Podświetlenie kaskadowe stopni schodowych

Cześć

Z góry chciałbym zaznaczyć, że pewne tematy są dla mnie ciężko przyswajalne, bo nie mam super wiedzy jeśli chodzi o elektronikę i programowanie, ale z pomoca YT i tutoriali, coś tam umiem zdziałać…

Z żoną bardzo podobają się nam podświetlane stopnie schodów i chcielibyśmy je mieć je u nas w domu, a że akurat niedługo będziemy podchodzić do tematu schodów w sensie wyboru wykonawcy, żeby zaoszczędzić i mieć rozwiązanie takie jak chcemy, a nie jakieś półśrodki, które zaproponuje potencjalny wykonawca, chciałbym to zrobić samemu.

To co bym chciał, żebyście mnie doradzili to dobór elementów do podświetlanych kaskadowo stopni, za pomocą WLED, technicznie to u mnie wygląda tak:

• 16 stopni o szerokości 102cm, więc obstawiam, realnie, że pasek LED w środku będzie ~90cm
    I tutaj mam klina jak to dalej rozwiązać, dobierając elementy i spinając je:
  • jakiej mocy zasilacz powinien być, obstawiam 12 lub 24V i z MeanWell?
  • jaki przekrój przewodu 3-żyłowego powinienem użyć?
  • jakiego producenta / typ LED’a polecacie i z jakim zagęszczeniem do tego zastosowania?
  • jak to okablować, nie powiem do tej pory widziałem jakieś sterowniki oświetlenia kaskadowego na aliexpress ~200-500zł, które każdy stopień zasilają z osobna i wtedy rozumiem, nie mamy sporych strat napięcia, bo pomiędzy sterownikiem a ostatnią diodą może będę miał w max’ie 9-10m i jestem ograniczony do jednego koloru LED’a. Natomiast wczoraj natrafiłem na projekt WLED plus jakieś jego przykłady to końce jednej taśmy były połączone krótkim kablem z końcem kolejnej, czyli z automatu ostatni LED będzie na jakiś 20-dziestu kilku metrach… Czy nie będzie wtedy strat napięciu na nim? Może to głupie pytanie, ale jak mówię, jestem raczej laikiem w elektronice, a jak widzę również sterowniki w postaci ESP32, nie mają 16 wyjść, żeby sterować każdym stopniem niezależnie?
  • wstępnie wytypowałem również do odpalania schodów 2 czujniki PIR SR602, chyba, że kojarzycie jakieś ciekawsze, szczególnie jeśli chodzi o obudowę, żeby była mała, skromna i łatwo się chowająca, ewentualnie może czujnik laserowy? o takim czujniku mówił mnie elektryk jak robił, instalację, ale zrezygnowałem niestety z jego usług, bo za wykonania okablowania pod takie smart schody gość krzyknął +6k, więc wydało się mnie to z deka za dużo…

Z góry wielkie dzięki za wszelkie porady!

Gdy się na coś powołujesz od razu wstawiaj linki, CDN.

WLED to paski adresowalne, czyli dwoma kablami lecą dane do wszystkich LED i osobno zasilanie, niestety przy dużych projektach WLED są prądożercze.

https://forum.arturhome.pl/t/tasma-led-i-wled/6873/1

Pierwotnie myślałem o tym rozwiązaniu…
https://allegro.pl/oferta/sterownik-schodowy-16-stopni-240w-czujniki-pir-15612318397

Ale jak zobaczyłem to, to chciałbym taki efekt osiągnąć i tutaj widać, że przewody idą ciągiem.

Dzięki za linka, no podobne przemyślenia właśnie miałem, że pewnie mocny zasilacz będzie potrzebny w tym wypadku. Tylko ja jak pisałem chciałbym iść w 12 lub 24V.
Jak tak trochę sobie myślę, to rozkminiłem, że teoretycznie rozwiązaniem jest dociągnięcie do każdego stopnia od zasilacza 2 żył, do zasilania plus zrobienie pętli na LED’ach od końca do końca komunikacyjnej…

Generalnie to są właśnie piksele adresowane, więc przewody sygnałowe muszą zasadniczo iść jako połączenie szeregowe (możesz poszukać na forum, kiedyś opisywałem podstawy działania takich konstrukcji, można użyć kilku magistral, ale wciąż połączenie danych w ramach każdej musi być szeregowe), ale zasilające wcale nie tj. do każdego schodka możesz dołączyć zasilanie równolegle, natomiast czy faktycznie jest konieczne do każdego nie chcę z góry oceniać, ale sam się przekonasz przy uruchomieniu “na sucho”, czyli bez montażu na schodach. Moim zdaniem warto dołożyć w co drugim schodku (przy połączeniu w taką wężownicę jak widać na wideo).
https://kno.wled.ge/advanced/wiring/

W tym projekcie (z wideo) jest 30 pikseli na schodek, każdy piksel WS2812 (zasilany 5V) wymaga maksymalnie 60mA - to daje maksymalny pobór na każdym schodku 1.8A, więc w tych warunkach należałoby doprowadzić dodatkowe zasilanie do każdego schodka (w pewnych granicach można limitować jasność programowo, to też jest w dokumentacji WLED, dużo czytania przed Tobą).
Oczywiście możesz użyć taśmy oparte na innych układach pikseli niż WS2812 (ale szczerze mówiąc ja nie znam modelu na12V, który by się nadawał pod schody, jakkolwiek szukaj - na Ali można znaleźć naprawdę duży wybór)
https://kno.wled.ge/basics/compatible-led-strips/