to są encje utility meter, ustawione tak by zerowały się w momencie rozliczenia w tauronie, u mnie okres rozliczeniowy przypada na początek października - wtedy była wymiana licznika, nie wiem czy ten cron dobrze działa więc cały czas wykonywana jest kalibracja tych sensorów w NodeRed i zdaje się że jest to punkt wyjścia do dokładnych obliczeń. “zdaje mi się” bo już nie pamiętam dokładnie jak zrobiłem te obliczenia w funkcjach
tauron_produkcja_rozliczenie:
source: sensor.tauron_amiplus_generation_yearly
# cycle: yearly
cron: 0 0 4 10 * #04.10 - ustawione 1 dzień mniej żeby obliczenia były dobre
tauron_zuzycie_total_rozliczenie:
source: sensor.tauron_amiplus_consumption_yearly
# cycle: yearly
cron: 0 0 4 10 *
tauron_produkcja_total_licznik:
source: sensor.tauron_amiplus_generation_yearly
cycle: yearly
tauron_zuzycie_total_licznik:
source: sensor.tauron_amiplus_consumption_yearly
cycle: yearly
crona generowałem z tego linka, to jest czas kiedy ma się encja w utility meter zerować, kiedyś było to prostsze, ale wprowadzili crona, nigdzie się go nie wpisuje prócz encji w utility meter ityle
Popełniłem takie małe dwa sensory które w panelu Energy dodają obsługę magazyny energii. Moja Api z fotowoltaiki (Solax Power) podaje tylko moc w “W” przy ładowaniu i rozładowywaniu magazynu. Jak rozładowuje się magazyn moc podawana jest z “-”, jak go ładujemy to z “+”
Do panelu Energy dla obsługi magazynu trzeba dodać dwie encje: encje energii przy łądowaniu i encję energii przy rozładowaniu.
Temat zrobienia porządku z ujemną i dodatnią mocą załatwiam w ten sposób:
- platform: template
sensors:
battery_power_in:
friendly_name: "Battery Power In"
unit_of_measurement: "W"
device_class: power
value_template: >-
{% set power = states('sensor.solax_api_batpower' )|float(0) %}
{% if power >= 0 %}
{{ power|abs }}
{% else %}
0
{% endif %}
battery_power_out:
friendly_name: "Battery Power Out"
unit_of_measurement: "W"
device_class: power
value_template: >-
{% set power = states('sensor.solax_api_batpower' )|float(0) %}
{% if power < 0 %}
{{ power|abs }}
{% else %}
0
{% endif %}
Natomiast zamianę mocy “W” na energię “kWh” poprzez integrację i pomocnika dodającą czujnik całkującą sumę Riemanna
czy w jednym HA można mieć dwa panele energii ?, oczywiście z odczytami z dwóch różnych smart liczników energii tj. Supla Mew-01 i dedykowany licznik Solaredga.
Dzięki, zrobiłem, ale mam pytanie. W tej chwili po wstawieniu encji energia wysłana, pobrana i produkcja pokazywane są wyniki całości. Czy po czasie będzie rozgraniczenie na dni ? czy muszę zrobić dodatkowe encje aby mieć podgląd z danego dnia.
Jesteś już bardzo długo użytkownikiem forum - zacznij wstawiać kod YAML tak by był czytelny - zobacz co dodałem do twojego posta, by to wyglądało poprawnie.
Witam serdecznie:
Posiadam falownik Sofar 8,8 kW
Licznik energi Supla Mew-01
oraz HA
dane z falownika do HA pobieram poprzez HACS Solarman
próbowałem wielokrotnie robić zakładkę energia ale się wykrzacza,
który ze sposobów jest dobry i działa u Was ?