@GSzabados
Dzięki za link, ta tabelka świetnie prezentuje to o czym wspomniałem - tu akurat jest to procent dopuszczalnej zajętości pasma na transmisje
i kilka słów komentarza
- w taryfach G11 jest wysyłanych w telegramie 11 pól danych, G12 jest ich 13 a w G13 - 15 (to i wiele więcej jest w załączonym post wyżej pliku) - jak widać każde 2 dodatkowe pola (o dość dużej długości) to koło 20% większe telegramy (w sensie transmisyjnym)
- skoro w tabelce jest interwał 10s, to zapewne liczniki mają teoretyczną możliwość ustawienia tak gęstego raportowania, ale przy takiej ilości informacji, jaką zawierają telegramy, nikomu nie wolno tego włączyć, bo generowałby to zajętość dopuszczalnego wyrywka pasma powyżej dozwolonej (zagrożenie jest bardzo wysoką karą nakładaną przez UKE, więc gwarantuję, że tego nikt nie włączy), obrysowałem te zakazane pola czerwonymi ramkami (tam by było odpowiednio 132.0% w pierwszej linijce, 159.6% i 106.4% w drugiej oraz 184.8% 123.2% w trzeciej - jak widać każda z tych wartości jest powyżej dopuszczalnej, w tym niektóre naprawdę grubo)
- kwestia dodatkowa - licznik może wysyłać dodatkowe telegramy - te obrysowałem zieloną ramką, ta możliwość powoduje, że na telegramy z danymi pomiarowymi jest nałożone jeszcze jedno ograniczenie - zajętość przez nie generowana nie może przekroczyć wartości = (100% - wartość z ramki zielonej dla danych ustawień), bo wszystkie telegramy łącznie nie mogą przekraczać tych umownych 100% (czyli przykładowo licznik w taryfie G13 z interwałem 20s + dodatkowym telegramem informacyjnym co 10 minut osiąga łącznie 92.4%+1.4%= 93.8% dopuszczalnej zajętości pasma swoją transmisją, czyli to taka sytuacja “pod sam korek”).