To są dwie oddzielne automatyzacje i właśnie nie chcą działać. Nie to że działają niepoprawnie, one w ogóle nie działają. Nie jest ważne czy włączone są obie ta “dzienna” też nie działa. Co dziwne układ z Node-Red działa. Więc urządzenia wejściowe i wyjściowe są ok. Jak wybiorę uruchom akcję to światło się włącza.
Ok, domyślnie taki zapis to jest logiczny AND conditionów. Więc nie możesz mieć na raz godziny 23-00 i 00-05.
Przepisz to zgodnie z Conditions - Home Assistant
Fragment dokumentacji (tak wiem, to z innego kawałka dokumentacji, ale ten format obowiązuje raczej wszędzie w automatyzacjach)
“A string that represents a time to fire on each day. Can be specified as HH:MM or HH:MM:SS. If the seconds are not specified, :00 will be used.”
natomiast kwestia cudzysłowów jest taka, że są zamienne z apostrofami (ale oba rodzaje są konieczne do zagnieżdżania).
I odnośnie przekraczania północy (nie trzeba definiować 2 warunków o ile podamy “początek i koniec” tj. oba końce zakresu, tylko jeśli podajemy jeden z nich, to drugim staje się północ)
“Time condition windows can span across the midnight threshold if bothafter and before keys are used. In the example above, the condition window is from 3pm to 2am.”
To jest ta sama lampa, ale ma różne typy światła. idealna do łazienki. W nocy ma bardzo stłumione światło. O ile Node-Red rozróżnia co jest co to HA jak widać. W zamian w NR mam problem z przedłużeniem trwania sygnału ON, Czujniki Xiaomi są specyficzne? Wysyłają sygnał off po 1,5 min od utraty wykrywanego ruchu i nie można tego zmienić, a są miejsca gdzie czujnik nic nie widzi i się nerwówka zaczyna jak światło gaśnie. Więc szukam sposobu jak to obejść, w NR niby taki sposób znalazłem ale nie do końca działa jak trzeba.
Ok “znalazłem” (pod wpływem żony) trochę czasu i postanowiłem popastwić się nad automatyką łazienki.
Obejrzałem lekcję Artura i wyciągnąłem z niej (a tak mi się przynajmniej wydawało) to co mi potrzeba. Doszedłem do ściany i niestety ponownie włącznik sobie, czujka ruchu sobie.
Co robię nie tak, może czyjeś życzliwe oko zobaczy coś czego ja nie widzę?
Funkcja podstawia wartości do włącznika? A przynajmniej tak to sobie wyobrażam. Nie wiem jak inaczej wymusić brak reakcji na PIR po użyciu włącznika.
PS
Przepraszam że dopiero dziś, ale wiecie życie, praca itd.
Dziękuję za pomoc, i prezentuję efekt końcowy. Wszelkie uwagi mile widziane i oczywiście do przetestowania. Na dziś działa i o to chodziło, jeszcze test długoterminowy i nowe pomysły
PS2
A może by tak jeszcze dodać czujnik światła i zastosować to w przedpokoju i pokojach?
PS3
Stety, niestety, ale automatyka w HA jest może i prostsza do “napisania” jednak w razie kłopotów trudno to analizować, NR jest lepsze, przynajmniej pod tym względem.