Czy ktoś widział jakąś opaskę na rury grzejne, która będzie mierzyła temperaturę i komunikowała się jak DS18B20? Na razie widziałem tylko opaski mierzące temperaturę rezystancją (10k) oraz sondy DS18B20 (ale to trzeba mieć specjalną dziurkę w rurze, lepiej na pewno mierzy, ale za dużo kombinowania z hydrauliką).
Chciałbym mieć cokolwiek sensowniejszego niż przyklejenie standardowej sondy DS18B20 do rury duct tapem…
Rurę od instalacji podłogówki wodnej. Chciałbym mierzyć temperaturę na wejściu i na powrocie z pętli na danym piętrze.
Po co? Trochę dla sportu, bo chciałbym potencjalnie na tej podstawie pomóc w sterowaniu piecem, nie jestem jeszcze pewien czy ten akurat pomiar będzie super przydatny - ale mam tuż obok zamontowane urządzenie z kilkoma wolnymi wejściami na DS18B20, więc aż żal nie skorzystać.
Aby uzyskać dostatecznie dobry pomiar temperatury jakiegoś ośrodka sonda musi być z nim sprzężona za pomocą ośrodka o wysokiej przewodności cieplnej oraz równocześnie odizolowana od ośrodka o innej temperaturze (otaczającego środowiska), nic więcej nie potrzeba.
Realizacja powinna być w miarę banalna i nie musisz cudować z sondami wpuszczanymi w rury, jeśli tylko obudowa czujnika lub sonda hermetyczna/rurkowa będzie się stykała z rurkami instalacyjnymi do/od-prowadzającymi wodę i równocześnie jesteś w stanie to przykryć otuliną termoizolacyjną (w zasadzie to właściwa izolacja od otoczenia ma kluczowe znaczenie dla wiarygodności pomiaru).
Swoją drogą kształty chińskich sond są w sporym wyborze (oferta wybrana losowo).
@szopen wyjaśnił to dobrze: dobry styk z rurą przewodzą ciepło (ale Ty masz chyba pexa) i dobra izolacja tego wszystkiego. Robię tak od zawsze i pomiary są OK - DS18B20 trytytkami do rury stalowej/miedzianej, na to dopasowana szara otulina z pianki, na około otuliny taśma montażowa.