Passive ble monitor - czemu nie widzi dongla BT?

Jeśli to instalacja HAOS (generic lub OVA) to powinien być jakiś z listy obsługiwanych przez HAOS (tak wiem chyba nikomu się dotąd nie chciało napisać takiej listy, ale z tego co kojarzę to obsługiwane są jakieś popularne chipsety, w tym kilka modeli CSR, Realtek RTL8761B/BU, generalnie Realtek 87xx/88xx, BT wbudowane w wybrane karty WiFi intela np. Intel® Dual Band Wireless-AC 3168 oraz te Broadlinki, które zainstalowano w RPi (ale może to dotyczyć tylko buildów dla RPi).
Z tego co kojarzę nadaje się np.Asus USB-BT400 Nano Bluetooth Stick (wygrzebałem to z listy dawnych zakupów, chipset, chyba Broadcomm BCM20702A0, o ile się nie mylę dongiel Asusa BT5.0 też raczej działa), dawny CSR (Cambridge Silicon Radio) został przejęty przez Qualcomm’a, ale nie wiem czy oznaczenia chipsetów się zmieniły - chyba nie (poza logo).
Pełna lista jest chyba nieco szersza, ale trzeba by nieco “pokopać” (może w międzyczasie od momentu gdy przekopywałem ten temat w połowie 2021 ktoś jednak udostępnił coś w dokumentacji?).

Jeśli inny system, to nie mam bladego pojęcia (ale praktycznie niemal z całą pewnością można przyjąć, że będą działać te wymienione wyżej, bo w każdym współczesnym linuxie jaki widziałem istnieją dla nich wbudowane sterowniki).

Może warto by było zbudować taką listę? (gdyby powstała można ją dorzucić do dokumentacji systemu).

Odnośnie pytania o konkrety - kupiłbym ten BT5.0 - najwyżej oddasz w 14 dni jeśli nie zadziała, natomiast ten CSR BT4.0 będzie działać na 100% (ale BT4.0 jest już przestarzałą technologią, a sam dongle jest zbudowany tak, że “rozpada się w rękach”).
Jedyny problem z takimi chinolami (mam na myśli takie handlowe brandy jak wskazany Savio czy Baseus, które w żaden sposób nie są powiązane z producentami sprzętu) jest taki, że model chińskiego “producenta” (cudzysłowy, bo to należy raczej czytać: dystrybutora bądź wręcz importera i to niekoniecznie chińskiego) lubi pozostać ten sam, natomiast flaki w środku mogą być zupełnie inne w zależności od partii produkcyjnej (więc nigdy nie wiesz co naprawdę kupujesz…)

PS Jeśli w sprzęcie masz kartę WiFi i wbudowane anteny, to sugeruję wymianę karty WiFi na intela.
W przypadku m.2 A/E to sugeruję wymienić ją na intela AC-3168 (sprawdzona) lub np. AX-201 (niesprawdzona, ale jest spora szansa na poprawne działanie, BT5.2; jest też nowszej generacji AX-210 BT5.3), jeśli masz slot minipcie, to pozostanie spróbować Intel® Dual Band Wireless-AC 7260 (lub jakiś nowszy model, ale 7260 z demontażu z laptopów można dostać np. na Allegro w cenach od kilkunastu zł + porto do 40zł z wliczoną przesyłką Smart) - na 99% jestem przekonany, że będzie OK (mimo, że 3168 i 7260 to BT4.0, ale fabrycznie wbudowane anteny w sprzęcie wyposażonym w karty tego rodzaju robią dużo dobrego, a tą część karty, która realizuje komunikację WiFi można zwykle po prostu całkowicie wyłączyć).

Slot musi być uniwersalny lub dedykowany dla karty WiFi lub WAN (niezbędne minimum to dostępny interfejs USB na złączu, więc BT zadziała nawet w slotach gdzie część karty obsługująca WiFi nawet nie ruszy).

Lista chipsetów obsługiwanych dongli BT z obsługą BLE