Witam,
Wracajac do moich poprzednich postow, wkoncu zainstalowalem na Q920 I5 8GB proxmoxa i HA, dodatkowo zerotier.
Jak narazie dziala
To sa moje poczatki dlatego prosze o pomoc, mam kosiarke automatyczna ktora niby posiada czujnik deszczu, ale niezawsze on zadziala, jak zadziala za pozno to kosiarka narobi troche syfu na chodnikach po ktorych jezdzi
Chcialbym zastosowac tutaj przerwanie obwodu gdy byl deszcz lub bedzie deszcz w ciagu np 1-2 godzin (prosze o pomoc jakie urzadzenie moglbym uzyc do przerwania obwodu po zigbee).
I teraz jeszcze pytanie jaka godzinowa prognoze pogody (chodzi przede wszystkim o deszcz) uzyc do pobierania danych.
W praktyce chodzi o to ze jesli byly opady deszczu w ostatniej godzinie lub jesli beda w nastepnej godzinie to aby obwod kosiarki zostal przerwany.
Dopiero sie ucze i nawet cos tak prostego w nodeRed nie jest dla mnie oczywiste, niewiem ktorych nodow uzyc aby to poprawnie zadzialalo
Użyłbym prognozy pogody dotyczącej najbliższego lotniska (jeśli jakieś masz “pod bokiem” - niemiecki serwis pogodowy DWD takie oferuje również dla wszystkich małych lotnisk w PL), bo sprawdzalność jest największa.
W braku lotniska pozostaje samemu poszukać takiej prognozy by sprawdzalność w miejscu instalacji była dość dobra (moim zdaniem AccuWeather może być dobrym wyborem).
Czujnik zalania bez problemu zaadoptujesz do czujnika deszczu - wyprowadzenie dwóch kabelków na dwie blaszki bardzo blisko siebie (najlepiej pochylone do siebie jak korytko) - kropla deszczu spadająca na takie korytko zamyka obwód i masz powiadomienie o deszczu/zalaniu.
dzieki za informacje, myslalem nad czujnikiem i chyba sie na niego zdecyduje.
Przed chwila padalo u mnie przez 10 min, na pogodzie pokazuje informacje tylko ze pochmurno
Heh mieszkam “niemal koło lotniska” (na tyle, że właściwie od parunastu dni zastanawiam się nad zabezpieczeniem szyb w oknach na wypadek bombardowania lotniska, oczywiście zabezpieczyć przed utratą szyb się nie da, ale zataśmowanie szkła ogranicza obrażenia w przypadku przebywania w domu w trakcie niespodziewanego wybuchu w okolicy), więc dla mnie sprawdzalność jest w zupełności wystarczająca (przy takich założeniach jak ma autor wątku), interpolacje dostarczane przez inne serwisy pogodowe też nie są idealne.
A nieco odbiegając od tematu, to moim zdaniem pomysł na koszenie w dniu, w którym w ogóle ma być jakikolwiek deszcz, jest słaby.
PS nie mam na myśli oficjalnej integracji DWD (może coś się zmieniło ostatnio, ale wtedy gdy drążyłem temat tylko integracja z punktu 2. się nadawała)
Chyba nie sądzisz, że wojsko udostępnia jakiekolwiek dane oczywiście na liście są jedynie lotniska cywilne (poznasz po oznaczeniu EPxx) oraz stacje IMGW (łącznie jak mi się zdaje jakieś 50 lokalizacji w PL).
Lista nie jest w pełni posortowana w/g krajów, więc np. Gdańsk i Katowice są w innym miejscu niż większość, jakkolwiek chyba wszystkie identyfikatory mieszczą się w zakresie od 12100 do 12700.
Oj tam, zaraz po sąsiedzku jest małe lotnisko dla awionetek, co prawda powstawało mało legalnie ale jest i funkcjonuje. Zawsze się zastanawiałem, jakie trzeba mieć plecy by na linii lotniska wojskowego zrobić sobie prywatne
a moze ktos podac jakiegos linka do przekaznika dopuszkowego (zigbee) aby moc przerwac beznapieciowy obwod jak w tym z-wave:
w nim co podamy na wejscie COM otrzymamy na wyjsciu N01, N02.