Po zmianie routera nie ma opcji na połączenie się z home assistantem

Witam!
Stary router uległ uszkodzeniu podczas burzy.
Niestety przy nowym routerze nie mogę się połączyć z home assistantem. ha ma przypisany adres ip, widać go na routerze, lecz w momencie próby połączenia się z nim, “ta strona nie działa”.
sam home assistant działa, światło działa, tylko nie ma opcji zdalnej kontroli.
Co mogę zrobić?
Ewentualnie reset z poziomu command line, tylko nie chciałbym stracić danych…
Proszę o pomoc
Pozdrawiam!

Z całą pewnością póki co nie powinieneś grzebać w HA (ani HAOS jeśli to instalacja HAOS), a już w szczególności go resetować (cokolwiek masz na myśli, bo zrestartować oczywiście można, dla instalacji HAOS komenda w CLI to host reboot).

Znasz z grubsza konfigurację tego routera, który się sfajczył? i obecną konfigurację sieci w HA?
Oraz oczywiście konfigurację nowego routera (stawiam na to, że wystarczy nowy skonfigurować mniej więcej tak jak stary).

Niestety za mało danych by się dało skutecznie pomóc, więcej konkretów.
Jaki to adres IP ten przypisany i jak przypisany, tj .w jaki sposób - statyczny IP konfigurowany “z palca”, czy może powiązanie ARP z DHCP na routerze (“stały przydział z DHCP”)?

Adres przypisany w opcjach HA.
Co do konfiguracji routera, nie wydaje mi się, że różni się od tego starego ( zbytnio w tamtym, jak i tym nie grzebałem), oprócz nazwą oczywiście… jest to ten sam model Orange FunBox 2.0.
A może kwestia tego, że przedtem ha miał w routerze przypisany adres zewnętrzny?

A nie lepiej w opcjach funbox przypisać statyczny adres IP dla HA, taki sam jak miałeś wcześniej.
Dla mnie to jedyny niezawodny sposób na kontrolę nad urządzeniami w sieci, nie ma dla mnie znaczenia adres telefonu czy komputera, ale HA, falownika PV, drukarki itp już tak.

Zrobiłem tak wcześniej, ale to nie pomogło.
W funboxie on ma taki sam adres.
Mało tego… spróbowałem się połączyć przez putty… udało mi się na tym adresie
Ale do samego HA… nie

Domyślam się że po ustawieniu IP restarowales funbox a ?
Czy maszyna z HA odpowiada na pingi ?
A może po burzy problem z kartą sieciową?

Tak, restartowałem, odpowiada na pingi

W trybie awaryjnym HA pracuje bez GUI, więc jeśli nie miałeś skonfigurowanego ssh (myślę, że zdecydowana większość użytkowników nie ma uruchomionego dostępu ssh), to się nie dostaniesz po sieci ze zdalnego terminala.
Ratunkiem jest konsola lokalna - klawiatura i monitor.

Musisz konfigurację sieci (w sensie routera) przywrócić do takiej jak miałeś kiedyś.

A miałeś skonfigurowane połączenie z ssl czy bez?

Miałem skonfigurowane z ssl. konsola lokalna? dobrze, tylko co muszę zrobić?

Wiec jak sądzę musisz skonfigurować przekierowanie portów na routerze tak jak miałeś kiedyś, abyś mógł się dostać po url’u https…

Natomiast lokalna konsola może się przydać do restartu maszyny, polecenie jest wyżej (to chyba najszybsza metoda wyjścia z trybu awaryjnego) albo do sprawdzenia statusu sieci
network info | more

Cały czas zakładałem, że to HAOS-generic, jeśli jest to inna instalacja to się przyznaj jaka. (bo nie wiem z czym się połączyłeś tym putty=zdalnym terminalem)

wiesz, najgorsze jest to, że nie pamiętam

No, ale jeśli się z czymś połączyłeś za pomocą zdalnego terminala, to się wyświetlił banner powitalny…
Tak się wita HAOS-generic

A co do konfiguracji to nie wiem co jest do pamiętania, pewnie korzystałeś z jakiegoś tutoriala, to do niego wróć.

Możesz jeszcze sprawdzić co pokazuje Observer który znajdziesz na porcie 4357

a… to mam na ekranie podpiętym do raspberry, na którym HA stoi

No OK to ruszyliśmy do przodu, więc skoro na bannerze (wyświetlanym pzrez motd) przedstawia się Home Assistant, to jest to instalacja HAOS dla RPi (i zachowuje się jak generic)
tu gdzie rozmazałem u siebie adresy są faktyczne adresy tej instalacji.
Ustal czy zgadzają sie z adresacją LAN na nowym routerze.

Monitor i klawiatura podpięte bezpośrednio do RPi stanowią konsolę lokalną.
Wciąż mnie intryguje z czym się połączyłeś przez putty - banner wygląda tak samo (po poprawnym zalogowaniu, jeśli się nie zalogowałeś to się nie połączyłeś…)

A zdalnie z przeglądarki na komputerze otwórz adres Observera i zrób screenshota.

Dobra wiadomość HA działa, a reszta?

o jakiej reszcie mówisz?

Na bannerze masz adresy, przekieruj na routerze port IP tej instalacji w LAN 8123 (zgaduję!) na WAN na takim porcie jakim się zawsze łączysz z zewnątrz (standardowy dla https to 443 więc może 443? a może jednak 8123? to chyba nie problem wyczesać ten adres z historii przeglądarki?).

ten fragment mamy z czapki

bo observer się otwiera (czyli adresacja raczej jest OK)

Po przekierowaniu portów zrestartuj hosta z CLI (komenda jest gdzieś wyżej, nie wyciągaj zasilania z maliny tylko zrób to “po bożemu”).

zalogować się dalej nie mogę, ale przynajmniej wyskakuje komunikat:

Próbowałeś z telefonu przez przeglądarkę albo HA campanion ?
https://play.google.com/store/apps/details?id=io.homeassistant.companion.android&hl=pl&gl=US

Stawiam na jakieś resztki w przeglądarce ze starego routera, ewentualnie obniż poziom firewall w Funbox