Nowa nakładka AT-WMBUS-16-2 konfigurcja

Witam wszystkich jak w tytule zamierzam kupić nakładkę na licznik i zrobić odczyt tej nakładki tak jak jest tutaj opisane na forum. Pytanie moje jest takie czy ta nakładka po zakupie wymaga jakiegoś zaprogramowania czy z automatu działa tak jak trzeba tylko wymaga urządzenia do odczytów?

To powinno być pytanie do sprzedawcy.

Do sprzedawcy? Nikt tutaj nie kupował takiej nakładki i nie jest w stanie odpowiedzieć? Sprzedawca to tak jak każdy inny pośrednik nic nie wie tylko sprzedaje.

A użyłeś chociaż lupki na forum? Już po chwili widzę odpowiedzi na twoje pytanie. Ale widocznie łatwiej tobie zakładać nowy temat…

Przeczytałem wszystkie te wątki, w żadnym nikt nic nie pisze o nakładce tylko o tym jak ją odczytać w home assistant. Ty zaglądnąłeś do któregoś?

On nie musi szukać za ciebie, jakbyś się wysilił to byś znalazł.

Dopiero zgłębiam temat i nie znam wszystkich nazw tego urządzenia po wpisaniu nazwy tego urządzenia nic nie znajdowało. Tak sobie pomyślałem że być może forum jest od tego że jeżeli ktoś być może przerabiał taki temat to po prostu odpowie w kilku słowach że trzeba programować lub nie, nie wiedziałem że to taka afera że ktoś o coś zapyta. W linku w którym przytoczyłeś również nie ma odpowiedzi na zadane pytanie, ta nakładka o którą zapytałem nie ma NFC.

Z tego co udało mi się znaleźć w sieci wygląda na to że trzeba to programować jest do tego specjalne urządzenie używane przez firmy inkasenckie. Dowiedziałem się że nakładki nadają tylko w dni powszednie od 8 do 18 a w weekendy są nie aktywne. Może to ktoś potwierdzić?

Tak, potwierdzam, sam nie zaprogramujesz (więc nie jest to dobry wybór jeśli nie trafisz na przytomnego sprzedawcę, który ma czym programować i wie co robi), tak jest dla najbardziej typowych ustawień stosowanych zwykle przez wodociągi miejskie, ale wszystko zależy od tego jak nakładka zostanie zaprogramowana (ale może być to ustawione inaczej, a od ustawień raportowania zależy ile lat podziała).
U mnie spółdzielniane apatory 16-2 nadają 24/7 (częstości nie będę sprawdzał, ale wystarczająco często by wykryć każde użycie spłuczki WC).

Czyli rozumiem że jeżeli ktoś ma czym zaprogramować to zaprogramuje urządzenie tak że będzie raportowało swój stan co powiedzmy 5 minut?

Powiedzmy, że tak, jakkolwiek nie można sobie ustawiać takich rzeczy byle jak
1.
Interfejs radiowy wmbus podlega przepisom dotyczącym czasu zajętości kanału (więc nie może to być dowolnie często i są na to właściwe przepisy, szkoda mi czasu by tłumaczyć po co one są, ale natura świata jest taka, że podobne przepisy dotyczące wykorzystania poszczególnych pasm radiowych są w każdym kraju, bo muszą być; tylko wtedy technologie radiowe mają szansę działać, gdy eter nie jest zawalony śmieciem)
2.
Z punktu widzenia użytkownika istotny jest czas pracy, a każdy telegram to wydatek energetyczny = jeśli sam sobie kupisz taką nakładkę do własnego wodomierza (tu podkreślam kwestię własności, bo jeśli to wodomierz dostawcy, to pewnego dnia i to raczej prędzej niż później, może się okazać, że będziesz musiał to zdemontować), to ma sens byś poprosił o zaprogramowanie takiej częstości telegramów, by zamontowane ogniwo wystarczyło na ~10 lat pracy, czyli ~2x dłużej od legalizacji wodomierza, chyba że planujesz rozbieranie czegoś nierozbieralnego i samodzielną wymianę ogniwa.
3.

Zdecydowana większość ma wodomierze dostawcy i to dostawca wody montuje własne nakładki, a sens ekonomiczny montażu nakładki radiowej na własnym wodomierzu (co już generalnie jest ewenementem) jest zazwyczaj zerowy.
Znalezienie sprzedawcy, który jednocześnie programuje nakładki i ma je w rozsądnej cenie może być trudne.

Sens ekonomiczny przy home assistant to rzecz względna. Przeważnie wynika to z wygody i rozwijaniu swoich zainteresowań. W moim przypadku jeśli chodzi o licznik wody to podczas budowy nie przemyślałem do końca lokalizacji przyłącza wody, teraz jest bardzo utrudniony dostęp do tego wodomierza i chciał bym sobie ułatwić życie przy comiesięcznym odczycie i podawaniu wartości do komunaliki. Dla jednego nie ma to sensu dla drugiego ma.

Znalazłem sprzedawcę takiej nakładki który odpłatnie jest w stanie mi ją zaprogramować i teraz zastanawiam się jaki interwał czasowy jest rozsądny w domu jednorodzinnym. O ile w blokach duże nagromadzenie takich urządzeń może być problemem jeśli chodzi o zajętość pasma tak w mojej okolicy raczej nie ma takiego problemu, najbliższy dom mam kilkaset metrów od siebie.

Jeśli chcesz często to może to być znacznie częściej niż typowy licznik energii elektrycznej gdzie te ograniczenia się mocno ujawniają.
Usługodawca, który programuje powinien wiedzieć co robi, bo przepisy to przepisy i nie może ich omijać, a kara za ich złamanie jest realnie bardzo wysoka i to jego sięgnie, na szczęście przy liczniku wody telegramy są małe (więc uważam, że dla ciebie i tak bardziej istotne będzie zużycie baterii = czas do złomowania nakładki lub wymiany ogniwa przemysłowego w nierozbieralnym urządzeniu).

Jeśli masz tam jak dociągnąć zasilanie, to sugeruję ai-on-the-edge

No właśnie sprzedawca się wycofał z wprowadzenia jakichkolwiek zmian jedynie odpłatnie zaprogramuje urządzenie do mojego licznika wpisze numer seryjny licznika i kalendarza nie ruszy, więc zostaje odczyt tylko między 8 a 18 od poniedziałku do piątku.

Muszę poczytać o tym urządzeniu z czujnikiem optycznym już wcześniej trafiłem na jakąś stronę z tym projektem ale po przeczytaniu ktoś kto zrobił ten odczyt i uruchomił chciał zgłosić do swojego dostawcy i kategorycznie nie zgodzili się na montowanie czegokolwiek na licznik. Myślę że u mnie było by podobnie, dlatego zainteresowałem się urządzeniem fabrycznym produkowanym przez producenta licznika wtedy chyba nie mieli by problemu.

Dzięki za pomoc poczytam może faktycznie coś takiego zrobię jak podesłałeś. Chodzi mi również po głowie kupno używanego licznika z nakładką już od razu zaprogramowaną do niego i założenie niezależnie już po liczniku komunalki wtedy nikt niczego by mi nie zarzucił. Przemyślę sprawę.

To nie kupuj u niego. Odczyt w ten sposób do zastosowań indywidualnych nie ma żadnego sensu (sądzę, że ten sprzedawca wcale nie programuje nakładek, tylko ma ich partię już tak zaprogramowaną i je jedynie aktywuje do użytku, o ile wymagają aktywacji, bo niektóre się aktywują automatycznie, nie wiem jak akurat ten model, bo technik który mi je instalował zupełnie nie miał żadnego pojęcia o niczym oprócz czystej hydrauliki, albo nie chciał nic powiedzieć…).
edit - jednak jeśli wpisuje numer licznika to ma możliwość programowania, nie chce mi się jednak wnikać dlaczego nie zamierza ruszać harmonogramu, jeśli się bo przekroczenia normy, to mógłby zredukować częstotliwość raportowania o 4.2 raza i wtedy zajętość pasma będzie identyczna przy raportowaniu 24/7 z taką jak jest obecnie (5* 8/24 + 2*0)

Ponieważ producent nakładek jednak nie upublicznia niemal żadnej dokumentacji, to możemy sobie gdybać.

Tak mi się też wydaje.

Edytowałem u góry, więc zajrzyj.

Podejrzałem też jak często raportują moje nakładki (a przynajmniej tak to zapisuje HA) i robią to co najmniej co 5 minut (akurat jest niedziela), przy normalnym domowym zużyciu wody nawet nie widzę sensu częściej (większość to wielokrotnie zdublowane raporty tego samego wskazania); przy działalności gospodarczej wykorzystującej wodę czy rolniczej może jest inaczej, ale nie mam odniesienia (bo nie prowadzę czegoś takiego).

Obawiam się że są one programowane na zamówienie w zakładzie produkcyjnym i zapewne z tymi samymi numerami dla spółdzielni (Nie sprawdzałem) bo nie wierzę że robi to ktoś w spółdzielni albo gościu który chodzi i odczytuje 2000 liczników, ci co zakładają to jeszcze pytają czy nie masz takiego klucza :rofl:

1 polubienie

No to mam luksusową spółdzielnię - wszyscy zawsze z odpowiednimi narzędziami i znają się przynajmniej na tym co robią w wystarczającym stopniu by robić to sprawnie i skutecznie (i to niezależnie od tego czy dotyczyło to konserwatorów ze spółdzielni, czy wynajętych firm zewnętrznych jak w przypadku liczników).

Oczywiście jest to możliwe, że harmonogram jest opcją programowaną jedynie fabrycznie (ale w takim razie jest wybór wersji nakładki zależnie od fabrycznego harmonogramu i dobry sprzedawca by sprowadził taką wersję jak potrzeba), jakkolwiek jeśli to robi jedynie producent, to przynajmniej daje to gwarancję zachowania norm transmisji radiowej.

Napiszę bezpośrednio do firmy Apator zobaczymy co mi odpowiedzą, może nie będą się spinać i jedną taką nakładkę mi zaprogramują tak jak ja chcę i sprzedadzą? Zobaczymy. Napiszę co wskórałem.

Szczerze mówiąc wątpię, że się uda, bo czasy gdy producenci sami się zajmowali handlem detalicznym już dawno minęły, ale próbuj, bo czemu nie.

A w kwestii tego

no oczywiście, większość użytkowników akurat rozwiązań związanych z odczytem liczników (jakichkolwiek w sumie) ma te liczniki czy nakładki po prostu wkalkulowane w cenę mediów lub obsługi zarządcy nieruchomości (ale tego się nie da uniknąć).

Warto się jednak dowiedzieć czy dostawca nie planuje wprowadzenia odczytu zdalnego, bo to się będzie równało konieczności zdemontowania własnej nakładki.

Swoją drogą i tak najpierw powinieneś sprawdzić 2 kwestie

• czy licznik jest dostosowany do jakiejkolwiek nakładki (ma sprzęg magnetyczny i/lub optyczny - zwykle jest to odpowiednio zmodyfikowany zastępnik wskazówki na najmniej znaczącym liczydle)
  • czy w ogóle już nie ma nakładki (to akurat dlatego, że akurat dzisiaj dostałem pytanie o jeden ze sposobów DIY odczytu licznika wody - konkretniej z użyciem czujnika Hall’a, a jak się okazało ten licznik już ma wbudowaną nakładkę radiową, więc nie ma mowy o montażu czegokolwiek na tym samym sprzęgu z liczydłem)