Włączyłem HA po miesiącu nie używania i nie paruje mi modułu rolet.
Zigbee2MQTT: 1.29.1-1 upgraded to 1.30.2-1
Moduł: SWTZ26
lista wsparcia - nie wiem czy był czy nie na liście ale teraz jego tam brakowało:
2023-03-15T21:40:09.749Z zigbee-herdsman:adapter:ezsp:debg Device left network request received: 3228 a4c138ce08c247de
2023-03-15T21:40:09.749Z zigbee-herdsman:controller:log Device leave '0xa4c138ce08c247de'
Zigbee2MQTT:warn 2023-03-15 22:40:09: Device 'SWTZ26' left the network
Zaznaczam, chodziło wcześniej - nic nie robione.
Moduł leży 1m od dongla.
Czy możliwe, że przycisk fizyczny nie działa - jeśli się nie sparuje ?
Co tu można zrobić ?
mówię o fizycznym przycisku - elektrycznym do rolet
@Primo Sprawdzę tę opcję, chociaż tutaj jest problem z bardziej parowaniem niźli z adaptowaniem tego urządzenia pod Z2MQTT , gdzie jest napisane, że sparować do Zigbee powinno się każde urządzenie nawet nie wspierane.
To jest podstawowe założenie (pseudo)standardu Zigbee (olewanego wprawdzie przez chińskich producentów, ale nie aż tak, bo bez tego nie mogli by użyć logo Zigbee), warstwy fizycznej nie da się pominąć, bo urządzenie nie parowałoby się ż żadnym koordynatorem Zigbee, nawet takim z zamkniętego systemu z którego pochodzi, więc muszą się parować urządzenia nawet bez wspieranej ani jednej funkcji użytkowej (Tuya zasadniczo implementuje większość lub wszystkie funkcje użytkowe niezgodnie ze standardem i tylko to jest powodem “niewspierania”).
Parowanie wprawdzie może się nie udać (przykład z ostatnich miesięcy z forum to kombinacja Z2M + Conbee2 + głowice Bosch wymagające kodu autoryzacji, którego Conbee2 przynajmniej jak dotąd nie wspiera).