Parę pytań do użytkowników HA o nową kartę Piotras Energy Analysis

Cześć wszystkim

Na początek zobaczcie parę skrinów nowej karty nad którą teraz pracuję
Nazwa karty to Piotras Energy Analysis

• Słupki są klikalne i pokazują zużycie z danego dnia lub prawa strona miesiąca

• Ikony są klikalne i przenoszą do działów danymi tutaj prognoza kosztu

• Tutaj dział prognoza a faktyczne zużycie

• Tutaj dział budżetu prognozowanego na koniec miesiąca

• Tutaj dział statystyk i sie zawiesiłem właśnie tutaj

Karta działa albo z licznikami miesięcznymi lewa strona lub total prawa strona sami ustawiacie ile dni lub miesięcy chcecie sobie śledzić na wykresie.

Budżet = podstawiacie z encji input lub ręcznie pod zmienna ile chcecie wydać na miesiąc.
Cena prądu = podstawiacie z encji input lub ręcznie pod zmienna ile kosztuje was 1 kwh.

Pytania

1. Propozycja co umieścić w sekcji statystyk może być graficzna pasek czy coś innego co tam byście chcieli
  2. Czy jest zainteresowanie taka kartą? Robić repo czy nie ?
  3. Jeżeli macie propozycje na jakieś zmiany też proszę o wypowiedzenie się w tym wątku.

Pozdrawiam
Piotras

2 Likes

Propozycje:

• podział Taryf: Jeśli ktoś korzysta z G12/G12w wykres kołowy czy pasek pokazujący podział zużycia tania/droga.
  • Wskaźnik śladu węglowego (idąc z dzisiejszymi czasami) lub informacja, ile drzew musiałoby zostać posadzonych, by zrównoważyć to zużycie.
  • Dzień do Dnia informacja: Wczoraj zużyłeś o 15% mniej niż przedwczoraj.
  • Heatmapa godzinowa grid pokazujący w jakich godzinach generujesz największe obciążenie.

Jak cos to mogę przetestować

Jeszcze niech doda informacje o tym, ile CO2 zostało wyprodukowane podczas kiedy komputer był włączony, w czasie kiedy pracował nad ta kartą. I pamiętaj- im dokładniej liczysz ślad węglowy, tym jest większy. Ale przynajmniej jest policzony z większą precyzją xd

Podział Taryf: Jeśli ktoś korzysta z G12/G12w wykres kołowy czy pasek pokazujący podział zużycia tania/droga.
Fajna propozycja ale nie realna do wykonania do tego nie przydatna w innych krajach.

Wskaźnik śladu węglowego (idąc z dzisiejszymi czasami) lub informacja, ile drzew musiałoby zostać posadzonych, by zrównoważyć to zużycie.
Można pomyśleć nad dodaniem zobaczę jak z miejscem na karcie. Panele nie są niestety z gumy. Czyli opcja do przemyślenia.

Dzień do Dnia informacja: Wczoraj zużyłeś o 15% mniej niż przedwczoraj.
To masz na słupkach z encja licznika miesięcznego jeżeli taki posiadasz. Widać na wykresie słupkowym.
Roczny to już inna bajka mogę dodać na przykład 3 dni z porównaniem tylko jak to się ma do funkcji głównej karty ? która jest stworzona jako karta prognozy zużycia bardziej powinna informować z 2 dni do tyły ile % było trafności prognozy do faktycznego zużycia.

Heatmapa godzinowa grid pokazujący w jakich godzinach generujesz największe obciążenie.
to już zupełnie inna bajka taka kartę też mam w planie.

moja wersja takiej karty na razie do użytku prywatnego.

Nie wiem czy będzie ok. Ostatnia zakładka co sądzicie ? Czy będzie ok ?

1 Like