Kojarzy ktoś jak z HA odtworzyć muzykę lokalnie przez media_player?
Zrobiłem coś takiego, niby jest dźwięk (sygnał) na google home że zaczyna się strumieniowanie dźwięku ale nic nie słychać , nie odtwarza.
Jeśli wpisze w przeglądarkę link to pojawia się player ale nie odtwarza, tak jakby coś z permission? Na folder dałem uprawnienia 755 ale dalej to samo.
Docelowo chciałbym odtworzyć dźwięk alarmu jeśli czujnik wykryje czad.
Takie same uprawnienia musi mieć plik cosmo.mp3.
Dla testu: proponuje stworzyć nowy katalog audio-test w /config/www/ ale przez Samba i skopiować tam plik cosmo.mp3, sprawdzić przez przegladarkę czy odtwarzany jest plik - http://192.168.8.14:8123/local/audio-test/cosmo.mp3, u mnie dziala .
Dopiero potem możesz bawić się w odtwarzanie w HA, składnie wywołania poprawiłeś?
Problem się rozwiązał, wszystko było dobrze tylko plik audio był uszkodzony. Nie wiem czemu ale pobrałem 2 ścieżki przez wget i obie były uszkodzone. Po wrzuceniu plików audio przez sambę śmiga normalnie dzięki za sugestie
Nie wiem czy kogoś to zainteresuje, ale udało mi się uzyskać dostęp do karty Alsa wewnętrznej na Lenovo m93p tiny . Podłączone mam do niego głośniki logitech z5500 kablem jack jack i używam Music Assistant. Wszystko czego potrzeba to dodatki:
Music assistant
W ustawieniach dodatku MPD ustawiamy wyjście dźwięku na wewnętrzną kartę ALSA
Integracja MPD - host 127.0.0.1 bez hasła , port 6600
Jak się wszystko poprawnie ustawi pokaże się encja media_player.music_player_daemon
Wtedy w music assistant /ustawienia/ dostawcy trzeba dodać Home assistant media players
Tam wybieramy music player demon i wszystko śmiga na wewnętrznej karcie dźwiekowej
Jako ciekawostka, czego nie wiedziałem wcześniej - Lenovo ma wbudowany głośnik i jeżeli nic nie jest podłączone do gniazda słuchawek to muzyka i np. komunikaty mogą być odtwarzane bezpośrednio na nim