Po zaniku prądu Modbus Error: [Invalid Message] No response received, expected at least 4 bytes (0 received)

Cześć
Mam host z proxmoxem a na nim vm HomeAssistanta.
Na proxmoxie przekierowany port usb do HA.
Wszystko działało do czasu aż w nocy była burza i wywaliło różnicówkę.
Host działał aż nie padła bateria,ale licznik nie bo nie bylo prądu, ale to nie w tym jest raczej problem.
Po powrocie prądu i uruchomieniu wszystkiego HA nie zaczytuje mi danych z licznika.
Mam taki błąd w logu

2023-08-27 10:10:19.825 ERROR (SyncWorker_7) [homeassistant.components.modbus.modbus] Pymodbus: LicznikSerwerowniaIntersat: Modbus Error: [Input/Output] Modbus Error: [Invalid Message] No response received, expected at least 4 bytes (0 received)

W proxmoxie niby wykrywa konwerter, w HA też

ale mimo to nie działa.
Tak wygląda konfig w pliku modbus
image

W czym może być problem? Nie wiem czego się uczepić.

Pozdrawiam

Sprawdź raczej licznik czy nie zmieniły się jakieś parametry komunikacji. Sprawdź również czy port komunikacji w proxmox ma te same parametry i czy jest na tym samym porcie. Najlepiej podpiąć konwerter pod windowsa i sprawdzić w konsoli czy licznik coś wysyła

Myślisz że mogłoby się samo z siebie zmienić jakiś parametr komunikacji ?
Dawno to uruchamiałem ale tam to było na standardowych ustawieniach prosto z pudełka.

A np konwerter USB mógł się zrypac?

OK z komunikatu błędu można wywnioskować, że brakuje odpowiedzi na zapytanie wysłane do licznika. Tak więc na linii odczyt - licznik każde urządzenie i kabelek po drodze powinieneś sprawdzić bo po prostu od strony HA wszystko idzie poprawnie a licznik nie odpowiada - stąd masz błąd. Odpowiadając na Twoje pytanie - tak konwerter mógł się uszkodzić.

Zamówiłem konwerter to sprawdzę go jak przyjdzie.
Tutaj z przewodem raczej nie powinno być problemu. Od hosta do licznika jest może 3m kabla w jednym kawałku. Mam nadzieję tylko że się licznik nie popsuł z tego wszystkiego

edit.
Wymieniłem konwerter modbusa na nowy. Problem się rozwiązał.
Najprawdopodobniej uszkodził się po zaniku prądu