Odswieżanie Home Assistant

Witam, Mam taki problem . Mam karty z encjami HA wyświetlane na paru urządzeniach - komp , tablet itp . Jeżeli wprowadzę w HA jakieś zmiany to na wszystkich urządzeniach wyświetla mi się komunikat - "Dashboard został zaktualizowany odświeżyć teraz " . Jest to bardzo uciążliwe bo muszę iść do każdego urządzenia i wcisnąć odśwież . Czy można to jakoś ustawić aby odżwieżało się automatycznie ?

Jeśli to standardowy lovelace, to czemu nie używasz aplikacji HA companion, HA companion minimal lub choćby FKB?

(zachowanie które opisałeś jest raczej typowe dla zwykłej przeglądarki)

Właśnie na tabletach używam tej pierwszej apki którą zapodałeś , nie używam na nich przeglądarki . Natomiast wszystkie zmiany wprowadzam na kompie w przeglądarce ,

Dziwne, u mnie wyskakuje ten komunikat, ale lovelace się samo odświeża.
(możliwe, że wprowadzałem jakieś modyfikacje GUI kiedyś, ale szczerze nie pamiętam, za to zaraz przetestuję to na innej instalacji, gdzie lovelace jest jak z fabryki, no prawie…)

No i faktycznie, moja instalacja się odświeża, a ta nowa nie.
edit jednak też się odświeża tylko trzeba dłużej poczekać tam mam połączenie rzez tunel a do swojej instalacji się dostaję po LANie bezpośrednio.

Dodałem jedną kartę przez przeglądarkę w kompie i na tablecie za każdym razem jest taki widok do puki nie nacisnę odswież

Wiem o co chodzi, ale u mnie się odświeża i to mimo archaicznego Androida 6.

Teraz patrzałem i u mnie się nie odswieża , pomimo że jest tam na pewno Android nowszy niż 6 . Zresztą nie jest to u mnie nowy problem bo mam go od roku odkąd wyświetlam na tablecie .

To może być kwestia modyfikacji lovelace, które używam lub specyficznych kart, ale jestem przekonany, że FKB potrafi wymuszać odświeżanie (i wydawało mi się, że standardowa aplikacja to też robi), ale zanim kupisz to najpierw przetestuj.

edit 2
na tej testowej instalacji raz się odświeżyło, ale kolejny już nie…
testowałem na companion minimal

edit 3
testu ciąg dalszy bo nie dałem wszystkich potrzebnych uprawnień dla alikacji

Już widzę że te FKB nie jest po po Polsku . Zresztą wolę zostać przy tej apce co mam bo już wszystko mam poukładane pod ten tablet, a miałem problemy bo mi się rozjeżdzało poza ekran tableta . Może jeszcze ktoś się włączy co też miał taki problem i go rozwiązał . Dzięki .

FKB może i nie jest po polsku, ale znaczenie to ma zerowe, bo to jest launcher-przeglądarka i służy właśnie do zastosowań typu kiosk (nikt z niej przypadkiem nie wyjdzie do systemu jeśli tak to ustawisz itd. może się uruchamiać razem z systemem, no generalnie system typowo kioskowy), a wyświetlane treści są przecież po polsku, bo chcesz tam oglądać lovelace.

Zastanawia mnie jednak coś innego, czemu u mnie działa zwykła aplikacja.
A jednak nie działa… odświeża się automatycznie tylko raz…

No u ciebie raz się odswieżyła a u mnie ani razu . Gdybym znał język to można by poruszyć temat na Githubie albo na innym zagranicznym forum . A tak dupa blada, mogę sobie przez translatora trochę potłumaczyć .

Jeśli używasz browser mod to możesz zrobić automatyzację która odświeży widok przy zmianach i przypisać ją do konkretnych urządzeń:

description: Ensure the view refreshes when I make changes to a Lovelace dashboard
trigger:
  - platform: event
    event_type: lovelace_updated
condition: []
action:
  - service: browser_mod.refresh
    data: {}
    target:
      device_id: 7c29959dc26a200be0d4811f9eaa49d6
mode: single

Tu masz wątek po angielsku w tej sprawie; https://community.home-assistant.io/t/solved-how-can-i-get-my-dashboard-to-refresh-automatically-instead-of-showing-the-refresh-prompt/357842

1 polubienie

No niestety nie używam browser mod . Szopen, mógłbyś tak w skrócie powiedzieć co robi ta apka FKB , bo po Polsku nic nie znalazłem a myślałem że jest ona do HA a to jakaś ogulna aplikacja . Oglądałem filmik po Angielsku, lecz zbytnio nie kumam co ona robi .

FKB = Fully Kiosk Browser robi to na co wskazuje nazwa - jest kioskową przeglądarką.
Z pewnością byłeś kiedyś w bankomacie - to jest przykład dość zaawansowanego kiosku, gdzie masz ekran dotykowy + jakiś system operacyjny (kiedyś powszechny był tam… Windows) z wymuszoną pracą jakiejś aplikacji pełnoekranowej (+ dodatkowy sprzęt do realizacji wypłat gotówki).
Ale istnieją też tzw. kioski informacyjne, często na bazie zwykłych tabletów z przeglądarką pracującą w trybie kiosku, a FKB to właśnie taka przeglądarka - podczas jej konfiguracji decydujesz, że ma się wyświetlać zawsze i wyłącznie tylko FKB zamiast fabrycznego launchera (nie musisz, ale to ułatwia życie), oraz decydujesz jaki adres w sieci ma wyświetlać - adres GUI HA, oprócz tego jest jeszcze ze setka użytecznych mniej lub bardziej opcji no i ta apka się dość głęboko integruje z HA.

właściwie to jedyne tak tanie rozwiązanie (i z metodą licencjonowania umożliwiającą zakup pojedynczych licencji - na każde urządzenie potrzebna jest licencja Fully PLUS License obecnie to 8€ + VAT, licencje można przenosić, więc jeśli zmienisz sprzęt to przeniesiesz licencję na nowy) by samodzielnie zbudować prosty kiosk…
ALE w celach testów nie musisz wydawać kasy - wszystkie istotne opcje płatne można aktywować w trybie demo (który wyświetla informację o konieczności kupna oraz działa bodajże przez ograniczony czas od uruchomienia, ale wystarczy by przetestować czy jest to coś co potrzebujesz).

TYLKO nie zapomnij, że to jest aplikacja do administrowania urządzeniem!
Jeśli ustawisz hasło czy pin to je musisz znać!

Dzięki za wyczerpującą odpowiedż . Brzmi interesująco ale jak oglądałem na filmiku Yutube jest tam dużo opcji konfiguracyjnych , wszystkie oczywiście po Angielsku . Czyli powiedzmy ustawię tam adres z moim HA to będzie mi cały czas po uruchomieniu pokazywało Dashboard z tego adresu tak ? . A jak to będzie skalowane . Bo np. Dashboard w kompie wyświetlał mi się na całym monitorze a wyświetlając w apce na tablecie trzeba było przewijać aby zobaczyć wszystko, a tego nie chcę . Jest to w tym kiosku do ustawienia ? Zainstalowałem to na próbę w moim starym S4 i HA też nie jest odswieżany automatycznie, no chyba że trzeba to gdzieś w opcjach zaznaczyć .

Szczerze mówiąc nie mam tyle czasu by ciągnąć za rękę (no i przecież nie jestem autorem tej aplikacji), pewne rzeczy można ustawić w tym częściowo skalowanie, ale to jak się wyświetla lovelace zależy w podstawowej mierze od właściwości ekranu urządzenia, większość ludzi to rozwiązuje stosując różne dashboardy dla różnych urządzeń (tzn. nie słyszałem by ktoś to robił inaczej w jakichkolwiek rozwiązaniach opartych o lovelace, bo przecież wizualizację dla HA można ogarnąć też na wiele innych sposobów, ale nawet dedykowane dashboardy czy wręcz aplikacje do tego dedykowane też są uzależnione od rozdzielczości i rozmiaru ekranu, więc i w ich wypadku stosuje się rożne konfiguracje dla różnych ekranów).

Konfiguracja auto-odświeżania ma z 15 opcji, w tym wszystkie na dzień dobry wyłączone, wszystko trzeba konfigurować pod swoje potrzeby. Na twoim miejscu ustawiłbym auto-odświeżanie co tyle sekund ile uważasz za stosowne (moim zdaniem 600 wystarczy, ale rób “pod siebie” pamiętając, że odświeżanie co sekundę jest idiotyzmem z grubej rury).
Dashboardu (użytkowego) się nie modyfikuje co 5 minut, raz się go buduje i służy raczej długo.
Dla tabletu budowałbym sobie dasha pracując bezpośrednio na tym tablecie, itd.

Nie widzę innej metody niż eksperymentowanie, nie wiem jak sobie radzisz z rozwiązaniami IT bez podstawowej znajomości angielskiego (ale zawsze możesz użyć tłumacza google w trybie foto).
W pełni rozumiem autora czemu nie wprowadził obsługi wielu języków w interfejsie - coś takiego to wrzód na tyłku dla autora w przypadku czegoś, co się intensywnie rozwija (a autor FKB to raczej tylko jedna osoba, dla porównania nad HA pracują tysiące ludzi, a tłumaczenia w wielu miejscach miewają niedoróbki).