Ktory code wgrales do ESP8266, ten ktory jest razem z zestawem OpenTerm Gateway to taki prosty DEMO, nie ma w nim specjalnie nic aby wysylal jakies MQTT do HA. Czy trzeba samomu oprogramowac , czy jest jakis projekt. Bede w domu tylko na dwa dni aby to uruchomic nie bede mial zbytnio na zabawe w kodowaniem.
Zacznijmy od tego co to jest ESPHome
Ten link już podałem wyżej
Openterm instalacja i konfiguracja
Edit:
Na chwilę obecną musiałem zrezygnować ze sterowania ESPHome OpenTherm . Sterowania te oparte jest na sterowaniu na podstawie temperatury w domu. Nie jest dobrym rozwiązaniem , mi nie pasuje. Więcej przy tym problemów niż pożytku. Szukam bardziej rozwiązania opartego na podstawie temperatury zewnętrznej i krzywej grzewczej i możliwości jej modyfikacji.
Zaimplementować w krzywą grzewczą to żaden problem. Trzeba tylko doświadczalnie znaleźć odpowiednią. Mój budynek jest nowy, dobrze ocieplony i z ogrzewaniem podłogowym - krzywa jest dość łagodna startuje od 30st przy 10 zew i kończy się na 40 przy -15. Było to całkiem spoko, ale dorzuciłem u siebie sterowanie aktuatorami per pomieszczenie i teraz mam stała na piecu, a utrzymuje temperaturę podłogi w każdym pomieszczeniu z osobna.
W takim razie , co moze dac wiecej krzywa w przypadku gdy masz automatyczna kontrole pieca (chyba ze to rozwiazanie o ktorym tu mowa nie nadaje sie) i na podctawie danych z roznych czujnikow temperatur mozesz tworzyc zdazenia ktore beda regulowac temeperature w pomieszczeniu/ach. Zastanawiam sie czy te rozwiązanie za pomoca ESPHome-OpenTerm nie ma mozliwsci zaprogramowania za pomoca HA takej przywej.
Ja to sobie wziąłem na samym początku excela, zakres temperatur zewnętrznych i tak kombinowałem z wzorami matematycznymi aż wyszła mi krzywa bliska tej co oczekuje. W dzisiejszych czasach można się posłużyć jakiś chatemgpt czy innym AI do ustalenia takiego wzoru.
Generalnie taką automatykę możesz zaprogramować po stronie esphome jak i homeassistant. U siebie mam to zrobione po stronie esphome, jeśli z jakiegoś powodu padnie mi HA to ogrzewanie nadal się niezależnie steruje.
W moich czasach szkoła średnia wystarczała y=ax+b
Nie rozumiem dlaczego chcecie sie bawic w krzywa grzewcza z poziomu ha. 90% piecy gazowych i nie tylko obsluguje to w standardzie wystarczy zamontowac czujnik zewneczny dedykowany do pieca.
Co jak wam ha walnie, lepiej miec jak najmniej poits of fail.
Natomias co do zabawy w algorytm PID ja to toalnie wywalilem przy podłogówce, co prawa mam pelny gateway zainstalowany i to sterownik glowny (i termostaty pokojowe podlaczone do listwy siłowników) daja decyzje o grzaniu, a gateway jest do monitorowania i zarzadzania cwu.
Problem z PID jest taki ze to algorytm do paliwa i emiterow z niską bezwładnością(grzejniki, wegiel) podloga jak ma ponad godzine nagrzewania standardowa histereza na sterownikach wystarcza.
Masz rację, próbowałem pida przy podlogowce i ciężko. Pewnie się da lepiej.
Na ten moment mam podobnie jak Ty, tylko wszystko w oparciu o OpenSource, a nie rozwiązania producentów sprzętu różnorakiego. HA robi tylko za warstwę wizualną, bez niego wszystko działa ew. Ciut mniej dokładniej.
Jedyne co moge polecic z doświadczenia jakie mi przekazał ojciec hydraulik to dobrze jest zostawic jeden obwód otwarty lub czesciowo otwarty( silowniki otwieraja sie 1-2min wiec pompa moze zaczac pracowac na zamknietym kolektorze) polecam lazięke lub przedpokuj (skryzowany na przeplywometrze 2-4l/min)
I jesli jest mozliwosc to sprzeglo hydrauliczne jest super, w polaczeniu ze sterowaniem wrecz idealne. Piec ma stale warunki spalania i zauwazylem ze znacznie to przyspiesza nagrzewanie jak grzejesz jedno pomieszczenie
To prawda, u siebie mam przedpokój otwarty. Słychać z reszta, że pompa głośniej pracuje jak są wszystkie obwody przymknięte.
U mnie siłowniki homematica otwierają się około 30-40 sekund, a tak realnie mówiąc to zawór jest w pełni otwarty już przy 45-50% otwarcia siłownika.
Teraz też podzielam twoją opinię. :
W chwili obecnej mam podłączony do pieca czujnik temperatury zewnętrznej dzięki temu łatwo ustawić najniższą możliwą temperaturę na instalacji C.O. by utrzymać temperaturę w domu i zachodziła kondensacja gazu , przez co jest ekonomiczna praca pieca .
Dodatkowo można dodać regulator temperatury w postaci przekaźnika “grzej” i jakiś termometr w domu spięty z HA
Ciekawa jest też automatyka pieca Termet Gold podłączenie czujnika temperatury zewnętrznej w trakcie pracy powoduje przejście na pracę z krzywą grzewczą . Natomiast odłączenie powoduje przejście pieca na grzanie z ustawioną wcześniej temperaturą na kotle “pamięta ustawienia”
Dzięki temu można zrobić na przykład funkcję “Super grzanie” 55’C na kotle a przy krzywej grzewczej 0,9 temp zewnętrznej -5 pracuje 45’C - więc wystarczy tylko przekaźnik ze stykiem normalnie zamkniętym którego zadziałanie powoduje odłączenie czujnika temperatury zewnętrznej .
marek_k, bede na swieta w domu i zamierzam zamontowac ten modul od Open Term, ale zastanawiam sie nad tym ze jakby cos sie dzialao to nikt sobie z tym nie poradzi. Zakupilem czyjnik zewnetrzny do Termeta Gold i zamierzam go zamontowac do tego jakis przekaznik/przelaczynik mechaniczy zamiast zwortki do czujnika On/OFF i jakby cos sie stalo z tym co kombinuje to taki przelacznik zalaczy piec na grzanie non stop, chodzi aby uniknac braku jakiegokolwiek grzania jesli by cos z systemem sie dzialao? Czy wtedy pogodowka nadal przejmnie kontrole i bedzie dzialac znaczy regulowac temerature w zaleznosci od temp. zewnetrznej?
Moduł openterm (przejmuje kontrolę) musi być odłączony
RT/OT – regulator temperatury pomieszczeń (przewód czerwony)
Musi być zwarty by piec działał z czujką pogodową lub bez niej.
Przetestowalem to rozwiązanie na esp i sam odczyt z pieca zadzialal i wygladalo to calkime niezle, ale sterowanie piecem bylo zupelnie nie mozliwe znaczy nie reagowal na zadne zmiany ustawien, grzal kociol do 42stopni i koniec. Dodam ze podlaczylem rowniez czujnik temp zewnetrznej. Testy przerwalem ze względu na brak regulacji temperatury wodu C.O jak i C.W.U gdzie było 30stopni i nie dalo sie tego ustawic.
Rozwizanie uruchomilem, piec niestety taktuje dosc czesto, ale wydaje mi sie ze jest i tak lepiej niz na samym czujniku temp on/off i czujniku zewnetrznym. Dom totalnie dziurawy zuzycie gazu przeogromne za grudzien wyszlo 877zl. okaze sie po zmianach do tej pory dzialal tylko on/off i trzymal temperature tylko w jednym pomieszczeniu. Zastanawiam sie ktory parametr zmienic aby taktowanie zmniejszyc do minimum.
To zależy, czy taktuje bo mu ograniczyłeś Tmax, czy bo zbyt szybko osiąga Tmax.
A co on grzeje ? grzejniki, podłogę , bufor, sprzęgło ?
Dom w całości ogrzewany jest grzejnikami.
ok, a osiąga temperaturę pomieszczenia ? ma termostat w jakimś referencyjnym pokoju ? sterowanie kotłem na podstawie temp. pomieszczenia czy wg krzywej grzania ? Jaka jest ustawiona temperatura max kotła ? jak żądana w pomieszczeniu ?