Witam,
jak w temacie nowy dom, remont i za dużo pomysłów. Ale zacznę od początku. Pomysł jakiejś automatyki w nowym domu w głowie był od zawsze. Więc na początku poszły włączniki dotykowe z WiFi, później wskoczyła do głowy Tuya, zgłębiając temat z obawy przed zapchaniem modemu znalazłem informacje o ZigBee i dedykowanej bramce. No i na końcu pokazał się HA. przeglądając fora, YT nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi na wszystko. Chciałbym zacząć od oświetlenia ( włączniki dotykowe Moes ZigBee, czujki ruchu, następnie rolety zewnętrzne na silnikach Somfy, sterowanie ogrzewaniem, czujniki temperatury, kamery zewnętrzne 4, w przyszłośći napewno brama wjazdowa , garażowa i tak dalej i kto wie co jeszcze przyjdzie do głowy. Dlatego parę pytań
- W jaki sprzęt od razu zainwestować żeby od razu było to co trzeba bez częstego zmieniania?
- Co z HA w przypadku braku internetu?
- Jaka forma instalacji żeby wszystko chodziło dobrze?
- Jak jest z awaryjnością HA czytałem że potrafi się wysypać i co wtedy?
- Czy komputer lub inny sprzęt musi być ciągle włączony i musi mieć ciągle dostęp do internetu?
To nie koniec pytań ale coś na początek. W internecie jest potężny zasób wiedzy ale mam wrażenie że brakuje odpowiedzi na najbardziej podstawowe pytania
Proszę o wyrozumiałość i łagodne potraktowanie