiem nie oni o tym decydują, jest to wymóg UE i do któregoś roku mają wymienić wszystkie liczniki, woda, ogrzewanie, jest to kwestia tego że nikt nie ma ci chodzić po mieszkaniu, w mojej spółdzielni do końca tego roku mają być wymienione fiolki na zdalne odczyty i to nie dlatego że im się chce. Każdy nowo przypięty licznik energii ma być usytuowany na zewnątrz mieszkania bo inaczej energetyka nie zakwalifikuje ci przyłącza, wiem że w spółdzielniach jest to jakiś problem bo oni też muszą zatwierdzić umiejscowienie licznika i nie zawsze się zgadzają. Nie wiem czemu ludzie wciąż żyją w przekonaniu że spółdzielnia cokolwiek ci sponsoruje, oni nie posiadają żadnych swoich pieniędzy, wszystko co jest na ich koncie w banku to są pieniądze mieszkańców.
Zgadza się spółdzielnia funkcjonuje z pieniędzy mieszkańców. Ja mieszkam w prywatnym domu i nie wiem czy tutaj też obowiązuje takie prawo ale coś mi się wydaje że chyba nie, bo coś by wspomnieli o tym.
Dyrektywy bezpośrednio dotyczą dostawców energii (w jakiejkolwiek postaci, czyli w zasadzie elektrycznej i cieplnej), zimna woda się nie kwalifikuje bezpośrednio pod te dyrektywy. Covid, wojna i przede wszystkim ekspansja gospodarcza ChRL powstrzymały wydawanie kolejnych, więc woda się uchowała, a tym samym dostawców wody to jeszcze nie rusza (ale skoro i tak można to wrzucić w cenę mediów, to dostawcy coraz chętniej wprowadzają takie rozwiązania i to wcale nie z myślą i wygodzie klientów, tylko w celu redukcji kosztów i zwiększenia kontroli odbiorców).
W obszarach rzadkiej zabudowy, czy wiejskich problemem stają się koszty (wodociągi niemal nigdy nie mają własnej struktury IT wraz z rurami, więc w momencie wprowadzania np. rozwiązań GSM koszty są zbyt wysokie). Natomiast spółdzielnie mieszkaniowe (czy ogólnie zarządy nieruchomości) zwykle funkcjonują w ramach zabudowy gęstej, gdzie koszty wprowadzania takich rozwiązań są stosunkowo niskie (możliwe takie technologie m.in. jak wmbus, gdzie zasięg jest stosunkowo niewielki, ale transmisja całkowicie bezkosztowa, omijając kwestię koncentratorów danych, które de facto nie muszą być oparte na GSM), a zarządcy mają w tym też jednak interes (monitorowanie rozwiązuje problemy związane ze stratami mediów wskutek awarii czy zwykłego złodziejstwa).
A może znajdzie się ktoś na forum kto ma taka nakładkę nie potrzebą i odsprzeda? Nie musi być nowa baterie można zmienić.
Jeśli chodzi o ogniwo to jest tam w środku bodajże ER14250 w wykonaniu z końcówkami lutowniczymi (chyba współosiowymi?, więc nie ogniwo, które kupisz w kiosku za rogiem, ani nawet w większości sklepów specjalistycznych, takie rzeczy tylko w wybranych sklepach i niekoniecznie w stałej dostęności, ale może jesteś elektronikiem i wiesz co robisz), a jeśli chcesz kupować coś używanego to przejrzyj największe portale ogłoszeniowe + jeden dawno temu aukcyjny (tylko moim zdaniem będzie to loteria, a AT-WMBUS-16-2 z tego co wiem ma zawsze włączone szyfrowanie, więc jeśli używka nie będzie ze znanym kluczem lub z fabrycznym to jest złomem, bo nie ma szans na złamanie klucza tej długości).