Nowy dom i instalacja HA. Podpowiedzi

Hej,
Ostatnio rzadko tu zaglądam. Budowa idzie powoli. Elektrykę będę pewnie zaczynał za miesiąc lub dwa. Do samej elektryki wziąłem jednak fachowca, który będzie robił okablowanie pod moje wytyczne (miał mi pomóc brat, ale z braku czasu takie rozwiązanie miało więcej sensu), ale część “smart” będę robił sam.

Póki co kupiłem na próbę jedną płytkę Hankerrila EA8 i jedną SmartBoB SM-LITE-1624D do LED (dla tych LEDów, które chcę mieć ze sterowaniem mocą). Póki co testowałem obydwie w domu. Obydwie działają dobrze i robią, co miały robić, choć Hankerilę testowałem tylko podłączając zwykłe gniazdko pod wyjście. SmartBoB’a mam podłączonego na stałe w szafce w kuchni i sterowanie mocą działa w miarę dobrze. Trochę do poprawienia jest płynność, ale to raczej kwestia dobrania parametrów w yaml, niż samej płytki.

Rolet jeszcze nie mam, więc tutaj nie podzielę się doświadczeniem, dopóki nie podłączę tego “na żywo”. Ale ogólnie koncepcja pozostaje ta sama. Jeżeli napotkam jakieś nieprzewidziane problemy to postaram się pamiętać żeby się nimi podzielić.

1 polubienie

Poczytałem trochę o twojej wizji i z doświadczenia (instalację AC i smart kładłem sam ) i mogę podpowiedzieć co do rolet 10A na roletę przerost formy to przecież 2300W z tego co obserwuję jedna roleta to jakieś 200-400W więc mam jedno zabezpieczenie 16A na wszystkie rolety a w logice praca rolet następuje jedna po drugiej .Do tego sterownik pracujący niezależnie z fizycznymi switchami do ręcznego sterowania plus listwa z przekaźnikami .Co do ogrzewania nie komplikuj z tymi z tymi głowicami termostatycznymi przy podłogówce jak wcześniej wspomniano to zbedne i kasy zostanie do tego pompa nie lubi jak nie ma przepływu .Ilość pętli zredukuj do góra 10 i max 100 m każda i pamiętaj przekroje zasilania i powrotu co najmniej 1+ cal.

1 polubienie