OTGW Nodo-Shop, Opentherm 16 Smart TC i regulator Smart TC

Witajcie, jestem tutaj nowy, jednak uprzedzając wypowiedzi w stylu “temat był już wałkowany” powiem, że nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Mianowicie, posiadam kocioł De Dietrich Virtuens Smart, który chciałbym połączyć z OTGW od Nodo-Shop, poprzez OpenTherm 16 Smart TC i regulator pokojowy Smart TC, aby móc sterować kotłem za pomocą automatyzacji. Problem polega na tym, że w przypadku podłączenia samego regulatora, bądź regulatora z bramką 16, wszystko działa jak należy, jednak kiedy podłączę OTGW pomiędzy kocioł, a bramkę 16, regulator pokojowy nie widzi parametrów kotła oraz temperatury zewnętrznej, a kocioł nie widzi temperatury pomieszczenia. Próbowałem wszystkiego, od oprogramowania gateway.hex w wersji 6.6 z opcjami gateway i monitor, zakończywszy na oprogramowaniu interface.hex w wersji 2.2. Nic nie działa. W wersji gateway.hex 6.6 OTmonitor zarówno z opcją gateway jak i monitor widzi tylko temperaturę zadaną C.W.U. i ciągle nadpisuje ten parametr (45 stopni Celcjusza). Z oprogramowaniem interface.hex nie widzi zaś nic. Integracja Opentherm Gateway w Home Assistant łączy się z OTGW, jednak większość parametrów wskazuje 0, a nadto co chwilę automatycznie zmienia napięcie, przez co encje na przemian stają się niedostępne, lub wskazują wspomniane 0. Na koniec dodam, że OTGW samodzielnie podłączony do kotła wskazuje prawidłowo większość parametrów, jednak z kolei ma problem z nastawą C.W.U., przez co na kotle wskazana jest temperatura zadana 10 stopni Celcjusza, a przy C.O. włącza się tryb ochrony przez zamarzaniem. Nijak nie da się sterować kotłem, ani też w tej konfiguracji kocioł nie funkcjonuje prawidłowo.