Płynne przejście kolorem żarówki zigbee w danym czasie

Witajcie. Borykam się z problemem a nawet z kilkoma. Przez to że sobie nie radze stwierdziłem że poproszę o poradę osób które lepiej znają się na robieniu automatyzacji.

Pomysł i plan jest taki żeby żarówki zigbee RGB zmieniały kolor przez godzinę z białego neutralnego na np. kolor czerwony. Mam zrobionego pomocnika dzięki któremu ustawiam godzinę końcową czyli np. godzinę 22:00 i o tej godzinie ma być już pełny kolor czerwony. Obecnie zrobiłem to w najprostszy sposób czyli przez funkcje “transition” i ręczne podawanie koloru następnie ponownie odczekanie jakiegoś czasu i znowu zmiana koloru. Takie rozwiązanie ma bardzo dużo wad ponieważ nie można go w prosty sposób zatrzymać a nawet jak się zatrzyma i zmienię kolor na biały neutralny to nie mogę wrócić do koloru który był ostatni lub jaki powinien być w tym czasie. Przykład problemu: O godzinie 22:00 ma być kolor czerwony. Czas leci i barwa się zmienia lecz ktoś postanowil mnie odwiedzić na chwilę o godzinie 21:30 i z jakiegoś powodu muszę zmienić kolor na jasny więc przerywam wykonywanie automatyki i manualnie ustawiam kolor na biały ciepły. Jest szansa wrócić do koloru jaki był ostatni albo jaki powinien być o 21:40?

Widziałem w Node Red light-transition node ale muszę pobawić się jak go połączyć z moimi żarówkami.

Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuję.

Ten obrazek to ma coś wnosić do treści, czy to tylko szlaczek aby wpis ładniej wyglądał?

Jest szansa - wystarczy zapamiętać ostatnią nastawę i później ją odtworzyć.
Odpowiedź na następne pytanie, które padnie jest już na forum.

Czyli ustawiać topic i przez to ustalać jaki kolor powinien zostać ustawiony przy powrocie w auto?