Mini recenzja M222 czy też przegląd możliwość w HomeAsistant, opisze sowie postrzeżenia
Oparte na wersji sprzętowej 1.0 i oprogramowaniu 1.10 (info z HA)
-Połączenie wykonuje przez wifi Matter over WiFi , pytanie czy kiedyś będzie się dało uaktualnić Matter over Thread, podejrzewam że będzie kolejny inny model wypuszczony.
-Z tego co wygląda brak wsparcia dla przycisków dżonkowych monostabilnych
-Na zdjęciu podgląd co widać
----------POMIARY----------
-2CH (dwu kanałowy) Pobór prądu bez obciążenia (nie podpięte żarówki)
Pomiar I 1CH=OFF i 2CH=OFF 0 W
Pomiar II 1CH=ON i 2CH=OFF 1.8 W
Pomiar IIII 1CH=OFF i 2CH=ON 1.1 W
Pomiar IV 1CH=ON i 2CH=ON 1.5 W
Czyli zużycie podobne jak na Tasmota (sprawdzałem na 1 kanałowym było 1.5W chyba)
Pomiar wykonany Green Blue GB202
Wiem że pomiary II i III powinny byc takie same ale nie są :D, sprawdziłem na cęgowym UNI-T UT210E i odpowiednio
P I 0.0A
PII 0.006A
PIII 0.003A
PIV 0.008-0.009A
przy 232V (wartość z GB202)
przy pomiarach odczekiwałem chwile dla ustabilizowania pomiaru.
--------------END----------------------------
Czy widzę na chwile obecną sens kupowania tych przekaźników sami sobie odpowiedzcie na pytanie.
Moim zdaniem lepiej już kupić cos na Tasmota wspierającą Matter.
Odkładam na półkę będzie czekał na lepsze czasy.
Podkreślam nie podpinałem dego do Tuya , czy coś tam jest więcej, nie sądzę
Jestem początkujący więc o czymś mogę nie wiedzieć…, więc do mojej opinii proszę z dystansem
To co zamalowałaś na obrazku raczej nie stanowi danych wrażliwych (a gdy się upierasz na zamalowywanie, to zwykle wystarcza zamalowanie drugiej połowy (bo np. pierwsze 6 oktetów MAC-adresu jest interesujące, bo daje nieduży cień szansy na zidentyfikowanie producenta MCU, ponieważ to jest akurat zawsze identyfikacja producenta, tylko nie zawsze chodzi o producenta MCU).
Oczywiście jeśli sobie ustawiłeś jakieś nazwy które obnażają cokolwiek personalnie (choćby imię Twoje czy dziecka) to takie dane warto usunąć, przygotowując instrukcje dla innych zwykle częściowo usuwam realne dane lub zastępuję je przykładowymi, ale ma to na celu niewprowadzanie w błąd czytającego.
I do pomiarów.
Nie wiem jakim przyrządem pomiarowym dysonujesz, ani jak mała jest minimalna moc przez niego rejestrowana (pierwszy pomiar wygląda właśnie na zaniżony, to nie perpetuum mobile i nawet najbardziej oszczędne technologie potrrzebują energii do działania), ale ta tabelka nie wygląda wiarygodnie (albo pomyliłeś pomiary)
Moduł ma w środku 2 przekaźniki, każdy z nich pobiera zbliżoną moc na podtrzymanie włączonych styków, nazwijmy ją Y (rozrzut parametrów między poszczególnymi egzemplarzami praktycznie nigdy nie przekracza 20%, a gdy pochodzą z jednej partii produkcyjnej to często rozrzut parametrów to wartość pomijalnie mała, dlatego założyłem, że każdy przekaźnik pobiera moc Y w stanie stabilnym włączonym), rzekażniki miniaturowe w zależności od budowy i modelu pobierają zwykle moc z zakresu 0.2W-1W (ale nie jest ona zmienna w czasie dla sytuacji podtrzymania, powinieneś się spodziewać wartości w granicach 0.5W-1W na każdy przekaźnik, dodatkowo niezależnie od tego który jest włączony sumaryczna moc X+Y powinna być zbliżona).
Oraz dodatkowo mamy jakąś dodatkową elektronikę w środku (MCU “z przyległościami”) to nazwijmy X (tu moc nie jest idealnie stała, więc trzeba brać pod uwagę długookresową średnią w możliwie stałych warunkach pracy - mam na myśli głównie moduł komunikacji bezprzewodowej).
W przypadku używania wskaźnika mocy na granicy jego możliwości błędy pomiarowe przekraczają często wartość pomiaru.
Wyniki w tabelce powinny być zbliżone do wartości
X
X+Y
X+Y
X+2Y
sam moment przełączania przekaźnika jest skokiem poboru mocy, więc powinieneś poczekać na ustabilizowanie pomiaru.
model dopisałem między casie jak ty pisałeś “recenzje” mojego testu, uwagi z grubsza uwzględniłem
wiem że przy wyłączonych obydwu przekaźnikach powinno coś pokazywać, ale nie zauważyłem.
O tyle przy włączonym przekaźniku na Zigbbe pokazywało 0.5W (Nous A1Z) a na Nous A1T chyba 1.5W nie pamiętam.