Cześć i czołem. Robiłem aktualizacje integracji Xiaomi i pojawił się problem z oczyszczaczem powietrza, mianowicie encja ON/OFF stała się niedostępna… Z tym, że jak ją cisnę - wywala błąd, że nie działa ale wyłącza i włącza urządzenie…
Odłącz na chwilę od zasilania, oczyszczacz Xiaomi robi mi takie niespodzianki nie rzadziej niż co 2 lata (ale na szczęście zwykle nie częściej niż co pół roku).
Na więcej nie ma sensu (chodzi o zrestartowanie systemu w oczyszczaczu), jaką aktualizację robiłeś?
U mnie działa wszystko normalnie bez problemów, twoja integracja to jest standardowy komponent #xiaomi_miio ?
A jeśli chodzi o komponenty niestandardowe, to można cofać ich wersje w HACS.
(nie jest to zalecane, w sumie dopiero od niedawna zalecane jest przywracanie backupu, ale przez wiele lat, w jakichś 99% przypadków, gdy potrzebowałem cofnąć wersję, to instalacja starszej wystarczała)
Może masz model nieobsługiwany przez wbudowaną integrację, ale pewnie znasz model i wiesz z jakiej wersji komponentu do jakiej aktualizowałeś, więc zajrzyj tam
szukając po modelu czy już ktoś napotkał podobny problem ostatnio
jeśli jest to się dopisz w issue, jeśli nie to cofnij wersję i zmieniając wersje ustal w której wersji problem wystąpił i zgłoś własne issue
logi wygenerujesz zapewne tak (no chyba, że instrukcja tego komponentu mówi inaczej - nie mam czasu by czytać za innych…)
Przekopałem już wszystko, łącznie z usunięciem integracji, urządzeń z aplikacji xiaomi i dodanie wszystkiego na nowo. Logi zgłaszają błąd, że przycisk ON/OFF próbuje dzielić przez zero i dlatego nie działa…
A w issue powinieneś skrobnąć autorom konkrety tj. numer ostatniej wersji która działa i numer tej trefnej (to zrobił już ktoś inny, ale to w takich przypadkach zawsze jest kluczowa informacja).
Swoją drogą jest też już możliwa aktualizacja do testowej wersji master (info w issue).