Oświetlenie led problem

Witam mam problem z automatyzacjami odnośnie sterowania oświetleniem led.sterownik led to Kontroler LED Gledopto RGB CCT ZigBee Tuya 12V i do tego są 3 przyciski Zigbee tuya. Ustawiłem że po naciśnięciu przycisku zapalają sie ledy zimne a po naciśnięciu 2 razy ledy ciepłe i problem polega na tym że czasami to wszystko działa a czasami nie np po wciśnięciu przycisku status w ha się zmienia na zapalone a ledy nie świecą po ponownym wciśnięciu status w ha zmienia się na zgaszone , albo przyciskiem nr 1 zapalają się ledy i gaszą idę do przycisku nr 2 i już nie działa ale status nadal się zmienia w ha wracam po 5 albo 10 minutach znów chwilę działa i po chwili już nie działa . Do tego zestawu podłączyłem czujki ruchu i jest to samo czujka po wykryciu ruchu czasami zapala oświetlenie czasami nie

Problemy z zasięgiem lub silne zakłócenia.

tak na szybko walka z zakłóceniami

1. Jaki masz koordynator sieci, bo o nim nawet nie wspomniałeś?
  2. Wrzuć mapę sieci. (może masz za mało routerów Zigbee)
  3. Na jakim kanale pracuje Zigbee?
  4. Na jakim(ch) WiFi? (jeśli decydujesz, jeśli nie zacznij decydować)
  5. Masz mesha WiFi? (jeśli tak to się go pozbądź)
1 polubienie
  1. Home Assistant jest na HPt630 na proxmoxie koordynator Sonoff ZBDongle-E Plus
  2. Mapa:
  3. Zigbee kanał 11
  4. Widzę że jest kanał auto(11)
  5. Nie mam

Ad 0.
Wersja firmware, który sterownik (ezsp czy ember)?

Ad 1 i 2.
Masz za mało routerów Zigbee, by sieć kratowa (mesh) Zigbee mogla działać dobrze.

A ten jeden, który masz (Gledopto) najwyraźniej nie jest w dobrym miejscu (wiadomo nie można o tym elastycznie decydować ze względu na zastosowanie) lub się nie sprawdza jako router (bo tylko przyciski mają trasę przez niego, ale z niej nie korzystają - jakość połączenia 0)

ad 3. Nie powinieneś mieć ustawionego “auto” bo wtedy AP skacze po różnych kanałach (zależnie od algorytmu ustawionego przez producenta), sztywny wybór kanału jest zdecydowanie rozsądniejszy, kanał 11 jest OK, warto jeszcze wybrać szerokość kanału na 20MHz

Tu masz artykulik - jak widać kanał 11 Zigbee wypada na “lewym poboczu” kanału 1 WiFi (rysunek w tym artykule pokazuje spektrum działania sieci WiFi w dość archaicznej odmianie g w przypadku n, ac czy ax spektrum nie jest takie obłe tylko niemal prostokątne, więc jeszcze bardziej zakłóca)

Ad .4 OK to ułatwia sprawę

PS Jeśli sterowanie opierasz na automatyzacjach w HA to sprawdź czy pracują one zawsze poprawnie (ale jeśli piloty nie są w stanie przesyłać sygnałów to i aurtomatyzacje nie mogą pracować - musisz przeanalizować czy w ogóle dostajesz z nich zdarzenia)

Ja bym dodał do porad @szopen 'a jeszcze jedną, odsunięcie koordynatora od portu USB na kawałku kabla, przedłużce.

2 polubienia
  1. gdzie to sprawdzić ?
    1.2
    dodałem jeden router zigbee , zmieniłem w routerze na kanał stały 11 i jest poprawa ale nie jest idealnie

a czy dodanie przedłużki usb do koordynatora dużo da ?

Moim zdaniem to jest podstawowa rzecz, pozwala eliminować zakłócenia od elektroniki komputera.

U mnie przedłużka i zmiana kanału na 25 dała bardzo dużo.

To zależy jak dobrze jest ekranowana obudowa komputera, w przypadku SBC jest to zwykle kluczowe posunięcie (często w ogóle umożliwiające działanie), jeśli chodzi o pecety to bywa rożnie (są takie konstrukcje, które są zbudowane na tyle idealnie, że to nic nie da, ale bywają też i takie kiepsko ekranowane).
Istotne jest też czy używasz jakichkolwiek akcesoriów USB3 (oprócz samego wnętrza komputera to one są zwykle źródłem nieprawdopodobnie silnych zakłóceń).

Zastosowałem przedłużkę USB i wszystko działa idealnie , terminal stoi koło samego routera może dlatego były takie zakłócenia
Dziękuję za pomoc :wink: