Witam.
Jeśli mogę prosić o poradę jak krok po kroku (wersja dla początkującego) przywrócić możliwość ponownego włączenia motywów. Po ostatniej aktualizacji sa tylko jasny - ciemny.
Dziękuję.
Witam.
Jeśli mogę prosić o poradę jak krok po kroku (wersja dla początkującego) przywrócić możliwość ponownego włączenia motywów. Po ostatniej aktualizacji sa tylko jasny - ciemny.
Dziękuję.
Dzięki. Niestety nic to nie zmieniło.
Na aplikacji mobilnej mam ten sam problem.
Nie możesz zmienić, bo nie masz żadnych zainstalowanych motywów, jesli szlag je trafił podczas update, to zainstaluj ponownie.
PS nie skasowałeś sobie np. tego z configuration.yaml?
default_config:
frontend:
themes: !include_dir_merge_named themes
to powyżej dotyczy sytuacji, gdy trzymasz motywy w \config\themes
No właśnie cały problem w tym, że nic tam nie grzebałem.
Motywy była zainstalowane. Łącznie z iOS Themes - Dark Mode and Light Mode z HACS z którego korzystałem.
Jeśli mogę zapytać jak można wyedytować plik configuration.yaml, który wspominasz?
Skoro pytasz to zgaduję, że go nie edytowałeś (ale w takim razie czemu działały motywy?).
Metod są tysiące, najprościej chyba z użyciem dodatku File editor, ale może też być Studio Code Server (jeśli masz HA na w miarę wypasionym sprzęcie, bo jest wybitnie zasobożerny, a kiedyś nazywał się Visual Studio Code = VSC), można przez sambę z dowolnego komputera w sieci (to może być pułapka, bo trzeba zachować linuksowe znaki końca linii, w windows zalecam używać notepad++) , a można też po prostu w terminalu używając nano
, a jeśli jesteś linuxowym hardkorowcem to jest i vi
.
Na tym etapie cała zawartość
Rozumie, że coś trzeba dopisać ?
Możesz coś podpowiedzieć ? Wszystko stoi na RP4
ok wpisanie tak jak pisałeś poniższej linii pomogło.
frontend:
themes: !include_dir_merge_named themes
dzięki wielkie
Możesz jeszcze podpowiedzieć gdzie można się doedukować jeśli chodzi o pliki konfiguracyjne i ich zawartość? Co usystematyzowanego najlepiej.
Nie wiem, ja po prostu czytam dokumentację…
Czasem są podpowiedzi w samym HA jak np. to
gdzie link prowadzi do
https://www.home-assistant.io/integrations/frontend/#defining-themes
oraz bloga, by być na bieżąco ze zmianami
Dzięki i pozdrawiam.