Witajcie,
Zrobiłem sobie automat - włączczujniki na włączanie czujników otwarcia drzwi/okien. W drugim automacie chciałbym otrzymywać powiadomienie, że “uzbrajając” włącz czujniki mam otwarte drzwi/okno i które. Nie wiem jak to zrobić.
alias: czyotwarte
description: ''
trigger:
- platform: state
entity_id: automation.uzbrojenie.czujniki
from: 'off'
to: 'on'
condition: []
action:
- condition: or
conditions:
- condition: state
entity_id: binary_sensor.lumi_lumi_sensor_magnet_aq2_23323232_on_off
state: 'on'
entity_id: binary_sensor.lumi_lumi_sensor_magnet_aq2_21532566_on_off
- service: notify.powiadomieniaemail
data:
mode: single
Prośba o napisane tego jeszcze raz inaczej i używając znaków: kropka, przecinek, cudzysłów bo w tej formie ja nie dam rady tego odszyfrować a potem pomóc, pozostali pewnie także. Początki są czasami trudne, proszę nie zrażaj się
Ok, to jeszcze raz:)przepraszam,
Zrobiłem w HA automatyzację - nazwa “włączczujniki”, którego zadaniem jest właczenie oczujnikowania w mieszkaniu (okna i drzwi). Utworzyłem drugą automatyzację, w której chciałbym otrzymywać powiadomienie, że właczając “włączczujniki” zapomniałem zamknąć okna/drzwi. Drugą automatyzację “czyotwarte” uruchamia wyzwalacz weryfikujący czy “włączczujniki” jest włączona. W warunkach dodałem OR, który sprawdza czy poszczególne czujniki mają status ON, co oznacza otwarte drzwi i okna. Nie wiem teraz jak w powiadomieniu wysłać bardziej treściwą wiadomość z konkretną nazwą czujnika gdzie jest otwarte okno/drzwi. Potrafie takie coś zrobić dla Akcji w triggerze,ale nie wiem jak odnieść się do spełnionego warunku.
alias: czyotwarte
description: ''
trigger:
- platform: state
entity_id: automation.wlaczczujniki
from: 'off'
to: 'on'
condition: []
action:
- condition: or
conditions:
entity_id: binary_sensor.lumi_lumi_sensor_magnet_aq2_23323232_on_off
entity_id: binary_sensor.lumi_lumi_sensor_magnet_aq2_21532566_on_off
- service: notify.powiadomieniaemail
data:
mode: single
tak,to wiem…to juz byla próba rozpaczy jak nie moglem przechwycić wartości przy spełnionych warunkach w sekcji condition…wtedy przerzucilem condition do action
Dziękuje za pomoc, bez tego artykułu, którego link podałeś nie dałbym rady.
Kroki jakie wykonałem:
Utworzenie nowej automatyzacji “czyotwarte”, której celem jest weryfikacja czy jakieś okno lub drzwi są otwarte, co jest stanem niepożądanym,
Triggerem dla automatyzacji nr 1) jest włączenie automatyzacji “wlaczczujniki” uruchamiającej monitorowanie stanu czujników wraz z powiadomieniem o “naruszeniu”,
W warunkach podałem encje z grupą utworzoną w pliku groups.yaml zawierającą zestawienie czujników i weryfikuję stan “on”,
W ostatniej akcji wysyłam informację jeśli, któryś warunek został spełniony - czyli czujnik wykazuje status “on”=otwarte. W treści zawarłem:
{{ states | selectattr(‘entity_id’,‘in’, state_attr(‘group.nazwa_grupy_czujników’,‘entity_id’)) |
selectattr(‘state’,‘eq’,‘on’) | map(attribute=‘name’) | join(’, ') }}"