Mam Home Assistant na RPi 4 zasilany zasilaczem 5V 5.1A i systemem Home Assistant OS 16.3 zainstalowanym na dysku SSD. Chcę podłączyć do niego drugi dysk sata SSD 64 GB przez USB 3. Dysk ma jedną partycję ext4 i etykietę SSD64. Po podłączeniu tego dysku na uruchomionym HA Ustawienia → System → Pamięć masowa widzi tylko dysk z systemem, nie widzi podłączonego drugiego dysku, natomiast komenda ls /dev | grep sd
wydana w terminalu HA pokazuje:
Dziękuję bardzo za wskazówki, udało się
Maj jeszcze jedno pytanie. Na razie dysk służy jak dodatkowy i przechowywane są na min różne multimedia. Chciałbym jeszcze, żeby to na nim był robiony backup z dodatku Google Drive Backup a nie w katalogu /backup na głównym dysku. Dysk jest widoczny jako /media/SSD64/. Czy da się to zrobić?
Od pewnego czasu HA ma funkcjonalność, która nawet przewyższa tę wcześniejszą z AddOn. Przejdź do ustawienia -> system -> kopie zapasowe -> skonfiguruj ustawienia kopi zapasowej i masz w tym miejscu różne możliwości.
[14:52:19] INFO: Mounting disks:
SSD64
USB16GB
---------------------------------------------------
[14:52:19] INFO: Mount SSD64[ext4] Success!
[14:52:19] WARNING: Your USB16GB is vfat. Permissions and ACL don't works and this is an EXPERIMENTAL support
[14:52:19] INFO: Mount USB16GB[vfat] Success!
z całą pewnością nie można użyć lokalnej ścieżki postaci
/media/USB16GB/backup
bo taka ścieżka jest zamapowana tylko wewnątrz kontenera samba-NAS (oraz być może HA, ale na 100% nie w innych kontenerach)
Jeśli chodzi o mnie, to taką konfigurację jak wyżej używam we wbudowanych backupach w HA, ale dzięki temu że jest to udział dedykowany na backupy można go wykorzystać też w Home Assistant Google Drive Backup sugeruję jednak wybrać go w GUI zamiast kombinować co wpisać w konfiguracji (musi być w liście dropdown, jeśli go nie ma to i wpisywanie z palca nie zadziała)