Pilot do bramy garażowej - zmienny kod

Cześć,

Posiadam pilota do bramy garażowej SPACE2(4) z układem HCS200.
4 przyciski.

Zrobiłem bramkę openmqttgateway i jestem w stanie skanować sygnały w pobliżu.

Gdy nacisnę ten sam przycisk kilka razy dostaję coś takiego:

N: [ OMG->MQTT ] topic: home/OMG_lilygo_rtl_433_ESP_OOK/RTL_433toMQTT/Microchip-HCS200/002EA69 msg: {"model":"Microchip-HCS200","id":"002EA69","battery_ok":1,"button":12,"learn":0,"repeat":1,"encrypted":"CCEF392B","protocol":"Microchip HCS200/HCS300 KeeLoq Hopping Encoder based remotes","rssi":-40,"duration":395996} 

N: [ OMG->MQTT ] topic: home/OMG_lilygo_rtl_433_ESP_OOK/RTL_433toMQTT/Microchip-HCS200/002EA69 msg: {"model":"Microchip-HCS200","id":"002EA69","battery_ok":1,"button":12,"learn":0,"repeat":1,"encrypted":"E6BDA87A","protocol":"Microchip HCS200/HCS300 KeeLoq Hopping Encoder based remotes","rssi":-40,"duration":287996} 

N: [ OMG->MQTT ] topic: home/OMG_lilygo_rtl_433_ESP_OOK/RTL_433toMQTT/Microchip-HCS200/002EA69 msg: {"model":"Microchip-HCS200","id":"002EA69","battery_ok":1,"button":12,"learn":0,"repeat":1,"encrypted":"D59240D2","protocol":"Microchip HCS200/HCS300 KeeLoq Hopping Encoder based remotes","rssi":-41,"duration":393996}

Naciskając ten sam przycisk dostaję za każdym razem inną wartość (widoczne w logu powyżej):

"encrypted":"CCEF392B"
"encrypted":"E6BDA87A"
"encrypted":"D59240D2"

Rozumiem, że jest to zmienny kod.

Jaka jest liczba tych kodów? Czy mogę zrobić jakąś listę tych wszystkich kodów?

Chciałbym zrobić automatyzację typu:

jeżeli na pilocie naciśnięto przycisk 12 (tak jak w logu), to zrób coś.
Pilot ma swoje ID, które jest w miarę unikalne, więc mógłbym wykorzystać ID i numer naciśniętego przycisku, ale czy jestem również w stanie wykorzystać kod przycisku?

Dzięki.

Sam oceń czy podołasz… chat GTP użył słowa “nierealne”.

Sam fakt naciśnięcia przycisku i jego ID możesz użyć do stworzenia encji przycisku w HA.
MQTT button - Home Assistant

Tak, to wiem i o tym napisałem. Myślałem jednak, że może da się jakoś skopiować te kody skoro da się skopiować pilota.

piloty te programuje administrator osiedla. Czy on przechowuje jakieś informacje odnośnie każdego pilota? jakieś ID i … kod, który umożliwia skopiowanie.

Nie widzę aby on miał taka potrzebę, pewnie dodaje nowy pilot jak każdy inny użytkownik napędu (czy co tam mają podpięte), czyli zgodnie z instrukcją producenta danego rozwiązania. Po to są generowane kody w locie, aby nikt kto nie ma uprawnionego pilota nie mógł go użyć.

@mmmmmm
Jeśli jesteś w stanie zdobyć (na własność) jeszcze jednego pilota sparowanego ze sterownikiem bramy, to na jego bazie zwykle można zbudować DIY.
To bardziej kwestia formalna czy administrator daje takie opcje (logika nakazuje taką możliwość na wypadek zgubienia, uszkodzenia itd, zwykle to opcja płatna = cenie pilota + cenie usługi technika polegającej na wrzuceniu pilota do systemu, ale tu uwaga - przy okazji poprzedni pilot może zostać zdezaktywowany, szczególnie jeśli zgłosisz niezgodnie z prawdą jego utratę).
Natomiast radzę sprawę przedstawić jasno, bo się może okazać, że są przeciwnicy takich automatycznych rozwiązań (w myśl zasady “albo coś dla wszystkich albo dla nikogo”).