Czyli najlepsza opcją jest Nodoshop. Rozumiem, że jeśli chcę WiFi to ESP do tego.
Próbuje sobie w głowie to wszystko ułożyć bo sezon zimowy się zbliża i chciałbym to złożyć.
Na nodoshop piszą o zasilaczu 24V, czy może być on zasilany z ESP?
Nie może być zasilany ESP. Jest podane w opisie zasilanie 9-24V, na płytce widać przetwornicę DC-DC zasilającą płytkę bramki i ESP (ścieżka prowadzi na zdjęciu do pinu VIN). W teorii pewnie jest to możliwe, ale w praktyce stabilizator na płytce ESP będzie pewnie się grzał. Nie wiadomo jak z połączeniami mas.
Ja mam pytanie do osób którym działa z kotłem MCR3 i iSense (AD289). Czy działa wam też ustawienia CWU ? Od paru dni walczę z tą bramką i wg. mnie to jest jakieś nieporozumienie. Tj. Rozumiem ideę działania tej bramki w dość specyficznej magistrali OT (jeden master) ale mój kocioł i sterownik ma z tym poważny problem. Chciałbym podyskutować w rodzimym języku - bo koresponduję w języku Angielskim na innym forum i nadal nie mogę dojść do ładu z tą bramką.
Problem w tym że OTGW umożliwia sterowanie tym wszystkim bez problemu. Tylko że jak w domoticzu chcesz to ustawić to natychmiast wraca do starej nastawy. Jednakże OTGW po zadaniu tej temperatury - po prostu oszukuje sterownik kotła. Jak sterownik wywoła swoją temperaturę to wówczas kocioł odpowiada mu z tą z domoticza a OTGW wysyła do sterownika temperaturę którą chciał przekazać sterownik. Problem polega na tym że pomimo faktu iż OTGW wie jaka temperaturę nastawił domoticz i taka też temperatura będzie tą rzeczywistą to polecenie PS=1 na bazie którego domoticz odczytuje te wszystkie nastawy - nie są aktualizowane… Ba… po nastawieniu przez Domoticz temperatury CWU - OTGW nie wysyła do kotła tej informacji tylko czeka aby się wpiąć w transmisje Sterownik - Kocioł - co trwa czasem i 30 minut…
Tak widzę to ja po 3 dniach analizy tych komunikatów… Nie wiem czy dobrze to interpretuje
Rozumiem, że jeśli chcę się podłączyć pod WiFi to potrzebuje ESP. Czy można zainstalować ESP Home?
Obok wykorzystuje już ESP z ESPHome do nasłuchiwania urządzeń bluetooth i czujnik temperatury więc fajnie byłoby korzystać z jednego modułu do obu tych rzeczy.
Mam identyczna konfiguracje. Kocioł + termostat. Działam na HomeAssistant. Mam taki sam problem z temperatura CWU. Nodemcu z softem rvdbreemen. Nie dam sobie ręki uciąć, ale na którymś z starszych softu od rvdbreemen działało ustawienie temp CWU.
Powiem tak. Podłączyłem, ustawiłem w domoticzu i loguję całość. Po to kupiłem bramkę aby zlikwidować parę DS18B20 które de facto są teraz zdublowane. I widać wyraźnie że przy dynamicznych zmianach, właśnie w przypadku CWU, rozbieżności są znaczne, również te czasowe. Wykresy z Bramki są kwadratowe bo bramka nie aktualizuje w “buforze” zmian przy PS=1, przy DS18B20 mam odczyt co sekundę i wykresy są realne. Dla mnie jest to o tyle ważne że w domu 3 kobiety korzystają z Ciepłej Wody i podgląd jaka jest jej aktualnie temperatura jest niemalże najważniejszym parametrem w godzinach 19-21, a bramka aktualizuje te temperatury różnie ale bywa że co 30 minut. Z nastawianiem CWU będzie zawsze problem, bo w przypadku CO, protokół OT przewiduje tzw. ovverride, czyli wymuszenie temp zadanej za pomocą specjalnego parametru - wówczas sterownik ścienny przestaje się nią przejmować - i działa to wyśmienicie. W przypadku CWU nie ma takiej opcji więc zaczyna się oszukiwanie transmisji przez bramkę. I wszystko byłoby pięknie gdyby:
Bramka niezależnie uruchamiała komunikacje (co potrafi i czyni przy innych parametrach) z kotłem na żądanie
Bramka częściej, dużo częściej aktualizowała dane dostępne dla domoticza w trybie PS=1
Bo np. sterownik ścienny pyta o temperaturę powrotu c.o .(która de facto znacznie odbiega od temperatury czynnika na powrocie do kotła) 1 godzinę - to bramka ma 1 godzinne opóźnienie, to samo tyczy się np. modulacji palnika - która de facto jest na tyle żadko aktualizowana że jest nieprzydatna.
Trochę zmian w sofcie - i bramka byłaby IDEALNA, ale na forach angielskojęzycznych widać że autor finalnie kończy dyskusję że jest dobrze, że nie rozmówca nie rozumie że sterowanie kotłem to wolny proces i trzeba czekać, a na końcu stwierdza że przecież kod jest otwarty to sobie można zmienić… tylko z tego co wiem kod pisany jest w ASM - więc zmiana jest wręcz niemożliwa - no chyba że ktoś zna jeszcze programistów znających asemblera - bo ja nie
Co do moich obserwacji w HomeAssistant to zgadzam się w temacie odczytów temp CWU. Opoźnienie jest na tyle duże, że nadaję się tylko do obserwacji np. wychładzania zasobnika przez noc. Natomiast jeśli chodzi o inne paramatery np. ww modulacje palnika to u mnie odczyty są praktycznie natychmiast.
MCR3 Evo + Isense. HomeAssistant nie ma nic do tego. Odczyty idą do HA po MQTT, więc to tylko kwestia softu w NodeMcu. Z tego co kojarzę to firmaware OTGW od wersji 5,1 idzie na PS=1
Nie mam NodeMCU tylko moduł ethernet, czyli konwerter rs232/eth. To nie kwestia protokołu nadrzędnego a tego jak działa komunikacja z samym OTGW - działa to jak klasyczny RS - lecą komunikaty pomiędzy kotłem a isense - tyle. Domoticz natychmiast wysyła komendę PS=1 co powoduje zatrzymanie nasłuchu. Przy PS=0 rzeczywiście mogłoby to działać inaczej, ale MQTT nie ma tu żadnego znaczenia.