Opnsense + Frigate

Cześć!

Będę miał internet 900/900 Mbit/s. Chciałbym mieć własny router z opnsense i kilkoma portami 2,5gbit. Uważam że N100 dla samego opnsense to trochę overkill. Oprócz tego planuję mieć trzy kamery więc tutaj naturalne wydaje się połączenie proxmox + opnsense + frigate. Czy wydajność N100 będzie wystarczająca? Czy lepiej router postawić na czymś tańszym a frigate osobno na N100?

Nie zapomnij ze duża część procesora N100 zajmie się obsługą twojego routera opnsense, im wyższa przepustowość łącza tym większa obciążenie procka (Ilość połączeń, NAT, Firewall, może VPN) + Frigate, słabo to widzę, jeżeli stawiasz własny router to powinien on stać na osobnej maszynie.

Dzięki za odpowiedź. Chciałem zminimalizować ilość urządzeń. A gdybym zamiast 2 x N100, kupił coś z lepszym procesorem np. i3? Czy sama idea jest zła? Sugerowałem się ubiquiti cloud gateway fiber.

Szukaj takiego procka który obsługuje wirtualizację, takie są wymagania do twojej specyfikacji, i3 to chyba debiutował lata temu 2015 ←

No jak to, intel nie zmienił nazewnictwa. Dalej są i3, i5, i7. Np taki z 2022 to i3-12100F

Zmienił - w 14/15 generacji, ale to bez znaczenia Nxxx to mniej więcej odpowiedniki dawniejszych celeronów/atomów (mocno okrojone, ale za to energooszczędne).
N100 datowany na 12 generację jest zbliżony wydajnościowo z i3-1115G4 mimo, że ten ostatni ma tylko 2 rdzenie i jest z 11 generacji, więc: tak - zmiana na i3 z 12 lub nowszej może mieć sens.

PS Na płytach głównych w formatach 4x4cale i zbliżonych (tam gdzie są lutowane procesory) znajdziesz w sumie raczej procki mobilne lub embedded, a desktopowe jak wspomniany i3-12100F to raczej niespotykana rzadkość (to w prostej linii wynika z jego TDP - w kompaktowej obudowie nie sposób zapewnić właściwego chłodzenia, chociaż oczywiście Chińczycy mogą to olać, ale ja bym omijał takie konstrukcje).

Co do samej idei ja jestem zwolennikiem rozwiązań w których kluczowe elementy infrastruktury są oddzielnymi urządzeniami (w razie awarii można je łatwo i szybko zastąpić nawet czymś o zdecydowanie innych parametrach).

Do kluczowych elementów u siebie zaliczam router i centralkę ID (w tym wypadku HA, chociaż u mnie HAOS jest hostem dla innych serwerów w postaci skonteneryzowanej - Dodatków, ale ich nie uważam za elementy kluczowe, natomiast niektóre podsystemy ID realizuję jako osobne urządzenia będące w stanie pracować autonomicznie).

1 polubienie