Baaaardzo brakuje mi na Forum kategorii związanej z problemami czysto programistycznymi NR i syntaktyką języków JS czy JSON, np. jak odwołać się do określonej zmiennej z HA, jak przekazać ją do innego noda, jak pod zmienną funkcji podstawić wartość konkretnej encji, jak zbudować funkcję wielu zmiennych f (x, y), jak odpowiednio sformatować treść msg, jakie własności może mieć msg., itp.
Dziś mam właśnie jeden z takich “życiowych” problemów…
Muszę zbudować funkcję, która odczytuje wartości dwóch encji pomocniczych zdefiniowanych w HA: input_datetime.weekend_od_godz
oraz input_datetime.weekend_do_godz
a następnie przekazuje je do określonego noda ‘timerange’, zdefiniowanego tak, jako podproces opisany tutaj.
To bardzo użyteczny i dający się programować nod (w przeciwieństwie do standardowego) określający czasowy zakres działania (lub niedziałania) procesu, w którym został użyty. Zakresy czasów można jednak dowolnie ustawiać z poziomu UI w HA bez konieczności grzebania w NR, i to jest dla mnie jego kluczową cechą.
Nod wymaga określonego porządku danych w odbieranej wiadomości. Stąd moja gorąca prośba: czy ktoś z Was, znacznie bardziej ode mnie biegły w tej materii, zechciałby skorygować 2 linijki poniższego kodu wymaganego przez nod timerange
?
Mam na myśli linie 1 i 2 tak, aby:
- pod zmienną
od_godz
podstawiała się wartość encji pomocniczejinput_datetime.weekend_od_godz
, - pod zmienną
do_godz
podstawiała się wartość encji pomocniczejinput_datetime.weekend_do_godz
.
Wiadomość wynikowa msg.payload
tej funkcji ma wysłać obie zmienne jako odpowiednio sformatowaną treść tematu “override” na nod timerange
, co spowoduje parametryzację całego noda bez konieczności przypisywania mu zakresu czasowego na sztywno z poziomu NR.
Ew. czy ktoś z Was mógłby mnie odesłać do jakiegoś porządnego internetowego tutoriala (lub innego linku), gdzie mógłbym spokojnie zgłębiać tajniki programowania NR (ale wyłącznie w integracji z HA), i nie zanudzać Was swoimi pytaniami? Przejrzałem masę filmów na YT, przeklikałem nodered.org ale wszystko niestety z miernym skutkiem… Wydaje się to problemem trywialnym, bo z pewnością dawno rozwiązanym. Nie wierzę bowiem, że nigdy nikomu nie przyszło do głowy operować w NR funkcjami z wykorzystaniem encji z HA… Ja jednak nie umiem sobie z tym poradzić…
Z góry dziękuję za każdą użyteczną podpowiedź czy wskazówkę