Optyczna kontrola statusu pieca gazowego #HA, #Junkers

Witajcie,

Szukam jakiegoś prostego rozwiązania do kontroli statusu pieca gazowego. Zależy mi tylko na przechwyceniu czasu palenia się lampki płomienia i odłożenia tego sygnału 0/1 w HA. Ingerencja w elektrykę pieca odpada. Budować coś samodzielnie na bazie jakiegoś fotoukładu, czy znajdę coś gotowego? Może ktoś kojarzy jakiś wątek podobny.

Będzie to dobry początek, jeśli jeszcze nie budowałeś coś na bazie ESP.
Wystarczy dołożyć przykładową płytkę z fotorezystorem+komparator:

W ESPHome można stworzyć sensor, który od razu przeliczy czas świecenia diody na ilość zużytego gazu czy kWh.
Można również taki sensor tworzyć w samym HA na bazie sygnału 0/1. ESPHome nie jest obowiązkowe, metod jest kilka.

@angler… zasadniczo masz rację.

Dawno temu problem był poruszany - jeśli kocioł jest w miarę nowy to posiada modulację mocy, więc ta metoda będzie niedokładna (bezużyteczna).
Lepiej gdyby podał typ kotła… może da się go zintegrować.

1 polubienie

Piec to junkers CerapurSmart ZSB22-3c.
Wiem że kiedyś w opcji był moduł LAN do niego ale kosztował coś grubo ponad 1200 plnów.
Jeżeli znacie metodę jego integracji to chętnie przyjmę każda radę.

Nie mam, nie sprawdzałem, zarobiony jestem :slight_smile:

Poczytaj dokładnie, powinno działać. Z karty katalogowej wynika, że posiada HT-BUS.

1 polubienie

Ja swój Junkers od kilku lat czytam przez Raspi wg projektu Heatronic 3 Adapter (Junkers Heizung) fuer Raspberry Pi - Mikrocontroller.net
Dane do HA po mqtt.

2 polubienia