PIR przerywający automatyzacje

Witam
Potrzebuje pomocy przy tej automatyzacji
Poniższa automatyzacja w godzinach 15:51- 06:18 sprawdza czy kontaktron bramy garażowej jest otwarty (brama otwarta). Jeśli jest otwarta wysterowane wejście w sterowniku bramy co powoduje jej automatyczne zamknięcie i to działa ok. (zdarzało się że rano wstawałem i okazywało się, że zapomniałem zamknąć ją i przez cała noc była otwarta). Wczoraj zamontowałem w garażu czujkę Ruchu PIR która jest reprezentowana w encji "binarny_sensor.50_pir_stodola stan off i stan on po wykryciu ruchu. Potrzebuje wrzucić jakiegoś noda np. “current state node” pomiędzy node słońce a stan kontaktronu brama garażowa w taki sposób a żeby w przypadku wykrycia ruchu przez PIR automatyzacja na półgodziny była zatrzymana. Inaczej mówiąc jeśli plątam się po garażu brama ma być otwarta a jeśli zapomnę ją zamknąć na noc to się sama zamknie po 30 minutach (oczywiście plus czas inject) od ostatniego zarejestrowanego ruchu.
ktoś podruci jakie mam zastosować ustawienia najlepiej w nodzie “current state node”?. Ostatnie zdjęcie pokazuje tego noda, ale nie wiem jak mam go ustawić.
Z góry dziękuje za pomoc.

Pytanie czy stan curent state jest resetowany po ponownym wykryciu ruchu czy odliczanie 30min leci po prostu dalej?
Dodaj jakiś osobny timer z opcją resetu po ponownym wykryciu ruchu.

wait unitil node ja mam to ustawione do czujnika ruchu, czeka jeżeli stan PIR jest ON, jeżeli przejdzie na off to włącza się odliczanie np 5 minut, jak coś pojawi się w zasięgu PIR to znów czeka resetując ten timer odliczania, działa to idealnie,

mrlordziemniak
To o taką funkcje mi chodzi
Możesz zerknąć i podpowiedzieć mi jak tego noda ustawić ?

Podepnij ale do tego wyjścia na dole i będzie ok

Podpiąłem na ten dolny i dalej nie przechodzi informacja ani z dolnego ani z górnego a czekałem ponad godzinę od naruszenia piru.
Nie trzeba czasem jesz czegoś dopisać w pozycji Wait unitil??

state w property.

1 Like

Coś mi to nie chce działać
Po naruszeniu czujnika “PIR Stodoła” pod nodem pojawia się napis true i każde naruszenie czujnika pir stodoła powoduje że z nodu wait until node z górnego węzła pojawia się przepływ co widać na poniższym screenie1.
Natomiast jak w tym czasie lub po chwili naciśnie inject to nie ma ma żadnego przepływu a pod nodem wait unit wyświetla się napis waiting for 120second i oczywiście po upływie tych 2 minut pojawia się kolejne odliczanie z czasem 16:51:18 i ta w kółko. Żadne przepływy nie przechodzą przez tego noda.
Ktoś cos poradzi?
P.S. na czas testów pominąłem node słońce

screen1

screen2

ustawienia wait until node

Prawidłowo :slight_smile: jak nazwa wskazuje "czekaj na " , u ciebie to stan ON , więc przez 120 sek nic się nie dzieje. Jeśli w tym czasie nie wystąpi stan ON i nic nie wyzwoli ponownego czekania ( np bezsensowne klikanie inject), to proces pójdzie dolną ścieżką.

1 Like

Do czego Ci te 120sekund?