Ogrzewanie awaryjne, elektryczne

Temat nie do końca w temacie forum, ale w pewnym sensie i tak. Mam taką sytuację, że moje mieszkanie jest ogrzewane z kotłowni osiedlowej na węgiel. A jak jest z tym cudownym surowcem, to każdy wie. Zastanawiam się nad rozwiązaniem alternatywnym, by w razie czego przetrwać zimę :slight_smile: Różnie może być, ale warto się przygotować na gorsze. Będę zmieniał taryfę elektryczną z G11 na G12w. A w związku z tym szukam alternatywy do dogrzania. I jako jedyne medium dostępne u mnie, to prąd. Ale nie mam pojęcia, w co iść. Może ktoś przerabiał taki temat? Wydaje mi się, że olejowe rozwiązanie byłoby najlepsze.
A żeby nie było, że nie ma nic związanego ze smart, to czy takie rozwiązania można wpiąć do systemu? Sterować tak, by nie grzały np. w momencie gdy jest droga taryfa itp.? Lub sterować z już istniejącego pomiaru temperatury?

Ze swojej strony polecam klimatyzacje z możliwością grzania…

Jeżeli masz możliwość zawieszenia gdzieś jednostki zewnętrznej,pomyśl o klimatyzacji trochę większy wydatek ale wyjdzie taniej na rachunkach i w lecie też się przyda.Szukaj czegoś do -20C greeamber,rotensomiraj Cooper Hunter Arctic lub coś podobnego.Z integracja też chyba nie będzie problemu.

Co do pytania odradzam Smart gniazdka raczej nie wytrzymają,może jakiś zew mocny stycznik sterowany przez wifi

Temat klimy był już wcześniej rozważany. Niestety brak zgody spółdzielni na wieszanie czegokolwiek na elewacji. Jakbym miał mieszkanie na parterze, to byłaby szansa "ukrycia urządzenia pod balkonem (niektórzy tak zrobili) i tego nie widać. Ja niestety już jestem na piętrze, więc nie mam szansy na taką opcję. Też mi po głowie chodziła opcja, że zamiast splita zrobić monobloka, bo wtedy nie ma tego urządzenia na zewnątrz, ale to jedna chyba sporo miejsca w mieszkaniu i nie wiem jak głośne jest to urządzenie.

Ogrzewanie elektryczne 1do1 wyjdzie drogo.Ceny energii elek.tez szaleją i nie wiadomo co będzie zimą.

Jeśli nie masz balkonu żeby postawić klimę,a spółdzielnia nie zezwala na montaż na elewacji i idziesz dalej w ogrzewanie elektryczne bez jakichś modernizacji to olejaki,albo jakiś piec akumulacyjny .Szukaj może jakichś smart ze sterowaniem przez wifi może wtedy łatwiej z integracją.
Dużo ludzi będzie się rozglądać za alternatywnym ogrzewaniem więc ceny grzejników też pewnie zaczną rosnąć.

Co do ogrzewania elektrycznego to wiem, że to tak do końca nie jest drogo. Akurat mam dwójkę znajomych, którzy maja domy i oboje ogrzewają prądem. Wiec znam to rozwiązanie i wiem, jakie są koszty. I powiem, ze jak dom dobrze zrobiony, to koszty potrafią zaskoczyć niedowiarków. U jednych (Międzyzdroje) są panele na podczerwień. Z tym że to konstrukcja w typie szeregowca z połączeniem domków na wynajem dla turystów. Drugi dom to Września i tam ogrzewanie jest w formie akumulacyjnych grzejników bodajże. Tylko tych modeli nie ma już na rynku, bo to było robione jakieś 6 lat temu.
Balkon mam, ale jak to w blokach z lat 50-tych, z płyty, to wielkość nie powala. A po dodaniu styropianu po ociepleniu to niewiele zostaje. Kiedyś mierzyłem jednostkę od splita to mi zajmowała cały balkon :wink: Chyba bym mógł tylko wychodzić na robienie inspekcji klimy.
Właśnie się zastanawiam nad rozwiązaniem olejowym albo akumulacyjnym i tak do końca nie wiem, czy jest między nimi jakaś zasadnicza różnica. No poza samym medium trzymającym temperaturę.

Ja masz możliwość przewiercenia ściany (2 dwa otwory fi 200mm )
To polecam monoblok electriQ iQool 12000 BTU Wall Mounted Smart Air Conditioner with Heat Pump - No Outdoor Unit Needed IQOOL-SMART15HP | Appliances Direct

Mam zamontowany na klace schodowej.
Plusy:

• łatwość montażu
  • nie wymaga specjalisty ( F- gaz)
  • mały pobór prądu
  • alexa, google , HA (Tuya)
    Minusy:
  • głośność słychać szum wentylatorów 60dB ( myślałem że będzie o wiele głośniejszy)
  • brak automatycznej prędkości wentylatorów
  • słabe rozprowadzenie chłodnego powietrza( parter przy podłodze jest np. 18 a przy suficie 23) , jeśli w pokoju jest większy ruch różnica jest mniejsza.

Maksymalny pobór prądy 1011 W (chłodzenie)

ScreenShot_20220810155310

W jaki sposób jest zamontowany klimatyzator: stoi na podłodze czy wisi na ścianie?

Mam zamontowany na klace schodowej przy suficie

Chciałem zamontować “profesjonalną wersje”
Znalazłem firmę wycenili mi na 4.700 funtów (na poddaszu 7KW plus rury do pokoi)
Plus platforma na poddaszu (300f), plus doprowadzenie prądu 7KW ( chcieli 3x6mm2 -500f)
Po otrzymanej specyfikacji klimy doczytałem, że wymaga 13A zabezpieczenia.
Jeśli firma twierdzi, że klima 7KW wymaga zasilania 7KW to dla mnie nie jest to firma.

Wracając do odpowiedzi
Zimne powietrze “spływa po stopniach schodowych jak mgła w górach” :slight_smile:

1 polubienie

Trochę wracam do tematu. Trochę sobie zacząłem liczyć koszty, różne rozwiązania itd. i zaczynam się zastanawiać, czy jednak ta klima nie będzie dobrym rozwiązaniem. Po prostu muszę poszukać taką, która ma najmniejszy moduł zewnętrzny. No i fajnie jakby się łączyła z HA. Tak sobie na razie upatrzyłem Gree Pular 2,5kW. Wydaje mi się, że do mojego pomieszczenia 20m2, gdzie byłby zamontowany (większość czasu przebywania) wydaje się akurat. Jednostka zewnętrzna też duża nie jest (732/550/330 mm), choć i tak na mój balkon spora :slight_smile: Jakbym znalazł jednostkę o szerokości poniżej 65 cm, to mógłbym umieścić bokiem, a tak musi być wzdłuż balkonu.

Jeśli gree to chociaż Amber standart, jeżeli chcesz grzać przy większych przymrozkach, do gree jest jakaś integracja chyba chmurowa ale działa ok i w HA u w dedykowanej akacji.
Możesz też zobaczyć sobie AUX j-smart 3,5 wydaje się ciekawa opcją.

Na razie badam rynek. Muszę sprawdzić jak to wygląda w firmach montujących, co mają u siebie, jakie terminy, jakie moce. Na moją powierzchnię, to spokojnie wystarczy najmniejsze jednostki. Bo ja mam jakieś 20m2, a nawet mniej, wiec mocniejsza jednostka by się po prostu nudziła :slight_smile: Czy to będzie Gree, czy coś innego, dla mnie nie ma znaczenia. Nie mam jakichś przyzwyczajeń do marki. Ważne by się integrowało z HA lub NR, bo bym to połączył z systemem ogrzewania, który mam.