Panele użytkownika - błędy w wyświetlaniu kart

Dzień dobry.

Czy tylko ja mam problem z warstwami w wyświetlanych elementach na panelu czy może macie u siebie podobnie:

element nr 6 zakrywa rozwinięte menu elementu nr 5
jeśli menu jest nad elementem którego dotyczy wyświetla się prawidłowo:

i wcale nie dotyczy to tylko edytowanych elementów, ale również bieżącego użytkowania:
Z2M:

wyskakujące okienka mają przezroczyste tło…

i żeby nie było to korzystam ze standardowego motywu:

Też tak macie? A może wiecie gdzie jest problem i pomożecie mi go się pozbyć.

Obecnie mój Home Assistant to:
Metoda instalacji: Home Assistant OS
Core: 2026.2.2
Supervisor: 2026.02.1
Operating System: 17.1
Interfejs użytkownika: 20260128.6

Jeśli są problemy z wyświetlaniem kart, to zawsze należy zacząć od wyczyszczenia ciasteczek i pamięci przeglądarki.

1 polubienie

Problem nie dotyczy przeglądarki, bo takie same błędy są w innych przeglądarkach w których otwierałem HA (po raz pierwszy)

A używasz card-mod w wersji globalnej( w motywie) nawet “standardowy” motyw może być modyfikowany.

1 polubienie

Konfiguracja widoku - to kafelki. Nie używam card-mod z HACS.

To się zastanów jakich nietypowych kart lub modyfikatorów interfejsu używasz z HACS (lub instalowanych “z ręki”), u siebie przy jednej z aktualizacji HA core (gdzie czasem wchodzą równolegle aktualizacje frontendu) dość dawno wywaliłem właśnie card-mod, ale istnieją też problematyczne karty (przykład - tej karty musiałem się kiedyś pozbyć), potencjalnie źródłem problemów może być jakiś błąd w konfiguracji dość dowolnej karty (gdy autor zmienił opcje itd.), taki błąd może być nawet zupełnie w innym widoku niż bieżący, ale cały dashboard jest ładowany z jednego pliku.

Ostatnio były spore zmiany we frontendzie (na najbardziej rozbudowanej instalacji cofałem się do styczniowego backupu po aktualizacji core do 2026.2.0; ostatecznie 2026.2.0 ominąłem i jestem teraz na 2026.2.2; ale w innych instalacjach gdzie dashboardy bazują na bardziej standardowych rozwiązaniach wszystko przeszło bez echa).

Potwierdzam, ale jeśli są jakieś problemy z UX to praktycznie w kolejnej wersji jest to poprawiane nie wiem dlaczego to dla nich priorytet.

Wrzuć kod karty, łatwiej jest to sprawdzić jak z obrazka. W Z2M korzystam z nowego interfejsu, nie widzę tam tego problemu. Może spróbuje zmienić motywy na inne i sprawdź czy jest to samo.

Usunąłem wszystkie dodatki HACS, Skasowałem wszystkie karty dashbourdu i utworzyłem na nowo, na nowych wersjach kart i tu Ci niespodzianka:

Przy próbie otwarcia widoku mapy dla osoby - taka niespodzianka jak wszędzie wcześniej, więc możliwe ze to jednak błąd ogólny.
Możecie sprawdzić, czy u siebie też tak macie?

Nie, wszystko wygląda dobrze

a po restarcie bez dodatków?

W trybie awaryjnym - są te same błędy w wyświetlaniu:

po wyczyszczeniu pamięci przeglądarki:

także problem jest chyba systemowy.

Ale jazda, nie mogę wyjść z trybu awaryjnego :slight_smile:
Naciskam przycisk, uruchom ponownie

i uruchom ponownie system

i zero reakcji :frowning:

reset tylko możliwy z terminala
image

[EDIT]
PROBLEM ZDIAGNOZOWANY:
Problemem jest niezgodność z przeglądarkami w systemie Windows 8.1 - wersjami które można w nim zainstalować.

na Windowsie 11 w najnowszej wersji przeglądarki Chrome, EDGE… okna i warstwy są w nich wyświetlane prawidłowo.

1 polubienie

Haha tak się zastanawiałem na czym oglądasz GUI, skoro nikt inny nie ma problemu.

I oby tak pozostało jak piszesz…

Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za zaangażowanie i pomoc w zdiagnozowaniu problemu.