Parowanie telefonu z urządzeniami bluetooth pod nadzorem HA

Cześć, mam taki temat, który zastanawia mnie od jakiegoś czasu.
Mam za małe doświadczenie w HA, żeby rozważyć wszystkie możliwości i samemu dojść do tego, czy da się rozwiązać taki przypadek:
Kupiłem zestaw głośnomówiący (Xblitz X700 BT 4.1) do samochodu mojej żony, bo nie ma wbudowanego, a chce wygodnie używać telefonu. Wybrałem taki zestaw, bo jest praktycznie bezobsługowy. Otwiera drzwi, zestaw się wybudza i łączy z telefonem. Fajna sprawa i wygodna, bo nie musi wyciągać telefonu i wymuszać parowania. Wszystko fajnie, ale jak parkuje pod domem i wychodzi to zestaw pozostaje sparowany, więc będąc w domu telefon jest nadal połączony z samochodem. Zazwyczaj przypomina sobie o tym jak już odbierze połączenie i nie słychać rozmówcy, bo on gada w aucie. Nie ukrywam, że zgłasza mi to wielokrotnie i zaczyna być to irytujące zarówno dla niej jak i dla mnie.
No i przychodzi mi pomysł, żeby zatrudnić do tego HA.
Gdyby wykrywało użytkownika w strefie (Dom) czyli telefon żony i … no właśnie. Da się zrobić jakiś skrypt, żeby rozłączał jedno z urządzeń bluetooth? Nie ma wyłączać bluetooth, bo do telefonu podłączone są inne urządzenia, np. zegarek
Ewentualnie rozłączyć bluetooth, odczekać czas, aż zestaw w aucie się uśpi i włączyć bluetooth, który połączy się z innymi.
Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem o co mi chodzi, ale mam nadzieje, że ktoś podrzuci pomysł.

Sprawdź w ustawieniach zestawu czy nie można zmienić czasu po jakim zostanie uśpiony (rozłączony).
Pojedynczego urządzenia BT nie da się rozłączyć ( przynajmniej ja nie wiem jak to zrobić)

Oto kilka przykładów wykorzystania HA z BT

W template.yaml

#                      Żona w samochodzie  BT
 - sensor:
    - name: "Żona w samochodzie"
      unique_id: zona_w_samochodzie
      state: >
        {% if "CC:88:26:A2:9C:40 (Kia)" in state_attr('sensor.sm_g973f_bluetooth_connection', 'connected_paired_devices') -%}                
            on
        {% else -%}
            off
        {% endif -%}
      picture: >-      # Zmiana obrazka po podłączeniu  do BT- Jako opcja, fotka w folderze WWW
        {% if "CC:88:26:A2:9C:40 (Kia)" in state_attr('sensor.sm_g973f_bluetooth_connection', 'connected_paired_devices') -%}
          /local/kia.jpg
        {% else %}
          /local/parking.jpg
        {% endif %} 

Do podmiany: sm_g973f i CC:88:26:A2:9C:40 (Kia) na właściwy

automatyzacja, wyzwalacz

alias:  Żona wysiadła z auta to
description: ""
trigger:
  - platform: state
    entity_id:
      - sensor.zona_w_samochodzie
    from: "on"
    to: "off"

Wyłączenie BT ( # włączenie)

action:
  - service: notify.mobile_app_telefon_nazwa
    data:
      data:
        command: "turn_off"         # włączenie  command: "turn_on"

/

Gdyby wykrywało użytkownika w strefie (Dom)

:thinking:Ale w tedy będzie reagować na strefę, a co jeśli będzie na zakupach następny warunek w HA

Jeśli w samochodzie żony jest wolne gniazdo USB które jest zasilane tylko kiedy samochód jest uruchomiony to możesz kupić jakiś USB BT i sparować go z telefonem (żony).

Teraz w automatyce HA możesz wykorzystać rozłączenie BT(dongle bt) by wyłączył BT(na telefonie) na określony czas a następnie go włączył.
Czyli:
Wysiada>Brak zasilania Dongle bt > BT w telefonie OFF>Opóźnienie> BT telefon On

Dzięki za odpowiedź w temacie.
Sprawdziłem w instrukcji i nie ma możliwości zmiany czasu uśpienia. Jedynie jest informacja:

" AUTOMATYCZNE WYŁĄCZANIE
W trybie parowania, jeśli w ciągu 180 sekund żaden telefon
nie zostanie połączony z głośnikiem, przejdzie
on automatycznie w stan uśpienia (włącznik pozostaje
w pozycji ON). Dodatkowo, jeśli łączność Bluetooth
w telefonie jest wyłączona i nie połączy się on z głośnikiem
ponownie przez 180 sekund, głośnik automatycznie
przejdzie w stan uśpienia."

Wszystko fajnie ale okazuje się, że wyłączenie i włączenie bluetooth stwarza problem z automatycznym parowaniem z zegarkiem (trzeba czasem ręcznie wymuszać połączenie) więc raczej unika wyłączania bluetooth w telefonie.
Szkoda, że zasięg tego urządzenia to 10m, bo gdyby było mniej to by samo rozłączało po odejściu od auta.