Mam nadzieję że mogę wkleić tutaj tego linka, problem polega na tym że po przepisaniu zgodnie z tym poradnikiem odnoszę wrażenie jakby nie sczytywało statusu STATE
NIe mam niestety bladego pojęcia co robię źle i byłbym niesłuchanie wdzięczny za podpowiedź sugestie bo już mnie krew zalewa
Trudno powiedzieć na podstawie wycinka - kluczowe są trzy pierwsze linijki.
Co zawierają i czy w ogóle istnieją zmienne activeDevice device_state ?
Czy w swoim kodzie masz gdzieś zapis to tych zmiennych?
Tam masz taki ZigbeeDevices ustaw to w trybie “once at …” bo prawdopodobnie nie istnieje zmienna “Zigbee Lights”.
Co dzieje się ze zmiennymi można zobaczyć w taki sposób https://nodered.org/docs/user-guide/editor/sidebar/context
Wiem, że już egipcjanie używali pisma obrazkowego… ale staraj się na przyszłość zamieszczać kod, który można edytować - a obrazek pomocniczo. Istnieje też możliwość dołączania procesu jako plik .json
Chyba, że chodzi o podkreślony czerwonym wężykiem state ? - to trzeba w sposób jawny zadeklarować var state="" na początku. Nie jest to aż tak błąd aby uniemożliwić działanie.
Są gotowce do obsługi przycisków ale to co chce uzyskać @Kamil_Latański to sterowanie tym pilotem kilkoma urządzeniami czyli tak jak jest opisane na stronie Mapping IKEA TRADFRI remote in NodeRED - NotEnoughTech - naciśniecię przycisku left/right powoduje zmianę urządzenia sterowanego przez pilot, wtedy możesz sterować on/off przyciskiem toggle, zmieniać brightness przyciskiem up/down. Naciskając kolejny raz na przycisku left/right zmieniasz urządzenie do sterowania, np sterowanie roletą. Wniosek końcowy: wystarczy jeden taki pilot na pokój aby sterować kilkoma urządzeniami w tym pokoju - żarówki, roleta, itd.
Właśnie przeglądam te HACS możliwości ale jak wspomniałeś troszkę inaczej to działa a w tym opisanym przez NotEnoughTech daje świetne możliwości. Tylko zupełnie nie wiem o co chodzi ;/
chyba że ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć co i jak za jakąś niewielka kaską Bo “niby” robie to samo a tu d*pa
Wystarczy … zaraz zobaczę co tam siedzi.
Po pierwsze - jak już z resztą napisałem pisałem
zmień w taki sposób aby inicjacja zmiennych wykonała się raz po starcie procesu. Bez tego zmienna nie istnieje i nigdy to nie będzie działać (autor z linku o tym zapomniał jako oczywistość)
A co masz na myśli mówiąc uporządkuj nazwy, w ZigbeeDevices poprawiłem na zbiór żarówek swiatlo5,swiatlo3 i tak też jest w fav devices i nodach do save value
A czy można zmienić z wpisania pojedynczych źródeł ( żarówek ) na grupę którą mam w zigbee2mqtt ?
Bardzo dziękuję za pomoc muszę dotrzeć do domu bo w pracy mam vpn-a i nie mam jak tego sprawdzić.
edt
Działa!
teraz kolejne pytanie, teraz mam jakby 1 żarówkę " nad stołem" a druga ( która działa - jest w szynoprzewodzie) jednak w nim mam jeszcze 3 pozostałe. Czy jest opcja użycia Grupy którą mam w mqtt czy muszą to zrobić analogicznie do źródeł światła ? tylko jak to wtedy “zaszeregować” bo przecież zarówno w fav device mam jako pojedyncze źródła światła to tak samo w wyzwalaczach " światło nad stołem, światlo3"
swiatlo3 - to te które zostały dodane do ZigbeeLights, Fav Devices i jako nody save Value
swiatlo4
Swiatło nad stołem ma 1 źródło światła
swiatlo5
GRUPA:
w z2m mam utworzoną grupę ze świateł szynoprzewodu stialo1-4
PILOT:
obecnie można sterować swiatlo5 i swiatlo3 ( swiatlo3 to jedna z 4 źródeł światła z grupu ) jednak chciałbym by zamiast swiatlo3 można było dodać grupe
Myślę o tym jak dodać grupę bo “po kolei” myślę że nie przejdzie bo można zapisać kilka ActiveDevices ? NIe mam pomysłu
To będą tylko wnioski na podstawie dokumentacji. Jeśli utworzyłeś grupę na poziomie ZigBee2Mqtt to powinno się sterować normalnie jak w przypadku pojedynczego źródła
Do devices dodaj nazwę grupy zamiast swiatlo3
Niestety, jak dodałem nazwę grupy zgodną z z2m tj. salon i zmieniłem wszędzie tam gdzie występowało swiatlo3 brak reakcji. podstawienie innego źródła zaświeca i kontroluje w sposób prawidłowy
Działa! choć jakby strasznie się lagowało… Testuje!