Kilka egzemplarzy, to starczy dla kilku osób.
Cena - zero, ale sprzęt tylko dla realnie zainteresowanych jego wykorzystaniem.
Vera (2x Plus - te mają po maksymalnie klika lat przebiegu - jedna z nich była backupowa i poza kilkumiesięcznymi eksperymentami leżała w bezpiecznym miejscu na wypadek awarii którejś z pozostałych, 1x Edge - ta ma jakieś 10 lat pracy za sobą) ze względu na likwidację darmowej chmury (nie widzę sensu korzystać z nich już dłużej - Ezlo - obecny właściciel technologii/projektu wprowadza płatną chmurę mającą zastąpić dotychczasowe darmowe rozwiązanie, centralki Plus mają wbudowany też modem/koordynator Zigbee, ale nigdy nie doczekały się jego wsparcia i nie sądzę, aby dało się go wykorzystać tak jak modem Z-wave, który doczekał się przynajmniej aktualizacji firmware do jakiejś rozsądnej wersji jak na series 500, edit - po koniec wskazanego wątku jest jednak informacja, że ktoś w modelu Plus używał koordynatora Zigbee w podobny sposób, czyli się da).
Sprzęt można nadal używać z HA za pomocą integracji lokalnej po sieci (niektóre urządzenia wymagają dość upierdliwej konfiguracji customize w YAML, no generalnie nie wszytko jest obsługiwane - patrz dokumentacja integracji) - jest to możliwe, bo Edge wciąż u mnie działa w ten sposób (ogłoszenie wystawiam z wyprzedzeniem, bo spodziewam się zerowego zainteresowania).
Nie wiem jak to będzie wyglądało w przyszłości, bo wszystkie centralki miałem zarejestrowane w darmowej chmurze producenta (a ma być wyłączona 1.08.2026).
(tzn. czy można uzyskać tryb lokalny używając nierejestrowanej centralki - tego po prostu nie pamiętam, z zapowiedzi Ezlo wynika, że raczej to będzie działać, za kilka dni będę wiedział jak to faktycznie wygląda)
Można też przekształcić sprzęt w zdalny (tj. po sieci) modem Z-wave, system na nich pracujący to dość starawy OpenWRT Barrier Breaker, opis niżej jest raczej dość kompletny (a ruchy Ezlo nawet ożywiły stary wątek, więc na jego końcu są skrypty w wersjach z poprawkami “na dziś”) - więc zalecam czytać do końca przed wykonaniem jakiegokolwiek ruchu przy transformacji centralki w modem (kontroler sieci)
więc sprzęt tylko w dobre ręce, które będą wiedziały jak to wykorzystać
Wyrejestruję je z mojego konta (póki to możliwe) i zresetuję je do ustawień fabrycznych.
tak wygląda banner w terminalu Vera Egde (standardowe hasło roota jest indywidualne dla każdej centralki, ale jest na tabliczce znamionowej)
login as: root
root@192.168.100.37's password:
BusyBox v1.19.4 (2015-01-30 01:47:09 PST) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.
_______ ________ __
| |.-----.-----.-----.| | | |.----.| |_
| - || _ | -__| || | | || _|| _|
|_______|| __|_____|__|__||________||__| |____|
|__| W I R E L E S S F R E E D O M
---------------------------------------------------
BARRIER BREAKER (Bleeding Edge, r39638)
*** MiOS LTD. ( www.mios.com ) ***
*** WARNING : ***
*** Any changes made to the system without ***
*** guidance from MiOS support will VOID ***
*** your future Support requests ***
root@MiOS_45xxxxxxxx:~#
Oczywiście normalnie te centralki mają normalne webowe GUI.
Jak wygląda kwestia w przypadku centralki Zipato (muszę ją poszukać, nie wiem czy znajdę) - niestety już nie pamiętam, jedyne co mi utkwiło w pamięci to dość absurdalny sposób zarządzania licencjami przez tego producenta (urządzenie wymagało dokupienia absurdalnie drogiej płatnej licencji do odblokowania wielu funkcji) - to był mój ostatni eksperyment z Z-wave (i raczej nieudany ze względu na te ograniczenia licencyjne producenta, udany był jednak wcześniejszy eksperyment z Vera i tamte centralki używałem kilka lat), a był on wiele lat temu i to zanim odkryłem istnienie HA.
Jakkolwiek też wyrejestruję centralkę z konta o ile to nadal możliwe (bo tam też były jakieś zamknięcia usług chmurowych/migracje, którymi się nie interesowałem). Raczej nie integruje się z HA (nie ma gotowej integracji, być może możliwa integracja przez MQTT lub z użyciem secondary controller, niczego nie obiecuję - sprzęt od lat zalega gdzieś w szufladzie).
Wymagam od chętnych pokrycia kosztów porto (ale możliwy też odbiór osobisty po dograniu szczegółów na PW).
Jak znam życie to sprzęt poleży kilka lat zanim zdecyduję się go wytrzasnąć do PSZOK (ale nie obiecuję trzymania w nieskończoność).