Szukam sposobu na pobieranie stanu on/off analogowych włączników homeassitant. Przykładowo mam oświetlenie pokoju zrealizowane na klasycznych włącznikach i żarówkach i chciałbym w jakiś sposób przekazywać informację o ich stanie do mojego smart home.
Obecnie jedyne rozwiązanie jakie przyszło mi do głowy to zastosowanie przekaźnika, który zwiera przycisk z ikei, ale takie rozwiązanie wydaje mi się mocno “na około” (oprócz wlutowania się we włącznik by działał z przekaźnikiem muszę też zapewnić zasilanie układu aby pominąć wbudowaną w przycisk baterię itp).
Dołożyć moduły dopuszkowe (Wi-Fi lub Zigbee) między przycisk a oświetlenie. Nie wiem jak wykonana jest instalacja elektryczna? Jak głębokie są puszki? itd. Jeżeli po drodze są puszki połączeniowe to marne szanse na zrobienie z tego smart.
Niektórych rzeczy nie da się przeskoczyć i zrobić sprytniej, to co jest na rynku to odpowiedź na ograniczenia w zrobieniu z “czegoś istniejącego” wersji “smart”.
Nie spotkałem dotąd żarówki WiFi, czy gniazdka WiFi z dowolnego systemu, które by nie odpowiadały na ping.
PS Proponuję jednak nmap jeśli chodzi o WiFi
PPS Miałem pisać, że samo obserwowanie nie ma sensu (bo można wymyślić dość dowolny beacon), a większy sens ma stworzenie czegoś użytkowego (miałem zasugerować system Ikei lub dowolnie inny Zigbee skoro jest on znany OPowi wątku, ale do tego nadaje się każdy system retrofit).