Od pewnego czasu zauważyłem że w panelu Energia w sekcji “Monitorowanie poszczególnych urządzeń” dochodzi do sytuacji w której wartości zużycia prądu niektórych z urządzeń są ujemne.
I faktycznie tak jest, bo jak wyciągnie się historie w Node-Red to są jakieś zawirowania dla wartości czujnika:
nawet jak się przeleci cały dzień zmieniając godziny (bo pokazuje tylko 5 godzin).
Czy ktoś z was spotkał się u siebie z podobnym problemem? A może już go rozwiązał i zna metodę Chętnie poznam wasze opinie lub sposoby jak sobie z takimi rozbieżnościami radzicie.
Może wstaw filtr (funkcja), który odfiltruje wartości mniejsze od zera jako niepoprawny wynik, przed wysłaniem ich z NR.
PS powiększyłem ten mlutki obrazek z debug i wygląda, że nie mniejsze od zera ale jeśli poprzednia wartość mniejsza od obecnej to filtruj.
Rozumiem (tak mnie ten NR zmylił) może w takim razie spróbuj zaokrąglić te wartości energii w samej Tasmocie do 1 czy 2 miejsc po przecinku w parametrze EnergyRes = Energy sensor resolution
PS. Nie jestem pewien ale wydaje mnie się, że metoda zaokrąglenia proponowana przez @krskrab to tylko “kosmetyka” pokazywanych wartości więc w sensie zapisu w dasboardzie energia to bez znaczenia bo i tak dostanie źródłowe (bez kosmetyki) ale mogę się mylić, jak ktoś wie to nie mnie poprawi
Właśnie przetestowałem na własnym gniazdku. To nie jest tylko kosmetyka, bo ma wpływ na przesyłaną wiadomość w MQTT i co za tym idzie jaką informację otrzymuje HA.
Ok też tak sądzę dlatego zaproponowałem ten sposób, wyżej pisałem o “kosmetyce” czyli zmianie w HA sposobu wyświetlania wartości już otrzymanej proponowanej wyżej przez innego użytkownika.
PS. Mam tych gniazdek 12 (suszarka, pralka, zmywarka, zamrażarka itp.) i 4 listwy na żadnych nie miałem albo nie zauważyłem tego “minusa”.
Od stycznia br.
Ja “wyłączam gniazdka” po zakończeniu działania podłączonego do niego urządzenia. To w tym czasie pojawiają się wartości na minus.
Aktualnie obserwuje czy nie jest to spowodowane tym że mam włączone w Tasmocie setoption21 1 (pomiar napięcia pomimo rozłączonego przekaźnika) i czy wahania napięcia w sieci nie powodują zapisu wartości ujemnych.
Wiem że to niepoprawnie (Panowie Moderatorzy), żeby dawać post pod postem, ale chce wam coś pokazać, bo temat powrócił A od ostatniego postu minęło trochę… ponad rok.
Skąd u mnie biorą się wartości ujemne, dziś wpadłem na to przypadkiem - spójrzcie na te wykresy:
Powodem dla którego panel Energia zanotował ujemny przyrost energii był fakt zresetowania się rejestru TOTAL gniazdka z wgraną TASMOTĄ i powrót tego rejestru do wartości z godziny 00:00 dzisiejszego dnia. Jak doszło do resetu? Po postawieniu LANu i WiFi w domu smart gniazdko nie chciało się połączyć z routerem, to je fizycznie wyciągnąłem na kilkanaście sekund z gniazdka w ścianie. Taki sam efekt powstaje w momencie zaniku zasilania w sieci.
Log gniazdka w HA:
GN-Pralka MQTT Connect Count nastąpiła zmiana stanu na “1”
18:07:08 - 3 godziny temu
GN-Pralka WiFi Connect Count nastąpiła zmiana stanu na “1”
GN-Pralka Last Restart Time nastąpiła zmiana stanu na “30 października 2024 18:07”
GN-Pralka Restart Reason nastąpiła zmiana stanu na “External System”
GN-Pralka ENERGY TotalStartTime nastąpiła zmiana stanu na “2023-04-07T20:54:23”
18:07:07 - 3 godziny temu
GN-Pralka MQTT Connect Count nastąpiła zmiana stanu na “15”
GN-Pralka Restart Reason nastąpiła zmiana stanu na “Software/System restart”
GN-Pralka Last Restart Time nastąpiła zmiana stanu na “17 września 2024 10:15”
GN-Pralka WiFi Connect Count nastąpiła zmiana stanu na “7”
GN-Pralka SSID nastąpiła zmiana stanu na “************”
Pralka nastąpiło wyłączenie
GN-Pralka ENERGY TotalStartTime encja stała się niedostępna
17:03:11 - 4 godziny temu
GN-Pralka MQTT Connect Count encja stała się niedostępna
GN-Pralka Restart Reason encja stała się niedostępna
GN-Pralka Last Restart Time encja stała się niedostępna
GN-Pralka WiFi Connect Count encja stała się niedostępna
GN-Pralka SSID encja stała się niedostępna
Pralka encja stała się niedostępna
Pralka nastąpiło wyłączenie wyzwolony przez usługę Przełącznik: Wyłącz
16:40:16 - 4 godziny temu - Marcin
Pralka nastąpiło włączenie
12:53:48 - 8 godzin temu
To tak dla pozostałych użytkowników TASMOTY, którzy zaprzęgają je do panelu Energia.