Ostrzeżenie - S2 Mini - trafiłem na wadliwe egzemplarze

Sadzę, że są to oryginalne wypusty wemos.cc mimo to mają poważny błąd - problemy z filtrowaniem zasilania, co powoduje kompletną niestabilność WiFi (wywraca się w kilka-kilkadziesiąt sekund od uruchomienia), edit - to nie jest właściwy opis problemu, jego istotą jest zakłócanie przez WiFi układu resetu MCU.

Moje płytki wyglądają tak i są wręcz przelotka w przelotkę identyczne z oficjalnym zdjęciem wypustu WeMos (są drobne różnice w nadruku i minimalnie w ścieżkach, ale tak idealna zgodność z oryginałem praktycznie nie zdarza się podróbkach) fotki

dla porównania oficjalne zdjęcie oryginału (z dokumentacji)

Nie jest to nic nowego i nie jestem wielkim odkrywcą - rozwiązanie istnieje i polega na lekkim oskrobaniu soldermaski i zasmarkaniu jednego z kondensatorów cyną (są też i inne metody - drugi link)

https://esp32.com/viewtopic.php?t=28506&start=10

Jeżeli dobrze rozumiem, EN powinien być podłączony do 3,3V rezystorem 10k, a do masy kondensatorem 100n, ale kondensator nie jest podłączony do masy, co powoduje indukowanie się napięcia na pinie EN i restarty? Pomóc powinno dodanie dodatkowego kondensatora miedzy EN na masą lub dołączenie cyną istniejącego 100n do masy?

Rozwiązań jest całe mnóstwo, jednym z problemów jest bardzo długa ścieżka prowadząca do EN w której indukują się zakłócenia od karty WiFi i u mnie wystarczyło zmniejszenie mocy wypromieniowanej z radia z domyślnych (i maksymalnie dopuszczalnych) 20dBm na 17dBm (na gołych modułach bez żadnych akcesoriów, w realnym wykorzystaniu zobaczę czy to wystarczy), ale tam problemów jest więcej - w tym źle połączone z masą kondensatory, w drugim linku masz wypróbowane sposoby, dla mnie problemem jest rozmiar podzespołów, więc daruję sobie lutowanie jeśli nie będę musiał tego robić…

edit - dłuższy test wykazał, że redukcja w moim testowym module o 3dBm (czyli o połowę ze 100mW = 20dBm do 50mW = 17dBm) nie była wystarczająca do długookresowej stabilnej pracy, obecnie testuję ustawienie 14dBm (25mW), w/g dokumentacji dolna granica to 8.5dBm (coś koło 7mW).
https://esphome.io/components/wifi#configuration-variables

Na obrazku wyrysowałem jak mniej więcej przebiega ścieżka EN (niebieski - górna warstwa, żółty - dolna, czerwony - fragment, który działa jak antena odbiorcza - w jednej z modyfikacji ktoś go po prostu odciął, ja bym nawet poszedł w większy hardkor i zerwał z podłoża cały czerwony odcinek i tak zrobię jeśli redukcja mocy radia mi nie wystarczy, bo to powinno być łatwiejsze od lutowania tych kondensatorów mniejszych od ziarnka maku).

W zasadzie to Espressif sam zawalił konstrukcję S2 (może m.in. dlatego konstrukcja została wycofana tak szybko - piny anteny i CHIP_PU (EN) są tak blisko siebie tylko w S2).

Z innej beczki - zawsze warto mieć pinout pod ręką

źródło
https://www.studiopieters.nl/s2-mini-pinout/

lub nieco inny

źródła brak, ale jest autor

BTW

OFF TOPIC
W głowie mi się nie mieści, ale znany polski dystrybutor elektroniki dla hobbystów przerobił ten obrazek na swój użytek (jak najbardziej wolno to robić), ale używa go ze złamaniem źródłowej licencji CC BY-SA, choć mógłby robić to legalnie…

A ja się zastanawiałem, co jest nie tak z tym modułem :slight_smile:
Dzięki @szopen za info :ok_hand: